PŘÍRODNÍ ZBRANĚ PROTI CHŘIPCE

Rubrika: Zdravotní potíže
Autor: Švarcová Lucie

PŘÍRODNÍ ZBRANĚ PROTI CHŘIPCE
Potraviny proti chřipce:

Česnek - působí jako přírodní antibiotikum

Šťáva z cibule je vynikajícím prostředkem proti kašli a má protibakteriální účinek -

Vezmeme jednu cibuli a nastrouháme ji na jemno.. Přidáme med nebo třtinový cukr a lžičkou vymačkáme co nejvíce šťávy. Tu scedíme a vypijeme. Dětem podáváme po lžičkách. Šťávu je vhodné si vždy vyrobit novou a nenechávat ji dlouho skladovat.

Anýz a badyán - V roce 2007 byla publikována zpráva o možném protichřipkovém působení anýzu. Bedrník anýz, používaný u nás především jako koření do perníčků a dalšího pečiva, podle výzkumů obsahuje látku velmi podobnou oseltamiviru, léčivé látce hubící virus chřipky. Anýz také podporuje vykašláván a působí proti křečím v trávicí trubici. Budete-li anýz žvýkat, pomůže odstranit nepříjemnou chuť v ústech.

Zázvor - Nastrouhaný kořen zázvoru zahřívá organismus. Vynikající je zázvorový čaj -: Zalijte 2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru horkou vodou a nechte louhovat 5-10 minut. Můžete přidat med a citron.

Ostrá koření - česnek, chilli, křen - uvolňují hleny, podporují pocení. Můžete vyzkoušet indickou či čínskou kuchyni.

Slepičí vývar - pomáhá dodat energii, uvolnit ucpaný nos. Při přípravě přidejte hodně česneku, cibule a další kořenové zeleniny.

Dostatečný přívod tekutin - především čistou vodu z kohoutku, nejlépe ohřátou, je možno přidat citrón a teplé čaje (šípkový, zázvorový, mátový, zelený).

Čemu se ve stravě vyhnout:

Cukru, bílému pečivu (podporuje tvorbu hlenů), nevhodným tukům v uzeninách a smažených jídlech, fast foodu, instantním výrobkům, mléčným výrobkům (ochlazují organismus a činí ho tak náchylnějším k nachlazení a chřipce), tropickému ovoci (i přes obsah vitamínu C má v zimě toto ovoce negativní vliv na organismus díky ochlazujícímu vlivu), džusům (též ochlazují organismus).

Dostatečný spánek a odpočinek:

Fyzický i psychický odpočinek je důležitou součástí prevence proti chřipce. Při onemocnění je pak vyležení v posteli základním předpokladem úspěšného vyléčení bez následků. V posteli je nutno ležet minimálně týden. Pak by mělo následovat třítýdennít období snížené aktivity, důležité pro rekonvalescenci po nemoci.

Odolnost proti chřipce zvyšuje otužování:

Odolnost proti nákaze chřipkou zvyšuje otužování. Ideální je začít s ním v létě, ale pozdě není ani teď. Stačí snížit o pár stupňů teplotu v obytných místnostech, spát při otevřeném okně, mýt se ráno ve studené vodě a nosit méně vrstev oblečení.

Více zde: http://www.poradna-prozdravi.cz/blog/prirodni-zbrane-proti-chripce/


Další články z rubriky Zdravotní potíže

Hypertenze nebolí, ale může rovnou zabít

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak (hypertenze) se řadí mezi tzv. civilizační choroby. Mezi onemocnění dnešní doby, protože na jeho vznik má velký vliv - kouření, stres, nízká pohybová aktivita, skladba jídelníčku. Určitou roli pro vznik této nemoci hraje samozřejmě i dědičnost.

Může vznikat i jako důsledek některých dalších chorob, jako je například cukrovka, srdeční choroby, nemoci ledvin a je tedy spíše doprovodným stavem jiným onemocnění. Avšak vysoký krevní tlak je nejčastěji důsledkem nevhodného životní stylu pro Váš organismus.

Hypertenze se obvykle nikterak neprojevuje a většina lidí na toto onemocnění přijde až při běžném lékařském vyšetření.

Běžná hodnota krevního tlaku je zhruba 120/80, pokud je Váš krevní tlak vyšší než 140/90, již trpíte hypertenzí.
 

Vliv výživy na naši pokožku

Už od nepaměti jsou lidé posedlí vzhledem své pokožky. Koupání se v kyselém mléce nebo aplikace různých olejů, byla vždy velice oblíbená. Hebkosti, jemnosti a pružnosti pokožky se snaží docílit každá žena. Zdravě vypadající kůže odráží dobrý stav ženy a stává se tak mnohem přitažlivější. Je to spojeno s vyšším obsahem estrogenu a tím i s lepší možností donosit silné a zdravé dítě.

Diabetes a rizika s ním spojená

Příčinou cukrovky je nedostatek hormonu slinivky břišní - inzulínu (diabetes I. typu), nebo jeho nízká
účinnost (diabetes II. typu).

Cukrovka I. typu se projeví většinou v dětství, cukrovka II. typu naopak v dospělosti a ve velké míře k jejímu rozvoji přispívá:


1. dlouhodobý nedostatek pohybu
2. nesprávný jídelníček (obsahující nadbytek nasycených tuků a jednoduchých cukrů)
3. obezita

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: