Proč je důležité jíst pečivo, těstoviny a všechny ostatní sacharidy?

Rubrika: O potravinách
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Proč je důležité jíst pečivo, těstoviny a všechny ostatní sacharidy?
Sacharidy spolu s bílkovinami a tuky tvoří základní živiny, jsou tedy pro správné fungování organismu nezbytné. Sacharidy zajištují energii pro činnost svalů a mozku a měly by tvořit velký podíl energetického příjmu. Už jen samotný mozek potřebuje 140g glukózy ke své každodenní práci. Bohužel se ve své praxi příliš často setkávám se základní chybou neúspěšných hubnoucích, kteří pevně věří tomu, že při hubnutí se musí vyhýbat všemu, co jen sacharidy připomíná! Žádné přílohy, ani pečivo, už jen po kousku chleba by přeci přibrali! Mnoho zaručeně „úspěšných“ diet totiž doporučují omezit sacharidy na minimum. Úspěch těchto diet je v rychlosti hubnutí. Ano rychle zhubnete, ale bohužel jen vodu a vlastní svalovou hmotou. Tuk zůstává, metabolismus se zpomalí a Vám zbyde jen hlad a šílená únava.
 
Strach ze sacharidů je často také zaměňován za strach z cukrů! Cukry a sacharidy nejsou totéž! Sacharidy se dělí na jednoduché sacharidy (cukry) a složené sacharidy (komplexní). Když se tedy mluví o snížení cukrů při hubnutí, myslí se tím jednoduché cukry obsažené ve sladkostech, slazených limonádách, sladkých jogurtech a ovoci. O složených sacharidech, které jsou v přílohách, pečivu, luštěninách se to vůbec netýká. Naopak! Při hubnutí je nutné udržovat pocit sytosti co nejdéle, stabilizovat hladinu glukózy v krvi, mít energii na dostatek pohybu a mít dobrou náladu. To mají na starosti právě komplexní sacharidy!
 
Pokud tělu odpíráte sacharidy, dochází k rozkladu svalové hmoty, protože tělu chybí potřebná energie pro základní fungování. Proto si ji bere z vlastních svalů. Na svaly se váže voda, a proto na váze ukazuje ručička poměrně brzy o pár kilogramů méně, avšak je to všechno jen ztráta vody, nikoli tuků. Tuků naopak přibývá, protože když tělu ubývají svaly, zpomaluje se i metabolismus a tělo začíná ukládat vše do zásoby. Signály těla, které má nedostatek sacharidů jsou únava, chutě na sladké, přecitlivělost, špatná koncentrace, výkyvy glykemie, poškození ledvin a jater, zhoršené zvládání stresu až deprese. A to vše, když vyřadíte ze svého jídelníčku sacharidy!
 
Prvním krokem k úspěšnému hubnutí je zapomenout na všechno co jste doposud slyšeli o úspěšném hubnutí, které bylo založeno na vyřazení či výrazném omezení některé ze základních živin! Ze sacharidů si vybírejte převážně komplexní sacharidy (nízký až střední glykemickým indexem) – celozrnné pečivo, obiloviny, těstoviny, rýže, brambory, luštěniny a jednoduché cukry vybírejte ve formě ovoce, neslazených mléčných výrobků, celozrnných nebo ovesných sušenek a slaďte medem nebo ovocnými sirupy. Pokud tímto způsobem budete doplňovat tělu energii, chutě na sladkosti přirozeně ustoupí.
 
Každý člověk potřebuje jiné množství živin a energie, s ohledem na pohybovou aktivitu, rychlost metabolismu a celkového životního stylu. Stačí vnímat signály těla jako je hlad, únava, ale pokud si nejste jistí, kolik toho můžete jíst, abyste úspěšně hubli, kontaktujte mne na www.zuzanadouchova.cz nebo jiného výživového poradce v místě svého bydliště.
 
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - nutriční poradce, psycholog a instruktor cvičení 
 
www.zuzanadouchova.cz 

Další články z rubriky O potravinách

Proteiny v prášku jsou plné karcinogenních umělých sladidel

Myslím, že nebude daleko od pravdy, když řeknu, že dnešní svět fitness a zdravé výživy na nás chrlí obrovské přívaly reklam na proteinové doplňky na nárůst svalové hmoty nebo na její ochranu během redukce váhy.  Jak časopisy, tak i eshopy s doplňky stravy jsou plné mnohdy až desítkami různých výrobců proteinů.( pozn.: protein, nejčastěji formou prásku, je doplněk stravy, obsahující mnohdy až 99 % bílkovin a rozmíchává se nejčastěji s vodou)

Náhrady masa

Jestliže chceme, aby naše tělo bylo stále zdravé a vitální, je důležité mít rozmanitost v naší stravě. Uvedli
jsme si, že je rozumné, abychom se stravovali vyváženě i z hlediska příjmu masa a dalších živočišných výrobků.

Pokud se zeptáte, co většina lidí konzumuje k obědu, k večeři nebo k snídani, zjistíte, že to jsou
převážně výrobky z masa nebo uzenin. K tomu si dají nějakou přílohu buď v uvařeném stavu, nebo formou studeného bufetu.

Klíčení aneb vyždímejte z potravin maximum živin

Často svým klientům doporučuji konzumaci luštěnin. Tato nutričně nabitá skupina potravin bývá v České republice ještě stále hodně opomíjena. Už při standardní přípravě luštěniny obsahují vysoké spektrum rostlinných bílkovin, vitamínů, minerálů a vlákniny. Existuje však navíc jeden trik, kterým se dá obsah těchto látek ještě výrazně navýšit, odstranit potenciálně škodlivé látky a celkově zlepšit vstřebatelnost. Tento proces se nazývá klíčení.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: