Proč jíst mořské řasy

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Zuzana Komůrková

Proč jíst mořské řasy
Nedávno jsem doma vyráběla sushi. Základem sushi jsou kromě speciální rýže, syrové zeleniny, ovoce a ryb a neopomenutelného wasabi, sójovky a nakládaného zázvoru také MOŘSKÉ ŘASY.

Mořské řasy jsou obecně velmi prospěšné našemu zdraví a patří mezi tzv. superfoods. Dodají nám spoustu minerálů a vitamínů ve velmi koncentrovaném množství. Z vitamínů obsahují především C, A a skupiny B, např. veledůležitý B12, kterou postrádají hlavně vegetariáni či vegani, a jehož nedostatek se projevuje chudokrevností, hubnutím, zhoršováním duševní výkonností, paměti, svalové koordinace, třasem či mravenčením v končetinách. Řasy jsou zdrojem důležitých minerálů a obecně jich mají mnohonásobně větší množství než běžná zelenina. Řasy jsou jedním z nejlepších zdrojů vápníku - řasy ho obsahují mnohem víc než mléko, a navíc si ho tělo z řas bere prakticky bezezbytku, zatímco u mléčných výrobků to bývá obtížnější. Řasy kromě vápníku obsahují i zinek, hořčík, železo, jód, chróm, atd. Řasy také pomáhají organismu při rozpouštění tuku a hlenu. Navíc podpoří náš metabolismus, vyčistí naše tělo, zabraňují překyselení a budete i krásnější díky vysokému obsahu zinku, který zpevní vaše nehty a vlasy.

Měli bychom je jíst pravidleně a jejich doporučená denní dávka je cca 3-4 g.

Máte s nimi zkušenost v kuchyni? Používáte je?
Doporučuji kromě NORI řasy v plátech pro přípravu sushi vyzkoušet ze začátku řasu ARAME. Je velmi jemná a můžete jí směle přidávat do salátů, pomazánek, zeleninových polévek a směsí, vařit ji společně s luštěninami, abyste snížili jejich nadýmavost. Chuťově ji v jídle moc nepoznáte, ani děti nebudou nic namítat. AGAR AGAR asi znáte a používáte jako zahušťovadlo nebo přírodní želé. No a WAKANE nebo KOMBU do miso polévky - to je nejlepší vyprošťovák, co znám :)

Zuzana, www. vyzivoukezmene.cz 

/Zdroj: vlastní zkušenosti, http://www.zdravi-vitaminy-doplnky.cz/


Další články z rubriky Zdravé stravování

Jak omezit cukr? Zjistěte kde ho je nejvíce.

Na udržení štíhlé linie nebo při hubnutí nestačí nesladit kávu a čaj bílým cukrem, vyměnit ho za cukr třtinový nebo med. Bílý cukr je obsažený i v běžných potravinách, kde už jeho množství příliš neovlivníme. Ovlivnit však můžeme výběr potravin!

Pravidelná strava - je opravdu tak důležitá?

Při hubnutí je doporučováno jíst pravidelně 5-6 denně po malých dávkách. Znamená to tedy, že máme 6 krát denně sníst malý krajíček chleba se lžičkou tvarohu? Nebo že mám mít rozdělena hlavní jídla na části? To rozhodně nikoli, platí pravidlo 3 hlavní velká jídla a 2 – 3 svačiny mezi jídly. A proč máme vůbec tak často jíst? Lidem, kteří jsou zvyklí při hubnutí hlavně hladovět, zní toto doporučení naprosto nelogicky! Máme pravidelně jíst, abychom zhubli? Ano! Tak snadné to je!

SMOOTHIE

SMOOTHIE

Smoothie je míchaný (mixovaný - stačí obyčejný stolní mixér), zpravidla chlazený, osvěžující nápoj vyrobený z čerstvého ovoce nebo zeleniny, nejlépe bez přidaného cukru či umělých sladidel a konzervantů.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: