Proč se věnuji výživě onkologicky nemocných

Rubrika: Ostatní
Autor: Radek Jelínek

Po zjištění diagnózy, která zněla nádorové onemocnění lymfatických uzlin tzv. Hodgkinova choroba jsem byl, asi jako každý člověk v nejistotě co bude dál, zda se vůbec vyléčím a jiné podobné myšlenky. Po informaci,že zrovna tento typ onemocnění je velmi dobře léčitelné za pomocí chemoterapie a radioterapie a úspěšnost léčby u tohoto typu onemocnění je cca. 98% jsem nepochyboval o tom , že se vyléčím a budu 100% zdráv.Určitě mi pomohlo to, že jsem sportoval a nemoc jsem pojal jako jeden velký zápas, který chci vyhrát.

V té době jsem neměl žádné zkušenosti co se týče stravování při tomto typu onemocnění, proto jsem se normálně stravoval a míval jsem po absolvování chemoterapií problémy kdy mi bylo nevolno, trpěl jsem zácpou a jinými zdravotními potížemi, které byly způsobeny již zmíněným nevhodným stravovacím režimem.

Po vyléčení z této nemoci jsem se rozhodl radikálně a zásadně změnit svoje stravovací návyky.Absolvoval jsem Kurz poradce pro výživu a suplementaci v němž jsem se dozvěděl spoustu informací ohledně správných stravovacích návyků.Veškeré tyto poznatky aplikuji v moji profesi výživového poradce, v které se věnuji výživě a prevenci onkologicky nemocných pacientů.

Vždy je důležité, aby člověk byl pozitivně naladěn a nepropadal beznaději z toho, že je nemocný a z optimismem s tímto onemocněním bojoval.


Další články z rubriky Ostatní

Přednáška- Alternativní výživa

Alternativní výživa 

Důvody, proč se začneme stravovat jinak než je v běžné populaci zvykem, mohou být různé. Ať už jsou to etické důvody, naboženské nebo jiné ve většině případů stále naražíme na určitý druh nepochopení. 

Vegetarián, vegan, makrobiotika a další směry jsou z určitého pohledu trošku omezující. Ne vždy najdeme nabídku odpovídající našim představám. Není však problém se takto stravovat a být zdravý. Je jen důležité myslet na to, co vlastně jíme a proč.  

Během přednášky probereme různé způsoby stravování. Řekneme si, na co si dát pozor a čeho se vyvarovat a další zajímavé věci.

 

Nadváha a obezita - nejen estetický problém. Část 2. Rizikové faktory

Ne vždy za svoji hmotnost mohou lidé naprosto sami svým přičiněním. Určitý podíl mají i genetické dispozice. Naše genetická výbava může ovlivňovat energetický výdej, tedy jak „spalujeme", může určovat naše chuťové preference, aktivitu enzymů, zda lépe či hůře spalujeme tuky, jakou máme tělesnou kompozici, kam se bude tuk přednostně ukládat aj.

Autor: Mgr. Veronika Mlčochová - Poradna NutriFit - výživové poradenství Prostějov, Znojmo, Kroměříž, Praha, Brno

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: