PROSINEC - PODPORA TLUSTÉHO STŘEVA

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

PROSINEC - PODPORA TLUSTÉHO STŘEVA

Na dveře klepe prosinec, moji milí, poslední měsíc roku. Ani se tomu nechce věřit, ale je to tak!

V prosinci je nejzatíženějším orgánem tlusté střevo. A to i bez ohledu na blížící se Vánoční svátky spojené v našich zeměpisných šířkách s nezřízenou konzumací cukroví, vánoček, štol, majonézových salátů a smažených řízků, které následuje pečená kachýnka a ve finále Silvestrovská všehochuť zalitá spoustou alkoholu :-) Ano, my Češi slavíme dost divným způsobem ;-)

Jako obvykle troška opakování z biologie - tlusté střevo je konečný úsek trávicí trubice, kde probíhá finální zahušťování a vyměšování potravy z těla. V tlustém střevě se vstřebávají zbylé vitamíny a minerály a také voda. Nestravitelné zbytky jsou zahušťovány, vzniklé výkaly odchází konečníkem z těla ven. Na procesu tvorby stolice se významně podílí zde usídlené symbiotické bakterie - tzv. střevní mikroflóra. Tlusté střevo člověka je dlouhé asi 1,5 metru a má průměr 5-7 cm.

Střevo má za úkol provádět látkovou výměnu a přes svou stěnu předává tělu látky potřebné pro život. Soli, voda, vitamíny se dostávají aktivním transportem ze střeva do krve. Zanesené tlusté střevo pak hůře plní svou funkci a člověk, ač plně nasycen, v podstatě trpí podvýživou.

Říká se a podle mě naprosto správně, že střevo je základem našeho zdraví. V jakém stavu máme střeva, tak se cítíme a tak vypadáme.
Síla našeho imunitního systému závisí na stavu našeho střeva ze 70 až 90%!!!

Střevo je osídleno velkým množstvím mikroorganismů. Některé jsou pro nás prospěšné, jiné ne. A tady je na místě se zamyslet nad tím, jaké potraviny tělu dodáváme. Spousta potravin, které jíme, zakyselují náš organismus (např. uzeniny, cukrovinky, cukr, káva, alkohol a mnoho dalších - doporučuji přečíst si knížku Pryč s kyselostí od Kurta Tepperweina. Možná prima vánoční dárek ;-) a v kyselém prostředí se daří dobře kvasinkám a plísním. A ty se množí a množí, což porušuje křehkou rovnováhu mikrokultury našeho střeva, dochází ke kvašení a hnití trávené potravy a vzniká kal, kterým si zalepujeme střevo. Kal se postupně hromadí a přilepuje na stěny střeva, přidávají se další a další vrstvy, ty tvrdnou a vnikají tzv. kalové kameny. Uvádí se, že mohou vážit až 10 kilogramů!!! Tím se střevo stává méně pohyblivé, trávená potrava postupuje pomaleji, může docházet i ke stagnaci, přichází zácpa. Udělejte vše pro to, abyste nemuseli sáhnout po projímadle. Pokud s tím začnete, budete mít velký problém vyprázdnit se přirozeně. Naučte své střevo znovu pracovat! A řešte PŘÍČINU zácpy, ne jen důsledek! Pokud se příčina zácpy dlouhodobě neřeší, ze střeva se stane zanesená odpadní šachta, kterou budou zbytky potravy procházet naprosto bez povšimnutí a zácpy se změní v déletrvající průjmy.

Párovým orgánem tlustého střeva jsou plíce. Proto nemoci horních cest dýchacích mají často původ ve střevu. Oslabené tlusté střevo se projeví na stavu dýchací soustavy a imunitě.

Po psychické stránce se problémy tlustého střeva projevují zadržováním přežitých a neaktuálních emocí, problémy s dáváním a přijímáním na citové rovině, pocitem nedostatečného ocenění, zneužívání a někdy až depresí. Pouvažujme tedy, co nás trápí a nechce pustit.

Co tedy dělat a jíst, abychom tlusté střevo nezatěžovali???
• Tlusté střevo je nejaktivnější mezi 5. a 7. hodinou ranní. I když v tomto čase vstáváte, je lepší nesnídat. V tuto dobu probíhá u zdravého jedince vylučování. Ten, kdo má s vylučováním potíže, si může dát sklenici teplé vody se špetkou soli, nebo se švestkovou šťávou (postačí i vyluhovat sušené švestky ve vodě). Snídani odložte po 7.hodině, kdy je nejaktivnější žaludek.
• Po 19. hodině nejezte vůbec nebo jen střídmě.
• Hlídejte si dostatečný příjem tekutin. V létě nám jde většinou doplňování tekutin lépe než v zimním období. Proto si pitný režim opravdu hlídejte. Pijte teplou vodu, čaje a opět si neodpustím zmínit oblíbený zázvorový čaj.
• Jezte potraviny bohaté na vlákninu - luštěniny (fazole, sóju, hrách, cizrnu), obiloviny - zvláště se přimlouvám za ty bez lepku (jáhly, pohanka, quinoa), rýže (ideálně natural), otruby, celozrnné obiloviny a klíčky, lněné semínko, zeleninu (pórek, cibuli, řepu, mrkev, topinambury, artyčoky atd.) a ovoce (fíky, švestky, hroznové víno, melouny, dýně, jablka, hrušky). Dále med a kvalitní rostlinné oleje, pokud trpíte zácpou, přidejte Psylium nebo Aloe Vera.
• Samostatně chci zmínit pro střevo opravdu zázračné - obyčejné KYSELÉ ZELÍ, především to netermizované, nesterilované a ani jinak tepelně neupravované. Nejcennější složkou kyselého zelí je kyselina mléčná, která pomáhá obnovovat poškozenou střevní sliznici a pomáhá při trávení v žaludku tím, že kompenzuje nedostatek tvorby kyseliny solné. Dále obsahuje probiotické bakterie a nezanedbatelné množství celulózy, která pomůže průchodnost střev.
• Čím jednodušeji budete jíst, tím lépe. Pokuste se vynechat chemicky upravované potraviny, polotovary, bílou mouku, bílý cukr, mléko, uzeniny, sladkosti, pozor na kávu a alkohol.
• Na odhlenění použijte lotos. Sušený kořen lotosu koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo v prodejnách s kořením - stačí povařit. Dále doporučuji zázvor a skořici.
• Hýbejte se, pořádně dýchejte, zajděte si do sauny a hlavně buďte pozitivní, v klidu a užívejte si krásu blížící se zimy!

Abych jen neteoretizovala, zkuste při pečení vánočního cukroví použít bezlepkové a celozrnné mouky, kravské mléko můžete i tady nahradit kvalitním rostlinným, i vánočka se dá upéct jinak, klasickou majonézu zaměňte za kvalitní Sojanézu (v bramborovém salátu to nikdo nepozná). Maso nemusíte obalovat v trojobalu - kupte si Hrašku nebo Italskou směs s kukuřicí, je to výborné. Pokud se obejdete bez masa, dejte si rybu nebo třeba řízek z Hlívy ústřičné. A pokud byste Štědrovečerní menu chtěli pojmout vegansky, přijďte si to zkusit na kurz vaření 15.12. 2013 k nám do Studia Cesta ke změně ;-) A pokud se chcete poprat se svou psychikou, svým vztahem k sobě a zapracovat na tématu rodiny a odpuštění, máte možnost 7.12. na mimořádném prožitkovém semináři.

Krásný prosinec, úspěšné zvládnutí předvánočního šílenství a pohodové Vánoce
přeje Zuza

 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Polévka HOKKAIDO

Dýně Hokkaido je mnohem menší, než jiné dýně ( o váze od 700-1500g)
Je to velmi zdravá nízkokalorická zelenina bohatá na betakaroteny, vitaminy B, minerály: zejména draslík. Výborná na podporu zažívání a při nemocech slinivky břišní.
Skvělá pro zpestření redukčního jídelníčku.
Rovněž skvělý prostředek při detoxikaci (dokáže na sebe vázat toxiny, rozpouštět je, a vylučovat z těla)

Červen - podpora tenkého střeva

A máme tu ČERVEN, moji milí!

Červen, začínající léto, stálejší a teplé počasí, dostatek slunce, zrající ovoce, zelenina na každém záhonu, na obzoru blížící se prázdniny a dovolené, co víc si přát???? Možná, abychom byli v pohodě jak fyzicky, tak psychicky a mohli v klidu vychutnávat radosti tohoto měsíce.

Nejohroženějším orgánem tohoto měsíce je TENKÉ STŘEVO, párový orgán SRDCE, kterým jsme se zaobírali v uplynulém měsíci. Oba orgány náleží elementu OHNĚ, stejně jako celé období léta, které má být pro nás všechny naprosto přirozeně obdobím největší fyzické aktivity. Můžeme se tedy vesele věnovat sportu, nesvědčí nám zahálení a dlouhý spánek, naše potřeba přísunu potravin je nejnižší v celém roce.

Druhá polovina září - Podpora slinivky

ZÁŘÍ se nám přehouplo do své druhé poloviny, moji milí!

Taky máte pocit, že to strašně letí? Jak jste zvládli začátek školního roku? Doufám, že už se u vás vše ustálilo a uklidnilo, děti si pomalu zvykají na školku a školní lavice a s tím spojené povinnosti. A my maminky snad už budeme mít čas se nadechnout. Začínající podzim je spojen s pocity melancholie, splínem, že léto už je nenávratně pryč, nic se nám nechce, můžete se cítit více unaveni a s tím, jak klesá ranní teplota venku, přicházejí první nachlazení.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: