Proteiny v prášku jsou plné karcinogenních umělých sladidel

Rubrika: O potravinách
Autor: Ing. Martin Škába


Myslím, že nebude daleko od pravdy, když řeknu, že dnešní svět fitness a zdravé výživy na nás chrlí obrovské přívaly reklam na proteinové doplňky na nárůst svalové hmoty nebo na její ochranu během redukce váhy.  Jak časopisy, tak i eshopy s doplňky stravy jsou plné mnohdy až desítkami různých výrobců proteinů.( pozn.: protein, nejčastěji formou prásku, je doplněk stravy, obsahující mnohdy až 99 % bílkovin a rozmíchává se nejčastěji s vodou)

Jsou ale všechny proteinové doplňky zdravé?

Souhlasím s tím, že kvalitní bílkoviny tělo potřebuje a mnohdy je nutné používat i kvalitní doplňky stravy formou proteinového prášku. Hlavně jsou vhodné, pokud chceme, aby se tělo tolik nezatížilo metabolity z trávení masa, mléčných výrobků, vajec apod.. Jsou vyráběny buď ze syrovátky, kaseinu, sóji, hrášku nebo určitých druhů obilovin. Problém je s tím, že málo kdo se zabývá čtením etiket a zjišťováním složení přidaných látek, tzv. aditiv. Aditiva jsou látky, které doplňku nejčastěji dodávají sladkou chuť nebo jsou konzervanty, aby výrobek déle vydržel. Nedávno

jsem si procházel internetové obchody a hledal jsem proteinový prášek, který by byl bez uměle a chemicky vyrobených látek jako aspartam, acesulfam K, sucraloza nebo cyklamátů. Byl jsem v šoku, že jsem během prvního hledání nenašel
žádný. Nevím jak Vy, ale já si vybírám pokrmy i doplňky bez umělých chemických konzervantů a sladidel.


Většina proteinových koktejlů jsou plné aspartamu, sucralozy acesulfamu
K nebo cyklamátů = jsou to pomalí zabijáci !

Je to jednoduché. Pro výrobce je nejlevnější dát tyto sladidla a další konzervanty do doplňků. A také tomu nahrává fakt, že se většina lidí nezabývá informacemi o škodlivosti a toxicitě těchto látek. Pro důkaz uvádím jen malou poznámku. V posilovnách a sportovních komplexech velmi často vidím lidi, kteří pijí coca-colu nebo jedí různé sladké

tyčinky plné této chemie.  Takže je jasné, co lidi zajímá. Bohužel. Co to ale s Vaším tělem udělá, pokud budete jíst denně třeba 20-100 g těchto látek? Z mé vlastní sportovní dráhy vím, že nic dobrého. Je to jen otázkou let. A na těle to poznáte výčtem chorob.

 

Umělá sladidla = prokázaná toxicita a rakovinné působení

Cukr je hrozbou lidstva. Takže je poslední desetiletí nahrazován ve stovkách druhů potravin umělými sladidly. Nejčastěji aspartamem.

Jak uvádí paní prof. Anna Strunecká v knize Doba jedová: „ zavedení aspartamu do potravinářství je zločin století".

Aspartam byl objeven v roce 1965 zcela náhodně při hledání léku proti žaludečním vředům chemikem Jamesem Schlatterem. Zjistil, že daná tekutina je velmi sladká. A tak počal výzkum aspartamu, látky 200 x sladší než cukr.

Armáda, politici, tajné služby,finančníci a velké potravinářské koncerny 20 let soupeřily o to, zda aspartam zůstane v arzenálu bojových látek, které zcela nepozorovaně dokáží ovlivňovat nervovou soustavu, vyvolat ztrátu paměti a dovést tělo až k rakovině, nebo se stane levným sladidlem, které zvýší zisky mnoha potravinářských gigantů.

Americký profesor neuropatologie a psychiatrie John Olney uvedl, že aspartam působí na spojení nervových buněk v mozku a vyvolává jejich nadměrné dráždění, vedoucí až k odumření neuronů. V roce 1996 také uveřejnil, že aspartam zvyšuje výskyt maligních nádorů mozku.


Nejčastěji používaná sladidla v proteinových koktejlech:



Aspartam (E951)

Acesulfam K (E 950)

Cyklamáty (E 952)

Sucraloza


Prohledával jsem internetové obchody a našel jsem jen 2 produkty bez přidaných umělých sladidel. Pokud
používáte proteiny jakou součást Vašeho jídelníčku, jak pro nabrání svalové hmoty nebo při snižování váhy, zkuste tyto. Vaše zdraví to mnohem více ocení.

Vegan protein - Reflex nutrition


 

Základem Vegan Proteinu je bílkovina speciální odrůdy Hrachu setého
(Pisum sativum) a bez umělých sladidel a konzervantů. K extrakci bílkoviny je
využívána pouze voda, a to bez použití chemických prostředků. Výsledkem je
instantní prášek, perfektní chuti a stravitelnosti, který snese srovnání s těmi
nejkvalitnějšími zdroji aminokyselin, jako je syrovátková bílkovina a vaječná
bílkovina. Bílkovina Vegan Proteinu nabízí 98 % stravitelnost a aminokyselinové
skóre 95 %!

Složení:

Izolát bílkoviny z hrachu (Pisum sativum - evropský původ), přírodní barvivo (kakaový
prášek se sníženým obsahem tuku (jen příchuť čokoláda), betanin (jen příchuť
jahoda), beta karoten (jen příchuť ovocná směs), aroma, plnidlo (korboxymethyl
celulóza), přírodní sladidlo (stévie), trávicí enzymy Digezyme (amyláza,
proteáza, celuláza, laktáza, lipáza), probiotické kultury LactoSpore

Obsah bílkovin: 74 %,(74 g bílkovin na 100g prášku)



All plant protein - NUTRILITE

Tento proteinový prášek obsahuje rostlinné bílkoviny pocházející ze sóji, pšenice a hrášku.

Obsah bílkovin:  80 % ( 80 g na 100 g prášku)



Pokud byste chtěli vědět více informací, velmi rád Vám budu nápomocný. Také moc poděkuji za to, když by někdo našel i
jiný proteinový produkt bez aspartamu, sucralozy, acesulfamu nebo cyklamátů a napíše mně.



Ing. Martin Škába, Kouč zdravého životního stylu, www.skaba.cz



9.7.2013


Další články z rubriky O potravinách

Jak poznat pravé celozrnné pečivo?

Prakticky jej rozeznáte těžko. Pečivo, které je vzhledově tmavé, je často jen obarvené a ani výrobky označené jako cereální nebo vícezrnné, nemusejí být  celozrnné. Celozrnné, jak z názvu vyplývá, znamená, že zrno bylo na mouku semleté celé, tedy i s obalem -  s otrubami a klíčkem. Právě ty obsahují nejvíce zdraví prospěšných výživných látek a vlákniny. Jak tedy poznat pravé celozrnné pečivo? A jaký je vlastně rozdíl mezi tmavým, cereálním, grahamovým a celozrnným pečivem?

Proč je dobré jíst luštěniny?

Luštěniny bohužel patří v naší kuchyni mezi neprávem opomíjenou potravinu. Za většinou odmítnutí jsou nevalné vzpomínky na školní jídelnu a tamnější čočku a hrachovou kaši. Luštěniny ale nejsou jen čočka, hrách a fazole tak, jak je známe.

KOLOSTRUM. Je opravdu tak dobré?

Kolostrum je první tekutina mateřské mléčné žlázy, která se tvoří již před porodem. Tento sekret nazýváme „prvním mlékem". Kolostrum neobsahuje laktózu, takže nevyvolává alergické reakce. Matky savců je produkují 3 - 5 dní po porodu, zpravidla však spíše 2 - 3 dny, po kterých organizmus matky (člověka i zvířat) začíná produkovat mateřské mléko. Kolostrum je ve své přirozené podobě nažloutlá hustá tekutina a ve své podstatě také nejstarší přírodní potravinou živočišného původu, která je přirozeným pokrmem savců. Je to velmi silný prostředek, který nově narozenému zdravému savci zajistí vstup do samostatného života bez obav o jeho zdraví. Kolostrum je tedy svým významem zcela jistě nenahraditelným věnem přírody darovaným savcům do začátku jejich života.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: