První polovina září - podpora sleziny

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

První polovina září - podpora sleziny
A máme tu ZÁŘÍ, moji milí!

Prázdniny jsou nenávratně pryč, děti opět nastupují do školek a škol, my se zase budeme muset vrátit ke koloběhu všedních dní. Ale neklesejme na mysli. Doufejme, že letošní pozdní léto má v záloze ještě pár krásně teplých dní, které si budeme moci užít.

V měsíci září jsou nejohroženější hned orgány dva. V první polovině září je to slezina, v druhé polovině pak slinivka břišní (ale o té až v půlce měsíce).


Opět na začátek krátké opakování z anatomie: Slezina se nachází v těle pod levým žeberním obloukem a to hluboko v dutině břišní, proto standardně není hmatná. Tvarem se podobá kávovému zrnu o délce 12 až 20 cm. Slezina je největší lymfatický orgán našeho těla. Je důležitým článkem imunitní obrany organizmu. Dochází v ní k syntéze protilátek. Slouží také jako krevní filtr, denně slezinou proteče 250 - 350 litrů krve, ze které odstraňuje poškozené nebo zanikající krvinky, bakterie, chemické látky a barviva, která se do těla dostávají spolu s potravou.

Nejsilnější energie sleziny je každý den dopoledne mezi 9. a 11. hodinou, nejslabší pak večer mezi 21. a 23. hodinou.

Problémy sleziny souvisí se stavem našeho lymfatického a imunitního systému. Ve slezině se odrazí všechny změny v těle, ale samotnou slezinu můžeme přímo ovlivnit jen velmi těžko. Oslabení sleziny může naznačovat to, že často trpíme virózami, opary, jsme málo odolní vůči nachlazením, infekcím, máme špatný krevní obraz s nedostatečností bílých krvinek. Onemocnění, které je asi nejvíce se slezinou spojováno, je infekční mononukleóza.

To, že s naší slezinou není něco v pořádku, se může akutně projevit náhlou ostrou bolestí v levé horní polovině břicha, pocity mdloby, rychlým pulsem, dušností a husí kůží. Oslabení sleziny provází poruchy zažívání, plynatost, únava, sklon k modřinám, otokům, brnění končetin, výtok z nosu, záněty dutin, záněty dásní, afty a problémy s ukotvením zubů, gynekologické záněty. Slezina ovlivňuje podle tradiční čínské medicíny i naši tělesnou konstituci, proto lidé s oslabenou slezinou mají oslabené a nepevné svalstvo (mohlo by vás zajímat, že u žen se to pozná např. na pevnosti prsní tkáně).

Z duchovního pohledu je slezina spojena s naší vitalitou a chutí do života. Pokud jsme nadmíru starostliví a ustaraní, věčně něco hodnotíme, kritizuje, zvažujeme, trápíme se neustálým dumáním o problémech bez jakékoli naděje na jejich zdárné vyřešení, pokud se vracíme k již prožitému, tomu, co již nezměníme, oslabíme nejen naši psychiku, ale i slezinu.

A jak tedy v září a nejen v září pomoci naší slezině a co jíst?
Slezina miluje vše sladké! Pokud jí tuto chuť nedodáme v kvalitních zdrojích, bude nás zřejmě „honit mlsná".
Jezte zralé sladké ovoce - jsme v období, kdy dozrávají jablka, hrušky, švestky. Vrhněte se k místním zemědělcům nebo na farmářské trhy na nákupy. Ale dejte si už klidně i datle, fíky, rozinky a další sušené ovoce. Výborné jsou i jedlé kaštany.
Jezte zeleninu - dýně je královnou tohoto období a lze z ní vykouzlit úžasné pokrmy! Naleznete je třeba zde: http://www.vyzivoukezmene.cz/zajimavosti/recepty. Dále pastiňák, bílá ředkev, kořenová zelenina, červená řepa, kedlubny, sladké i klasické brambory, květák, křen, houby, cibule, česnek, zelí. Zeleninu lehce duste, nebo vařte a kvaste.
Z obilovin jsou nejvhodnější jáhly, pohanka a rýže. Vyhýbejme se bílé mouce. Co takhle upéct si doma klasický jáhelník s jablky a švestkami?
Z luštěnin fazole, zejména adzuki a cizrna.
Z bylinek a koření už zase pomalu přicházejí ke slovu zázvor, skořice, badyán, hřebíček, kardamon, které zahřejí a odvedou vlhkost, kterou slezina nemá ráda. Ale také máta, kmín, fenykl a šalvěj pro podporu trávení.
Hodně pijte! V tomto období už upouštíme od pití ovocných a zeleninových šťáv. Ideální jsou čaje a vlažná či teplá voda, bezinková šťáva, místo kávy raději melta.
Vyhněte se sladkostem, bílému rafinovanému cukru, slaďte medem nebo melasou. Omezte tučná jídla a mléčné výrobky. Z masa volte kvalitní drůbež a hovězí, ale třeba i sardinky a makrelu na vypuzení vlhkosti.
Klasická rada - hýbejte se, nejpřirozenějším pohybem je chůze, tak šup do lesa na houby. A jako vždy doporučuji jógu, jak jinak.
Pozor na změnu počasí, nepodceňujte prochlazení a dobře se oblékejte zejména na večer. Je dobré mít oblíbenou deku nebo pléd, do kterého se můžeme zabalit hlavně v hodinách, kdy je naše slezina nejslabší. V tomto období není příliš vhodná sauna, protože slezina ocení spíše suché teplo.
V aromaterapii - zkuste šalvěj, která dodá útěchu, růži, která potěší srdce nebo povzbuzující ylang-ylang.
• Udělejte si radost a kupte si na sebe něco žlutého a náramek či náušnice s hematitem. Hematit je velice silný kámen, který nás nabíjí energií a to i v případě velké vyčerpanosti. Podporuje krevní oběh, pomáhá při křečích, voda Hematitu čistí zevnitř žaludek i močové cesty. Tento kámen poskytuje ochranu před negativními duchovními vlivy, přináší vnitřní klid, životadárnou energie, vitalitu, vůli, odvahu, rozhodnost, vyrovnanost.

Takže radím - snažte se nestresovat náporem zářijových povinností, buďte nad věcí, zejména maminky - nepřehánějte to se starostlivostí. Dejte všemu čas, však ono si to „sedne". Snažte se zachovat duševní zdraví i rodinnou pohodu.

Krásné babí léto a začátek září s dostatkem optimismu vám přeje

Zuzana, Výživou ke změně

/Zdroje: knihy o výživě a ájurvédě, Wikipedie, Léčivé přírodní energie, NaturShop/


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Podzimní příprava organismu proti nachlazení

Letošní přechod z letního počasí na velmi chladné podzimní je velmi rychlý. To se bohužel může velmi podepsat na zvýšeném výskytu nachlazení, rychlý nástup chřipek a angín. Pojďme si ukázat několik jednoduchých rad, jak pomoci tělu, aby se lépe vyrovnalo s těmito teplotními zvraty.

Jestliže chceme, aby naše tělo mělo lepší imunitu a bylo více odolné, musíme nejprve upravit naší stravu. Ta ovlivňuje naše zdraví z velmi podstatné části.

Polévka HOKKAIDO

Dýně Hokkaido je mnohem menší, než jiné dýně ( o váze od 700-1500g)
Je to velmi zdravá nízkokalorická zelenina bohatá na betakaroteny, vitaminy B, minerály: zejména draslík. Výborná na podporu zažívání a při nemocech slinivky břišní.
Skvělá pro zpestření redukčního jídelníčku.
Rovněž skvělý prostředek při detoxikaci (dokáže na sebe vázat toxiny, rozpouštět je, a vylučovat z těla)

Duben - podpora jater

A máme tu DUBEN, moji milí!

Jaro sice přichází, ale zima jakoby se teprve probrala a snaží se urvat ještě posledních pár dní ve svůj prospěch. Narcisy svítící ze záhonů i přes chumelenici jasně dávají najevo, kdo je tady novým pánem :) Hurá, JARO!!! Stejně jako příroda i my bychom měli být nabití životní energií a těšit se z každoročního počátku koloběhu přírody. Měli... Jenže někdy to není až tak snadné. Někdo říká, že nastává vůbec nejnáročnější období roku. V dubnu jsou totiž nejohroženějším orgánem JÁTRA, nejdůležitější orgán látkové výměny, k tomu se ve vzduchu objevují první alergeny, takže propukají alergie a astma, zhoršují se kožní problémy, může nás navštívit nevítaný host jarní únava a paradoxně i deprese.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: JÁTRA jsou největším vnitřním orgánem a centrálním orgánem látkové výměny. Mají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin, jsou trávicí žlázou, která produkuje žluč, i žlázou endokrinní, ve které se tvoří některé hormony, jsou orgánem zásobním, ukládají glykogen, železo a některé vitamíny, jsou v nich tvořeny bílkoviny krevní plasmy a nezastupitelná je jejich úloha při detoxikaci organismu.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: