RECEPT: Osvěžující koktejl z chia semínek

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Rudolf Novák - úvodní konzultace ZDARMA

RECEPT: Osvěžující koktejl z chia semínek
INGREDIENCE:
Malinovo-mátový koktejl

1/4 šálku čerstvých malin

4-6 lístků čerstvé máty

1 šálek vody

1 polévková lžíce chia semínek

Goji-rozmarýnový koktejl:

1 polévková lžíce goji (plody kustovnice čínské)

šťáva z 1/2 grapefruitu

1/2 - 1 list rozmarýnu

1 šálek vody

1 polévková lžíce chia

POSTUP:

1. Smíchejte v mixéru všechny ingredience dohromady (kromě chia semínek)
2. Vmíchejte chia semínka do koktejlu
3. Dobrou chuť! :)

ZDRAVOTNÍ BENEFITY KONZUMACE CHIA SEMÍNEK

- výrazně podporují a upravují trávení
- upravují krevní glykémie (hladinu cukru v krvi)
- mají pozitivní vliv na metabolismus krevních tuků
- mírně snižují krevní tlak
- mají protizánětlivé účinky

Vyhnout by se jim měli jedinci s nízkým krevním tlakem (případně užívající antihypertenziva) a užívající antikoagulancia.

Autor: Rudolf Novák

Další zajímavé články najdete na:  http://www.celostnistrava.cz/clanky/


Další články z rubriky Zdravé recepty

Recept na dietní salát s brynzou

Použijte brynzu jinak a přidejte ji k salátu z těstovin a zeleniny. Brynza má pikantnější chuť než tvaroh anebo sýr, a proto ji stačí použít menší množství. Obsahuje hodně prospěšných probiotických baktérií, jejichž množství se rychle zvýší díky vláknině z čerstvé zeleniny. Salát je lehký, dobře zasytí a v jedné porci má jen 500 kJ. Připravíte ho do 10 minut!

Polévka z pečených paprik

Mimořádná polévka z pečených paprik jako koncentrát betakarotenů zářivě oranžové barvy a plné mírně pikantní chuti, která výborně zasytí i osvěží, lze jíst teplou, ale výborná je i studená. 

Obzvláště začátkem září, kdy je čerstvých paprik nadbytek :-)

Kváskový chléb - kouzlo z mouky a vody

Před časem mě na internetu zaujal článek o výrobě domácího kváskového chleba a říkala jsem si, že to by mohla být skvělá alternativa ke kupovanému pečivu, které mnohdy (poměrně často) nesplňuje moje nároky na chuť ani kvalitu. Protože mám ráda, když si můžu vše od základu vyzkoušet sama, pustila jsem se nejdřív do výroby domácího kvásku. Nějak jsem nemohla uvěřit, že obyčejná voda a žitná mouka mohou spolu něco takového vytvořit, ale dala jsem jin šanci :) Kvásek jsem podle návodu „krmila" moukou i vodou v přesných intervalech a sledovala, jak ve velké zavařovací sklenici stoupá a zase klesá. Zdálo se mi to jako zázrak. První bod zlomu přišel, když jsem si přečetla, že kvásek musí „vonět jako kvásek". Za prvé tedy netuším, jak voní kvásek a za druhé mě ta slibovaná vůně vůbec nepřišla voňavá. Musím přiznat, že jsem byla blízko toho, celé své několikadenní snažení vyhodit. Ale nakonec jsem si řekla, že to přece jen zkusím a dám tomu šanci.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: