Ryby v jídelníčku dětí

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Studio Fit

Ryby v jídelníčku dětí

   Nedostatkem dětských jídelníčků bývá absence ryb a rybích výrobků. Pro podávání ryb dětem platí stejná pravidla jako pro dospělé. Měly by je mít v jídelníčku alespoň dvakrát týdně.


   Proč je konzumace ryb pro organizmus důležitá? Rybí maso je bohaté na kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny. Je nenahraditelným zdrojem vícenenasycených mastných omega-3 kyselin, kterých máme ve stravě nedostatek a pro správný vývoj dítěte jsou nenahraditelné, protože organismus si je v dostatečném množství neumí sám vytvořit. Ryby jsou zdrojem vitamínů, zejména skupiny B. Mořské ryby obsahují i značné množství vitamínu A, vitamínu D a z minerálních látek je to například jód, selen a vápník.


   Vícenenasycené mastné kyseliny z řady omega-3 mají blahodárný vliv na zdraví a vývoj dětí. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou základním stavebním kamenem mouku, jsou nezbytné pro vývoj sítnice oka, snižují srážlivost krve a podporují zdraví srdeční a cévní soustavy. Jestliže mají děti těchto omega-3 nenasycených mastných kyselin ve stravě dostatek, jejich mozek a nervová soustava se mohou celkově rozvíjet snadněji. Děti jsou tak pozornější, snadněji se učí a lépe si pamatují.


   Pro správnou funkci štítné žlázy je naprosto nezbytný jód. Jód také napomáhá růstu. Jeho nedostatek v době těhotenství, a to zejména v prvních třech měsících, může mít v krajním případě za následek poškození mozku či jiných orgánů. Doporučená denní dávka jódu je u dětí 40 - 120µg a 200µg u dospělých.


   Vitamin D je spojován s růstem kostí a ryby jsou jedním z jeho hlavních zdrojů. Podstatná část vitamínu D se vytváří na pokožce při kontaktu se slunečním zářením a proto je důležité dopřát dětem dostatečný pobyt venku. . Doporučená denní dávka vitamínu D je 5 µg


   Selen je významný antioxidant, má protizánětlivé účinky a urychluje hojení ran. Selen má vliv na kvalitu vlasů a příznivě působí při léčbě akné. Doporučená denní dávka selenu je pro děti ve věku 1-3 roky 20 µg, 4 - 8 let je to 30 µg , 9 -14let 40 µg a u dospělých maximálně 200 µg. Důležité je, aby celková denní dávka selenu nepřekročila doporučenou hranici protože vyšší denní dávky již mohou být toxické.


   Jak podpoříme konzumaci ryb našich dětí? Správnou cestou je pravidelné zařazování různých druhů ryb do jídelníčku dětí a zaměřit se také na rozmanitý způsob jejich přípravy. Nenechte se odradit právním nezdarem, kdy dítě rybu odmítne. Děti si nové potraviny dlouho zvykají a odborníci uvádí, že je potřeba aby je dítě vyzkoušelo 7 - 15 krát v různých variantách pokrmů. Mít zdravé a spokojené se dítě se za chvíli trpělivosti určitě vyplatí.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Rýžová strava

POZOR NA NĚKTERÁ DOPORUČENÍ TRENÉRU VE FIT CENTRECH - RÝŽOVÁ STRAVA

Dobrý den,
myslím, že Vás bude zajímat doporučení jednoho trenéra, že máme jíst celý měsíc jen rýži A RÁNO CELASKON.

Bez kvalitní snídaně nezhubnete

Proč je tak důležité snídat, jaký to má vliv na náš celodenní výkon. Proč, když se nenasnídáme automaticky nesnížíme množství přijaté energie za celý den a tím pádem si můžeme říct, že třeba zhubneme...? Opak je pravdou, více se dozvíte v textu:

Tipy na nískosacharidové večeře

Při sestavování redukčního jídelníčku bychom měli myslet na hospodaření se sacharidy a jejich příjem regulovat podle výdeje energie a podle denní doby. Obecně platí, že večeře by měla obsahovat minimum sacharidů a zakládat se spíše na bílkovinném a zeleninovém základě. Je to z toho důvodu, že po večeři již většinou přecházíme do klidnějšího režimu a náš energetický výdej již není tak velký, zkonzumovanou energii bychom tak nestihli před ulehnutím spálit a uložili ji „na později", čili do tuků. Výběr vhodného složení večeře je významnou složkou redukčního jídelníčku, a proto Vám přináším několik tipů, jak jídlo poskládat. Velikost porce je vždy závislá na výšce, váze, energetickém výdeji a cílové váze klienta. Jaká je optimální porce si povíme v dalším článku.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: