Šárka Jakešová, DiS., RNT

registrovaný nutriční terapeut



Nabídka konzultací při výživě:
• úprava hmotnosti a zdravý životní styl

• poruchy příjmu potravy

• výživa dětí a dospívajících

• úprava jídelníčku v těhotenství a po porodu

• úprava stravování, jako součást léčby při zdravotních komplikacích

Poradna výživy nabízí:
• úpravu jídelníčku dle zdravotního stavu a kondice s individuálním propočtem potřeby živin a energie,
• kontrolu životosprávy a doporučení úprav životního stylu,
• přístrojovou analýzu těla a jeho složení - svaly, tuk, kosti, voda.

Zabývám se výživou a celkovou úpravou životního stylu u dospělých, dětí i dospívajících.
Specializuji se především na pomoc osobám s poruchami příjmu potravy, úpravy hmotnosti,
nebo léčebně podmíněné diety. Spolupracuji s Anabell a Psychoterapií Anděl a Poradenským centrem Výživa dětí.

Pořádám kurzy výživy pro  odbornou i laickou veřejnost. Více na www.vivo-academy.cz


Telefon: 605958000
E-mail: info@vyziva-poradna.cz
WWW: www.vyziva-poradna.cz
WWW: www.vivo-academy.cz
Facebook:
Adresa: Ostrovského 253/3
15000 Praha 5 - Anděl

Články

Jahelník s broskvemi (bezlepkové)

Proso je obilnina vhodná pro osoby s nesnášenlivostí lepku. Má vysoký obsah bílkovin a nízký škrobu. Velmi snadno se tráví, proto je vhodná i pro osoby se zažívacími obtížemi. Má vysoký obsah křemíku, který naše tělo využívá k obnově vlasů, nehtů, pokožky, zubů i očí.
Zdravá Štědrovečerní večeře

Hledáte inspiraci jak si udělat letošní večeři o Štědrý den chutnou, zdravou a navíc zůstat bez výčitek z velkého množství kalorií večer? Vyzkoušejte můj tip, jak letos udělat sváteční večeři zdravě.
Sladké koláčky z řepy a kokosu (bezlepkové)

Kokosky s řepou zaujmou na první pohled svou tmavorůžovou barvou. Následně překvapí i chutí. Navíc už po staletí je červená řepa známá svými příznivými účinky na naše zdraví a činnost trávicího ústrojí a jater. Je obzvláště vhodná při léčbě chronického únavového syndromu. Koláčky jsou plné dobrot pro lepší náladu.
Meruňkovo-mandlové kuličky

Přináším tip na rychlé vánoční cukroví z meruněk a mandlí. Protože je jen ze sušených meruněk a mandlí je tedy bezlepkové. Navíc jde o přirozeně sladké a vláčné ovoce, není tedy třeba již přidávat další cukr nebo tuk. A to nejlepší? Je to nepečené cukroví, které zvládne každý začátečník a hotové je za chvilku.
Sladký koláč z dýně a mrkve (bezlepkový)

Pokud rádi mlsáte, zkuste jednoduchý a lahodný koláč z dýně a mrkve. Protože se jedná o přirozeně sladké plody, nebudete již potřebovat přidávat cukr. Dýně i mrkev má vysoký obsah B-karotenu. Tento provitamín vitamínu A pomáhá chránit před vznikem rakoviny, zlepšuje funkci srdce a krevního oběhu. U zraku vylepšuje zvláště vidění za šera. Je důležitý i pro zdravou pleť, omezuje tvorbu vrásek. Přispívá k ochraně plic a zlepšuje funkci celého dýchacího traktu, což oceníme zvláště na podzim.
Nejčastější chyby v hubnutí

Hubnout sama, nebo za pomoci výživového poradce? Jde to tak i tak. Pokud se však nedaří a vracíte se dokola na svou původní váhu, pak se vyplatí obrátit se na odborníka. Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se hubnoucí dopouští?
Ořechový koláč se švestkami

Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Švestky zase jsou skvělým zdrojem draslíku a vitamínu B, obsahují měď a zinek. Pomáhají předcházet zácpě a čistí střeva, posilují srdce a imunitní systém a organismus činí odolnější proti stresu.
 
Tento koláč mám skutečně ráda - snoubí v sobě chuť a vůni ořechů a skořice, se švestkami a tvarohem. Jeho příprava je navíc snadná!
Houbový nákyp z hlívy

Houby byly a jsou využívány jako potravina, ale i jako léčivo. Jsou zdrojem bílkovin, mají velmi nízký energetický obsah. Obsahují vitamín B, fosfor, draslík a zinek. Pomáhají při depresích, či úzkostných stavech. Samotné hlívě jsou připisovány účinky protizánětlivé a protivirové. Pohanka má vysoký obsah rutinu, který posiluje stěny cév a pomáhá při léčbě křečových žil a vysokém krevním tlaku. 
Tajemství chilli papriček

Chilli papričky (kayenský pepř) získávají svou pálivost díky sloučenině kapsaicin a mohou zlepšit naše zdraví na mnoho způsobů. Tuto vysoce dráždivou látku vnímáme zvýšeným pocením, pocitem pálení, zvýraznění chuti jídla. Výzkum této látky odhalil mnoho léčebných účinků.
Salát z ředkviček

Ředkvičky působí proti bakteriím a plísním. Rozpouštějí hleny, dezinfikují sliznice a působí preventivně proti infekcím. V tradičním bylinkářství byly využívány při léčbě poruch žlučníku a jater, protože jejich šťáva stimuluje tvorbu žluči. Obsahují množství draslíku, síry, vitamínu C a kyseliny listové. Můžete jíst jak bulvy, tak mladé lístky. 
 
Salát z ředkviček je chutná, zdravá svačina, hotová za 5 minut!
Jak na pálení žáhy

Pálením žáhy nazýváme návrat kyselého obsahu žaludku do jícnu nebo až do úst (reflux). Je pociťována jako pálivá bolest za hrudní kostí, nebo až hořkým pocitem v ústech, stejně jako při zvracení. Potíže se zhoršují v předklonu, nebo vleže. Příčinou jsou žaludeční kyseliny a nesprávně fungující svěrač oddělující žaludek od jícnu. Může ji někdy zažít každý, kdo se přejedl.
Desatero zdravého stravování

Věříte reklamám na prostředky na hubnutí? Lépe je dodržovat zdravý životní styl a jednoduché zásady zdravého stravování.
Proč je dobré jíst luštěniny?

Luštěniny bohužel patří v naší kuchyni mezi neprávem opomíjenou potravinu. Za většinou odmítnutí jsou nevalné vzpomínky na školní jídelnu a tamnější čočku a hrachovou kaši. Luštěniny ale nejsou jen čočka, hrách a fazole tak, jak je známe.
Sůl nad zlato

O tom, že je sůl nad zlato se mluví v jedné české pohádce. A je to pravda, tělo sůl potřebuje. Ale nic se nemá přehánět.

 

Zbavte se stresu!

Dnešní rychlá doba chce po nás velmi mnoho a konečným výsledkem všeho může být stres. Je totiž vyjádřením fyzického i duševního napětí, na což náš organismus reaguje vytvářením stresového hormonu a může se nám i zvýšit tlak. Reakce na stres pak mohou být nejrůznější, počínaje bolestmi hlavy a žaludku, srdečními obtížemi, průjmy, napětím, neklidem, přes podrážděnost a poruchy spánku.
Hubnutí začíná v hlavě

Ať už o tom víte, nebo ne, vaše hubnutí začíná ve vaší hlavě. A nemyslím teď vaše ústa a to, kolik toho dokáží sníst. To, co vaše hubnutí startuje, je vaše rozhodnutí a vaše odhodlání vydržet. Pokud totiž vaše hlava není připravená na vaše hubené JÁ, hubnutí se nedaří, nebo ho nejste schopni trvale udržet.
Vánoce plné nástrah

Jsou pro vás Vánoce svátky klidu a pohody? Nebo se nesou ve znamení obžerství a spousty kil navíc, kterých se pak v následujících měsících budete o dost obtížněji zbavovat, než jak jste je získali? Hlavní nástrahy vánoc, pro kila navíc, jsou vánoční cukroví, nekontrolovatelné uzobávání u televize a konečně tradiční Štědrovečerní menu.

Dotaz na poradce

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři

Doporučit známému

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři



Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: