Sbíráte šípky ?
Rubrika: Sezonní záležitostAutor:
Potom je nejlépe sednout si např. na dvorek, třeba když je už vzácné podzimní sluníčko.Každý šípek nožíkem zbavíme tvrdého černého zbytku květu a stopky. Celé okrojené šípky otřeme, přepůlíme a dále vydlabeme zevnitř chomáč semínek s "chloupky", a to vše vyhodíme do odpadu. Očištěné šípkové půlky, tedy slupku s dužninou, několikrát propereme ve studené vodě, necháme okapat a dáme do misky přikryté mikrotenovým sáčkem. Misku ponecháme 3-4 dny v chladničce.
Jakmile šípky v tomto prostředí změknou, pomeleme je, nejlépe společně s kokosovým cukem, místo kterého můžeme ale použít i jiné zdravé sladidlo, např. sušenou třtinovou šťávu Rapaduru. Poměr je: Na každé tři lžíce šípků přidáme jednu lžíci tedy např. kokosového cukru. Takto vzniklou hmotu přepasírujeme přes umělohmotné síto s přiměřenými oky. K pasírování je vhodná polévková lžíce a stojí to trochu fyzické námahy.
Výsledkem je jemný a hustý oranžový šípkový protlak, který vydrží v chladničce takto i 1 měsíc, případně můžeme dát část zamrazit.
Pak nejlépe krajíc domácího chléba natřeme nejprve kvalitním máslem a navrch vrstvou šípkového protlaku.Dětem můžeme zpestřit snídani vykrájením zajímavých a pro ně lákavých tvarů nějakým tvořítkem.
V protlaku jsou ze šípků zachovány všechny cenné látky, především vitamin C, karoteny, flavonoidy a další.
Co s dužinou a slupičkami zachycenými na sítu a ve mlýnku :
Šípkový burčák:
Jednoduše mlýnek opláchneme ve filtrované převařené vodě, přidáme hmotu, která neprošla sítem, dolijeme vodou, přidáme cukr ( na 1 litr přidané vody 200g cukru ), rozmixujeme tyčovým mixérem a postavíme v přikryté nádobě na teplé místo, radiátor a pod. Čas od času promícháme. Za 4-5 dní proběhne fermentace – získáme lahodný nápoj – šípkový burčák. V této fázi přecedíme do láhve a do vypití uchováme v lednici.
Šípkové víno:
220g cukru / na každý 1 litr přidané vody změřit cukernatost :( cukernatost 21° )
Další články z rubriky Sezonní záležitost
Detoxifikační očistná kůra organismu
O co se jedná? Většina lidí si pod pojmem detoxifikace představí intenzivní krátkodobé dietní opatření, kdy je z jídelníčku člověka odstraněno prakticky vše kromě ovocných a zeleninových šťáv. Tato kůra je nejen poměrně drastická, ale díky svému krátkému trvání (1-2 dny) nemá požadovaný očistný efekt. Abychom opravdu dosáhli očisty organismu od škodlivých látek, které tělu dlouhodobě dodáváme, případně je přijímáme z vnějšího prostředí, je vhodnější celkově upravit životní styl a dietní zvyklosti. Jako vhodný začátek je doporučováno tzv. přechodné období, kdy z jídelníčku na omezenou dobu (1-2 týdny) odstraníme živočišné tuky a bílkoviny (maso, mléko, sýry, vejce), cukr (nejen jako sladidlo a přísadu do jídla, ale také veškeré cukrovinky) a smažená jídla a z pitného režimu vyškrtneme alkohol a kofeinové a sycené nápoje (káva, černý a zelený čaj a nápoje kolového typu).
Jarní očista na východní způsob
Jedná se o postupy, které jsou osvědčené mnoha staletími. Asijská a indická strava je lehká, výživná a pročišťující. Právě proto je tak účinná a pomáhá tělu se rychle zregenerovat.
BŘEZEN - PODPORA ŽLUČNÍKU
Také jste tak zmateni? Já letos pořád pociťuji absťák po sněhu a zimě. No nic, překonejme abstinenční příznaky, smiřme se s tím, že zima prostě nebyla a PŘIVÍTEJME JARO! :-)
V březnu je nejohroženějším orgánem ŽLUČNÍK.
Opět na začátek krátké opakování z anatomie: ŽLUČNÍK je vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater na pravé straně břicha, sloužící ke skladování a úpravě žluči, která se tvoří v játrech. Žluč je důležitá při trávení, napomáhá štěpení a vstřebávání tuků.
OSLABENÍ ŽLUČNÍKU se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena, lokty), nadýmáním, ale například i potížemi se zrakem. To, že máte oslabený žlučník, se může projevit i vyrážkou na kůži v oblasti spánků, zažloutnutím očního bělma nebo žlutým potahem na jazyku.