Seriál o vitaminech (I.) – K čemu slouží vitaminy?

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Rudolf Novák - úvodní konzultace ZDARMA

Seriál o vitaminech (I.) – K čemu slouží vitaminy?
Vitamíny jsou esenciální (pro tělo nezbytné) látky, které v našem organismu plní mnoho důležitých funkcí. Jsou klíčové pro udržení řady tělesných funkcí (působí jako urychlovače) a výstavbu nových tkání, mohou hrát důležitou roli v prevenci některých onemocnění, zpomalují projevy stárnutí a jsou schopny posilovat imunitní systém našeho těla.
Naše tělo je nedokáže vyrobit, musíme je proto přijímat stravou popř. doplňky stravy. Výčet vitamínů pro člověka není totožný s jinými živočichy, mnohdy ani s příbuznými druhy.
Pokud těchto látek máme nedostatek, vzniká tzv. hypovitaminóza (ta může např. nastat i při některých onemocněních, kdy organismus není schopen vitamíny vstřebávat).Dlouhodobější nízký příjem těchto látek může způsobit různé zdravotní problémy. Při nadbytečném příjmu některého vitamínu může dojít k jeho předávkování - vzniká tzv. hypervitaminóza - to se stává především v souvislosti s užíváním doplňků stravy.
Podle chemicko-fyzikálních vlastností můžeme vitamíny rozdělit do dvou skupin:

rozpustné v tucích - ukládají se v organismu a jejich zásoba vydrží několik týdnů až měsíců. Patří sem notoricky známé vitamíny A, D, E, K.

rozpustné ve vodě - neukládají se do zásoby (s výjimkou B12), jejich přebytek se vylučuje močí a musí být proto průběžně doplňovány. Najdeme mezi nimi vitamíny B komplexu a vitamín C.

Zdroj: www.rudolfnovak.cz


Další články z rubriky Zdravé stravování

Tuky v praxi

Příjem tuků ve stravě ovlivníme jednak výběrem potravin a jednak výběrem tuků a olejů, které při přípravě pokrmů používáme. Mnozí jistě tápou, který olej používat na přípravu pokrmů, či zda na pečivo namazat máslo nebo margarín. Proto jsem pro lepší orientaci sestavila přehled tuků a olejů, které je nejvhodnější používat při domácím vaření.

Jídelníček podle krevních skupin

Každému z nás byla dána do vínku jedna ze čtyř krevních skupin, ta je určena geneticky a zdědili jsme ji po rodičích. Jižjídelníček podle krevních skupin, dieta podle krevních dkupin od pradávna je známé, že každá krevní skupina je jiná a její nositelé jsou náchylnější ke konkrétním typům nemocí a zároveň mají rozdílné dispozice k trávení konkrétních druhů potravin. Rozeznáváme krevní skupiny 0, A, B a AB.

Jak omezit cukr? Zjistěte kde ho je nejvíce.

Na udržení štíhlé linie nebo při hubnutí nestačí nesladit kávu a čaj bílým cukrem, vyměnit ho za cukr třtinový nebo med. Bílý cukr je obsažený i v běžných potravinách, kde už jeho množství příliš neovlivníme. Ovlivnit však můžeme výběr potravin!

Zasílání nových článků e-mailem

Chcete dostávat upozornění na nové články e-mailem? Přihlaste se zde:




Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz:

Školící střediska:

Školící středisko