Sezóna hub je v plném proudu

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

Sezóna hub je v plném proudu
Sezóna hub je v plném proudu! Máte je rádi? Houbaříte?

Jsme národem houbařů a Češi se dělí většinou na ty, kteří houby milují pro jejich specifickou chuť ve všech možných úpravách, a pak na ty, kteří je prostě nejedí. A to většinou pro jejich lehce gumovou konzistenci.

Houby jsou z pohledu výživáře hlavně těžce stravitelné, neměly by je jíst děti do 3 let a staří lidé (zejména pozdě večer), potřebují být vždy dobře tepelně upravené, duste je vždy minimálně 20 minut. Pokud je chcete uchovat, usušte je nebo poduste a zamrazte. Obsahují zejména vodu a vlákninu, proto jsou velmi dietní a jejich energetická hodnota je zanedbatelná. Jenže všichni víme, že česká kuchyně jim vždy bohatě energii dodá při jejich úpravě :-) Smaženice je ještě OK, kulajda jakž-takž, ale omáčka, řízky, to už jsou kalorické bomby. Houby dále obsahují provitamín A, vitamíny B a protikřivičný vitamín D, který není v žádné jiné rostlině. V houbách jsou důležité látky jako draslík, vápník, hořčík a železo.

Přiznávám, že po týdenní dovolené s rodinou v Beskydech, kdy jsem každé ráno automaticky popadla košík a vyrazila do lesa, mi houby už skoro lezou ušima a smaženice a řízečků z praváků jsem totálně přejezená. Dnes jsem musela zpracovat poslední úlovky, takže na oběd byla zeleninová polévka s houbami a pohankou a houbová omáčka.

K polévce s houbami asi není co říct, tu zvládne každý, ale poradím - zvykněte si přidávat do zeleninové polévky hrst pohanky, červené čočky, chia semínka nebo quinou - nutriční hodnota polévky okamžitě vzroste a povýšíte ji na hlavní chod nebo kvalitní večeři.

O klasické houbové omáčce je těžké říct něco výživově pozitivního. Berte to prostě tak, že tato luxusní chuťová záležitost jednou za čas ještě nikoho nezabila (pokud tedy nenasbíral jedovaté houby) a dopřejte si ji, pokud ji máte rádi. A zkuste nahradit klasickou bílou pšeničnou mouku v jíšce pohankovou nebo quinoovou. Nebo ji vynechejte úplně a zkuste jen podusit houby na ghí s cibulkou, drceným kmínem a bylinkami a pak zalít smetanou (ideálně šlehačkou) a při plném výkonu plotýnky zredukovat za stálého míchání na požadovanou hustotu. Bude chuťově výraznější. Omáčku podávejte raději s bramborami než s klasickým knedlíkem. Nebo s kukuřičnou polentou nebo těstovinami.

Hodně houbařského štěstí, opravdu rostou!


Zuzana, Výživou ke změně

www.vyzivoukezmene.cz

 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Zvažujete půst?

Včera byl říjnový úplněk a s ním přichází ideální čas pro zahájení podzimního půstu.

Rozhodně radím, nevrhejte se v do půstů a detoxikací po hlavě, v každém případě je dobré si předem nějakou knihu o půstech (opět doporučím Velkou kniha půstu od Ruedigera Dahlkeho) nebo se prokousat záplavou informací na internetu. A pamatujte, půsty mají spoustu forem a každému vyhovuje něco jiného. Někomu bude nejlépe jen s vodou a čaji, jinému budou sedět ovocné či zeleninové šťávy nebo Neera.

Tak jen ve stručnosti pár pravidel a zbytek si nastudujte sami, prosím!!!!!

Červen podpora temého střeva

A máme tu ČERVEN, moji milí!

Červen, začínající léto, stálejší teplé počasí, dostatek slunce, zrající ovoce, dozrávající zelenina na každém záhonu, na obzoru blížící se prázdniny a dovolené, co víc si přát???? Možná, abychom byli v pohodě jak fyzicky, tak psychicky a mohli v klidu vychutnávat radosti tohoto měsíce.

Nejohroženějším orgánem tohoto měsíce je TENKÉ STŘEVO, párový orgán SRDCE, kterým jsme se zaobírali uplynulém měsíci.

Jarní detoxikace

Pomalu se blíží jaro, tak si pojďme dodat energii. Pomocí očisty těla nebo-li detoxikacie. Na začátek je vhodné si říci, proč je důležité své tělo čistit a co je to detoxikace. Detoxikace je souhrn postupů, jak naše tělo zbavit parazitů, virů, bakterií, plísní a toxických látek.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: