Stévie mletá...výborná pro snižování váhy a pro diabetiky...

Rubrika: O potravinách
Autor: Šárka Hlaváčková

Stévie mletá...výborná pro snižování váhy a pro diabetiky...
Proč stevii a ne bílý nebo hnědý cukr?

Cukr bílý, který se řadí mezi potraviny rafinované prochází při své výrobě procesem bělení, tedy chemickým procesem, při němž  je cukr zbaven veškerých minerálních látek a důležitých vitamínů, především také zbytkové melasy, která cukr obohacuje o cenné minerály.

Hnědý cukr? Ne každý tvářící se hnědě je ten zdravý - může být jen barvený... Takže při výběru třtinového cukru vybíráme ten tmavší, který má více minerálů díky většímu obsahu zbytkové melasy. V obchodě najdete přírodní třtinový cukr někdy pod názvem „ raw sugar“. Tento cukr je zárukou toho, že melasa je přímo uvnitř krystalů. A proč tedy raději stévii než hnědý cukr?

Hnědý cukřík dráždí slinivku k nadprodukci inzulinu stejně jako ten bílý cukřík, jen není rafinovaný, takže nezakyseluje tělo, ale Kj má také hodně.

Dovolím si přidat jeden recept na palačinky se stévií:


Palačinka
Pro všechny malé i velké milovníky sladkých snídaní, nebo jako odpolední dezert.
Ingredience:
2 vejce
1 šálek mléka
¾ šálku špaldové mouky hladké
2 lžičky kokosového oleje (lze použít běžný olej)
špetka soli
2 malé špetky Stevia prášku
Náplň:
½ kg jablek (nakrájet, nebo strouhat)
Mletá skořice (podle chuti)
cca 2 malé špetky stevia prášku
1 lžíce medu

Příprava palačinky:
- mixérem ve větší misce smíchejte všechny ingredience dohromady. Na mixéru používejte nízkou rychlost. Pokud se vytvoří pěna, nechte směs několik minut odpočinout, dokud pěna neklesne.
Na pánvi necháme rozehřát olej. Směs nabíráme z misky naběračkou a při krouživém pohybu jí lijeme od středu směrem k okraji pánve. Chvilinku počkáme, dokud palačinka není z jedné strany osmažená a poté ji otočíme a doděláme druhou stranu. Toto opakujeme, dokud máme těsto.

Strouhané jablko dejte do hrnce. Posypte ho Stévií a přidejte lžíci medu. To vše dobře promíchejte. Na mírném ohni povaříme směs několik minut k odstranění většiny vlhkosti. Pokud směs zůstává vlhká, můžeme po vychladnutí vymačkat rukou.
Palačinku naplníme připravenou směsí s jablky.
Tip pro opravdové fajnšmekry: palačinku potřeme vanilkovým pudinkem teprve potom jí naplníme směsí s jablky.


Další články z rubriky O potravinách

Jak poznat pravé celozrnné pečivo?

Prakticky jej rozeznáte těžko. Pečivo, které je vzhledově tmavé, je často jen obarvené a ani výrobky označené jako cereální nebo vícezrnné, nemusejí být  celozrnné. Celozrnné, jak z názvu vyplývá, znamená, že zrno bylo na mouku semleté celé, tedy i s obalem -  s otrubami a klíčkem. Právě ty obsahují nejvíce zdraví prospěšných výživných látek a vlákniny. Jak tedy poznat pravé celozrnné pečivo? A jaký je vlastně rozdíl mezi tmavým, cereálním, grahamovým a celozrnným pečivem?

Test energetických tyčinek - 3.díl

V tomto díle článků o energetických tyčinkách zhodnotím dvě zajímavé nabídky drogerie DM. V tomto řetězci je k sehnání mnoho zajímavých potravin, ale podívejme se nejprve na bio cereální tyčinku od firmy Doves Farm.

O dýni hokaido - historie, použití, recept

Dýně hokaido se těší velké oblibě. Také si na ni rádi pochutnáte?

Pochází z Japonského ostrova Hokkaido, dále se její pěstování rozšířilo do Ameriky a nyní se těší velké oblibě i u nás v Čechách. Jedná se o jednoletou plazivou rostlinu. Její plody známe v oranžové a světle zelené barvě. Dýně se velmi dobře skladuje v chladném a suchém sklepě. Její slupka by měla být hladká a bez zjevných poškození.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: