Sůl nad zlato

Rubrika: O potravinách
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

O tom, že je sůl nad zlato se mluví v jedné české pohádce. A je to pravda, tělo sůl potřebuje. Ale nic se nemá přehánět. Navíc dosolování jídla ještě před ochutnáním je tak trochu zvrhlost. Méně soli nemusí být nechutné, vše závisí na osobním nastavení chutí a zvyku. A zvyk se dá předělat.

Solení je naše národní chyba v jídelníčku - Češi obecně solí hodně. Lékaři doporučené množství soli by mělo být 3 - 5 g / den, což představuje asi 1 lžičku. Není to jen sůl, kterou si přidáváme do hotového jídla, ale musíme započítat i to, že sůl se do stravy dostává během přípravy jídla. Největším zdrojem soli jsou slané potraviny jako uzeniny, sýry (tavené i tvrdé), některé druhy pečiva, instantní polévky, slané pochoutky (chipsy, tyčinky, oříšky) a většina masových a rybích konzerv, zrovna tak některé minerální vody (Poděbradka, Hanácká kyselka, Vincentka).

Pokud se rozhodnete postupně snižovat množství soli o nic se neochudíte, ale právě naopak. Budete překvapení, kolik chutí v jídle najednou začnete cítit. A taky to, kterým kořením, bylinkami, nebo česnekem se dá určitá chuť zvýraznit a časem vám to snížené solení ani nepřijde. A ještě uděláte něco pro své zdraví a postavu.

Není totiž žádné tajemství, že sůl se podílí na zadržování vody v těle a díky tomu může vaše postava vypadat objemnější. Nižším solením prospějete i vašemu srdci a cévám. Snížení soli se totiž doporučuje osobám s chorobami srdce s cév, vysokým krevním tlakem, s otoky při nemocech ledvin, nebo u těhotných žen.

Nedostatek sodíku většinou nevzniká jeho nedostatečným příjmem, ale spíše zvýšenou ztrátou tělesných tekutin při velkých průjmech a silném zvracení, či nadužíváním diuretik. Rovněž k ztrátám dochází u vysokých fyzických zátěží např. u maratonců, nebo triatlonistů. Nebo za extrémně vysokých teplot. Projevy pak mohou být bolesti hlavy, svalová slabost, křeče, poruchy vědomí až kóma. Při abnormální fyzické zátěži a extrémních teplotách je třeba dostatečně pít nápoje se zvýšeným obsahem soli.

A pokud chcete ozdravět svoje stravování není nutné používat jen klasickou kuchyňskou sůl s obsahem sodíku, ale v obchodech, či lékárnách je k dostání i sůl draselná, která je od běžné soli chuťově k nerozeznání, ale přispívá právě k odstranění otoků. Na druhou stranu pokud už kupujete běžnou kuchyňskou sůl, zaměřte se na mořskou sůl s obsahem jódu, protože tento důležitý prvek, v našem stravování, při malé konzumaci ryb a mořských produktů, schází.

Jak pravil již Hippokrates: „Všechno je jed i lék, záleží jenom na množství."

 

www.vyziva-poradna.cz

 


Další články z rubriky O potravinách

Jak snížit glykemický index potravin a zhubnout?

Při redukci nadváhy a obezity doporučuji zařazovat co nejčastěji potraviny s nižším glykemickým indexem. Tyto potraviny udržují hladinu cukru v krvi stabilní a jsou nejen prevencí proti hladu a chutím na sladké, ale také proti únavě, cukrovce a kardiovaskulárním potížím.

Proč kváskový chléb???

V poslední době se mě znovu pár lidí zeptalo, jaký je rozdíl mezi chlebem z kvásku a z droždí? Proč by si měli kupovat kváskový chléb místo Šumavy? V čem je to vlastně tak prospěšné? Tak tady je odpověď:

Tradiční kvásek je tvořen pouze žitnou moukou a vodou. Tato směs začne za příznivé teploty přirozeně kvasit - fermentovat díky bakteriím a kvasinkám vyskytujícím se ve vzduchu a žitu. Při tomto procesu vzniká kyselina mléčná, kyselina octová, oxid uhličitý a také množství aromatických látek. Tyto látky chléb přirozeně konzervují (proto vydrží déle než kvasnicový), mají antibiotické účinky a navíc posilují naši mikroflóru a tím i naši imunitu.

5 důvodů proč jíst hořkou čokoládu

Kdo by neměl rád čokoládu? Obvykle se při její konzumaci cítíme provinile a v této společnosti má nálepku jako něco velmi nezdravého. Dá se říct, že čokoláda do jisté míry symbolem štěstí. Je to proto, že látky v ní obsažené zvedají hladinu hormonu serotoninu, který je označován jako hormon štěstí. Hned na začátek je potřeba zmínit, že se nebavíme o „klasické" čokoládě, která je z více jak 2/3 bílý cukr a dalšími chuťovkami jsou sušené odstředěné mléko, ztužený rostlinný tuk a éčka. Na mysli mám hořkou čokoládu do které není přidáno žádné nebo jen minimální množství mléka a bílého cukru. Čokoláda nejvyšší kvality má obsah kakaa okolo 70-99%. Zde jsou její zdravotní benefity:

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: