Tajemství sladké chuti bez cukru aneb Stevie sladká

Rubrika: O potravinách
Autor: Bc. Eva Janoušková

 Rostlina STEVIE je 200 – 300 krát sladivější než běžný řepný cukr a navíc neobsahuje téměř žádnou energii.

Stévia sladká je nazývána také jako sladký keř nebo medové lístky. O této rostlině se v poslední době hodně mluví, jelikož je další náhradou cukru pro diabetiky. Cení se jí kvůli jejím léčivým účinkům a hlavně právě kvůli vysoké sladivosti.

Už nemusíte vyhazovat peníze za umělá sladidla, stévii si můžete vypěstovat přímo doma. Dostupná je také na internetu nebo v obchodech se zdravou výživou. Určitě vyzkoušejte, budete jistě příjemně překvapeni.

Výborně se hodí nejen na slazení čaje, ale třeba i na vánoční pečení. Vhodná je jak pro milovníky sladkého, tak i pro diabetiky.

Chcete se dozvědět, jakým způsobem se Stévie uplatní v racionálním jídelníčku? Neváhejte mne kontaktovat! 

Bc. Eva Janoušková, Nutriční terapeut a laktační poradce.

www.vaztesizdravi.cz 


Další články z rubriky O potravinách

Jak snížit glykemický index potravin a zhubnout?

Při redukci nadváhy a obezity doporučuji zařazovat co nejčastěji potraviny s nižším glykemickým indexem. Tyto potraviny udržují hladinu cukru v krvi stabilní a jsou nejen prevencí proti hladu a chutím na sladké, ale také proti únavě, cukrovce a kardiovaskulárním potížím.

Citronová tráva, aneb ke stáří pomaleji :-)

Čaj z citronové trávy pochází z Thajska a má samá pozitiva :-) Je to osvěžující nápoj, jemné vůně a lahodné chuti. Je známo, že má antioxidační, antibakteriální, antivirové, antiseptické a antimykotické účinky. Zamezuje tedy množení plísní, virů a bakterií. Pomáhá k odstraňování kandidóz (kvasinkové onemocnění). Podporuje funkci vnitřních orgánů, zejména trávicího traktu, žaludku, střev, jater, žlučníku a slinivky. Harmonizuje centrální nervový systém, lymfatický systém, posiluje krevní oběhový systém, čistí cévní systém. Příznivě působí na krevní tlak, krvetvorbu, optimalizuje hladinu cukru v krvi. Antioxidační účinky mají vliv na zpomalení stárnutí buněk.

Omega 3

Přispívají k dobrému fungování paměti a jsou zvláště důležité pro zachování kognitivních schopností.

Mezi příznaky jejich nedostatku patří těžká únava, špatná pamětˇ, suchá kůže, problémy se srdcem, výkyvy nálad a deprese, úzkostné stavy i špatný krevní oběh.

Pokusy na zvířatech ukázaly, že doplňky omega 3 pozitivně ovlivňují fungování 23 genů v části mozku, které má co do činění s učením, pozorností, slovní a vysvětlující pamětí.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: