Tajemství sladké chuti bez cukru aneb Stevie sladká
Rubrika: O potravináchAutor: Bc. Eva Janoušková
Rostlina STEVIE je 200 – 300 krát sladivější než běžný řepný cukr a navíc neobsahuje téměř žádnou energii.
Stévia sladká je nazývána také jako sladký keř nebo medové lístky. O této rostlině se v poslední době hodně mluví, jelikož je další náhradou cukru pro diabetiky. Cení se jí kvůli jejím léčivým účinkům a hlavně právě kvůli vysoké sladivosti.
Už nemusíte vyhazovat peníze za umělá sladidla, stévii si můžete vypěstovat přímo doma. Dostupná je také na internetu nebo v obchodech se zdravou výživou. Určitě vyzkoušejte, budete jistě příjemně překvapeni.
Výborně se hodí nejen na slazení čaje, ale třeba i na vánoční pečení. Vhodná je jak pro milovníky sladkého, tak i pro diabetiky.
Chcete se dozvědět, jakým způsobem se Stévie uplatní v racionálním jídelníčku? Neváhejte mne kontaktovat!
Bc. Eva Janoušková, Nutriční terapeut a laktační poradce.
Další články z rubriky O potravinách
Bílkoviny jako podstatná součást hubnutí
Jak poznat pravé celozrnné pečivo?
Prakticky jej rozeznáte těžko. Pečivo, které je vzhledově tmavé, je často jen obarvené a ani výrobky označené jako cereální nebo vícezrnné, nemusejí být celozrnné. Celozrnné, jak z názvu vyplývá, znamená, že zrno bylo na mouku semleté celé, tedy i s obalem - s otrubami a klíčkem. Právě ty obsahují nejvíce zdraví prospěšných výživných látek a vlákniny. Jak tedy poznat pravé celozrnné pečivo? A jaký je vlastně rozdíl mezi tmavým, cereálním, grahamovým a celozrnným pečivem?
Čaje a jejich účinky na zdraví a použití v dietetice (seminář v Ostravě)
Seminář spojený s ochutnávkou bude v březnu pořádat v OstravěStředisko vzdělávání s.r.o. Jeho tématem budou Čaje a jejich účinky na zdraví a použití v dietetice. Zváni jsou nejen výživoví poradci, ale také všichni příznivci zdravé stravy, bylinek a samozřejmě čajů všech druhů!