Tipy na jarní detox bez hladovění!

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Tipy na jarní detox bez hladovění!
Detoxikačních metod je hodně, od různých hladovek, zázračných zábalů a pilulek, až po střevní klystýry. Pro někoho jsou tyto radikální změny příliš organismus zatěžující a mohou v některých případech poškodit zdraví. Někomu se z půstu a hladovky už jen při pomyšlení dělají mdloby, někomu se zase přitíží od žaludku při pomyšlení, že by měl popíjet pouze zeleninové šťávy nebo jíst týden v kuse rýži. Někomu však tyto detoxikační metody dělají dobře, má je na sobě ozkoušené a proto s chutí do toho! Každý by měl respektovat své tělesné nastavení a nepropadat trendu jarního detoxu na úkor svého zdraví.
 
Jarní očista by měla být především o změně! Změna ročního období by měla být přirozeně doprovázena změnou jídelníčku na lehčí, stravitelnější a méně tučnější stravu plnou čerstvé zeleniny a ovoce. Pokud máte nějaké to kilo ze zimy navíc, cítíte se unavení, zpomalení nebo trpíte-li zažívacími potížemi, častým nachlazením, zadržováním vody v těle nebo bezdůvodným smutkem a emocionálními výkyvy. Změňte svůj jídelníček a návyky alespoň na týden podle následujících doporučení na jarní očistu, která zbavuje tělo škodlivin, toxinů a odpadních látek, posilujte imunitu, obnovuje ztracenou rovnováhu a je vhodná i pro hubnutí.
 
Svěží jídelníček
Jarní detoxikační jídelníček by měl být plný vitamínů, antioxidantů a vlákniny. Základem každého jídla by proto měla být zelenina nebo ovoce, obiloviny a luštěniny. Jezte ke každému jídlu čerstvou zeleninu a ovoce, vařte si zeleninové polévky, různé pokrmy nejlépe s rýží, jáhly, pohankou nebo ovesnými vločkami. Z luštěnin si udělejte skvělé polévky, pomazánky, pečené karbanátky nebo zkuste různě ochucené tofu. Pečivo jezte celozrnné, nejlépe žitné. Dopřejte si kvalitní rostlinné oleje, ořechy a semena a omezte živočišné tuky. Vydržte alespoň týden bez masa a uzenin, vajec, mléčných produktů, bílého pečiva a sladkostí obsahující bílý cukr. Z masa a mléčných produktů si můžete dopřát čerstvé ryby, kefíry, čerstvé sýry a jogurty s živou kulturou. Zcela se vyhněte chemicky upravené stravě (konzervy, zavařeniny, polotovary), smaženým a příliš slaným jídlům.
 
Pitný režim
Dodržovat pravidelný pitný režim je základem každé detoxikace. Voda odplavuje škodlivé látky z těla ven. Pijte vodu pokojové teploty s citrónovou šťávou, zelené čaje plné antioxidantů a bylinné čaje z kopřivy, zázvoru či fenyklu. Pijte minimálně 2 litry denně. Zkuste se zcela obejít bez alkoholu, kávy a kofeinových nápojů. Kofeinovému šoku se snažte předejít tím, že alespoň tři dny před detoxem snížíte pití kávy o polovinu.
 
Koření podporující očistu
Pokrmy ochucujte kořením podporující detoxikaci a obsahující přirozené antioxidanty – zázvor, česnek, kurkuma, koriandr, římský kmín, černý pepř a skořice.
 
Odpočinek a mírné cvičení
Během očistného týdne více odpočívejte, relaxujte a místo náročného cvičení zvolte lehký pohyb na čerstvém vzduchu, jógová cvičení a uvolňující cviky. Na chvíli se zastavte z celoročního shonu a udělejte si na chvíli změnu. Zajděte si na masáž, doporučuji ajurvédskou nebo lymfomasáž. Dopřejte si voňavé koupele, používejte kvalitní oleje a krémy. Udělejte si různé čistící pleťové masky, nebo zajděte na kosmetiku.
 
Meditace úsměvem
Podpořte čištění organismu i mentálně a emočně. Udělejte si úklid v myšlenkách a emocích, vyhoďte ven vše nepotřebné, škodlivé, zraňující a stresující. Místo povinností si naplánujte radosti, potěšení a příjemné chvíle. Udělejte si denně čas na krátkou meditaci. Místo urputného snažení se o klidnou a vyrovnanou mysl jen chvíli seďte se zavřenýma očima a usmívejte se:)
 
Více o mých službách a kontaktech najdete na www.zuzanadouchova.cz

autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradce v oblasti výživy, psychologie a sportu 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Červen - podpora tenkého střeva

A máme tu ČERVEN, moji milí!

Červen, začínající léto, stálejší a teplé počasí, dostatek slunce, zrající ovoce, zelenina na každém záhonu, na obzoru blížící se prázdniny a dovolené, co víc si přát???? Možná, abychom byli v pohodě jak fyzicky, tak psychicky a mohli v klidu vychutnávat radosti tohoto měsíce.

Nejohroženějším orgánem tohoto měsíce je TENKÉ STŘEVO, párový orgán SRDCE, kterým jsme se zaobírali v uplynulém měsíci. Oba orgány náleží elementu OHNĚ, stejně jako celé období léta, které má být pro nás všechny naprosto přirozeně obdobím největší fyzické aktivity. Můžeme se tedy vesele věnovat sportu, nesvědčí nám zahálení a dlouhý spánek, naše potřeba přísunu potravin je nejnižší v celém roce.

BŘEZEN - PODPORA ŽLUČNÍKU

A máme tu BŘEZEN, moji milí!

Také jste tak zmateni? Já letos pořád pociťuji absťák po sněhu a zimě. No nic, překonejme abstinenční příznaky, smiřme se s tím, že zima prostě nebyla a PŘIVÍTEJME JARO! :-)

V březnu je nejohroženějším orgánem ŽLUČNÍK.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: ŽLUČNÍK je vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater na pravé straně břicha, sloužící ke skladování a úpravě žluči, která se tvoří v játrech. Žluč je důležitá při trávení, napomáhá štěpení a vstřebávání tuků.

OSLABENÍ ŽLUČNÍKU se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena, lokty), nadýmáním, ale například i potížemi se zrakem. To, že máte oslabený žlučník, se může projevit i vyrážkou na kůži v oblasti spánků, zažloutnutím očního bělma nebo žlutým potahem na jazyku.

 

Varná konvice a Vy.

Jistě teď nečekáte výklad o výhodách používání varné konvice. Tak co s ní máte společného? Více, než si myslíte. Vím, trochu to připomíná vtipy typu „jaký je rozdíl mezi X a Y" ? Ano, ale tohle není vtip. Takže: „Jaký je rozdíl mezi varnou konvicí a Vámi?" Odpověď zní : „ Žádný, ale konvice je na tom líp!"

Předpokládám, že varnou konvici používáte. Nebo máte jednu nádobu na vaření vody. A víte jak vypadá konvice uvnitř, když se delší dobu nečistí? Ano, je pokryta vrstvou vodního kamene. Nevypadá to moc esteticky, ale co je hlavní, vrstva snižuje efektivitu ohřívání a prodlužuje čas vaření. Proč? Protože se musí prohřát nejdříve vrstva vodního kamene, aby se začala ohřívat voda. Shodneme se jistě na tom, že je proto konvici třeba pravidelně čistit. A to v intervalech odpovídajících kvalitě používané vody.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: