U mě v kuchyni - zásoby ve spíži

Rubrika: O potravinách
Autor: Harmona.cz

U mě v kuchyni - zásoby ve spíži

Slibovala jsem letos několik webových novinek a teď konečně přicházím s další z nich. Na konzultacích se mě často ptáte, kam chodím kupovat jednotlivé potraviny, co si nakoupit do zásoby, jak vyřešit rychlou svačinu když nemám nic připraveno, čím ochucovat a zahušťovat při vaření, co si dát, když mám chuť na sladké, co domácí pečení a spoustu dalších podobných otázek. Rozhodla jsem se tedy, že postupně sepíšu takový malý seriál o tom, jak tohle všechno dělám já u mě v kuchyni. Vždy chci po svých klientech, aby si hledali ve stravování vlastní cestu, našli si recepty, které jim chutnají a na konci programu kompletně zvládli si sestavovat vlastní jídelníček podle svých potřeb. Proto ani tento seriálek nemá to být „návod jak to dělat správně", ale chtěla bych, aby vám byly tyto články inspirací a pomohly se vám zorientovat ve světě zdravé výživy tak nějak více prakticky. Toť vše na úvod a začínáme :)

V prvním dílu se spolu probereme mojí spíží, která je typická paneláková, takže opravdu výrazně bojuju s volným místem :) Skladuju tedy jen omezené množství potravin, které opravdu používám pravidelně. Potraviny, které koupím jednorázově jednou za čas, mají nejrůznější VIP místa, jako třeba na kuchyňské lince, ve skříňce se spotřebiči nebo i na lednici. Zkrátka malá kuchyň :). U některých potravin budu uvádět i obecné použití, ale není cílem tohoto článku přinést konkrétní recepty, proto vždy použití budu psát jen okrajově.Začneme na nejvyšší polici, kde mám hlavně kávu, čaje a dobrůtky (začínáme opravdu zostra :D). Pak tu je pár sklenic s bylinkami, co jsem v létě nasušila (hlavně bezinka na kašel a meduňka na večerní čajík). Z nápojů tu najdete ještě špaldové kafe, když už to chce něco bez kofeinu :) Co se týká zmíněných sladkostí, máme tu zásobu vysokoprocentních čokolád, müsli tyčinek, müsli srdíček z Lidlu, někdy i pár ovesných sušenek, ovocných plátků nebo směs oříšků. Pokud vás zajímají konkrétní tipy na zdravé mlsání, připravuju je pro vás v jednom z dalších dílů tohoto seriálu.

V další polici máme dětské piškoty, sypané müsli (taky nakupuju v Lidlu Früchte &Kerne se sušeným ovocem), několik dětských přesnídávek (občas se hodí mít něco pro prcka rychle po ruce). K snídani s dětmi milujeme nejrůznější kaše, takže naše zásoba čítá i několik druhů neslazených instantních kaší (jáhlovou, rýžovou, polentu) a také ovesné a pohankové vločky a nakonec i instantní rýžové mléko a rýžovou mouku. Obojí používám na milovanou mléčnou rýži, ale rýžovou mouku i na dohušťování některých jídel. O tom, opět v některém z dalších dílů. Nově jsem si teď oblíbila instantní chia kaši od semixu (našla jsem v DMku), takže i té je tu vyřádkováno několik pytlíčků.

Třetí polici nazývám sama pro sebe „přílohová". Jsou tu celozrnné i klasické těstoviny, jasmínová rýže, kulatá rýže (na sladké rýžové pokrmy jako je mléčná rýže nebo rýžový nákyp), cizrna, červená čočka, pohanka, bulgur, jáhly, mungo fazole, celozrnný kuskus, rýžový papír, rýžové nudle, někdy i tortilly a kroupy. Z příloh používám ještě polentu a brambory.

Další police je „ochucovací". Mám tady sojovou omáčku, bramborový škrob, rajčatový protlak, sušené hříbky, lahůdkové droždí (to jsem se naučila dávat hlavně do některých pomazánek), vinný ocet, med, rostlinný olej (používám hlavně řepkový a na studenou kuchyni olivový), ocet, hořčici a kečup. A potom několik „plechovek" některé pro případ nouze, kdy není čas vařit - tuňákový salát, rybičky v oleji, tuňák v rostlinném oleje, fazole v nálevu a také domácí marmelády a povidla od obou babiček našich dětí.
Zásoby ve spíži - výživové poradenství, příležitost jak zdravě zhubnout.

A blížíme se do finále, předposlední police je „pečící". Mám tady uskladněnou hlavně mouku, používám několik druhů - klasickou bílou pšeničnou, žitnou celozrnnou, špaldovou celozrnnou (opět z Lidlu), krupici (krupičnou kaši milují naše děti), občas kupuji mouku pohankovou (moc ráda z ní peču moučníky, má zvláštní lehce nasládlou chuť případně používám i na zahušťování). Používám i rýžovou mouku, jak už jsem psala výše. Dále v „pečící" polici skladuju holandské kakao, karob, mletý kokos, mák, slunečnicová semínka, různé druhy sušeného ovoce (rozinky, kustovnice, meruňky, datle, apod.). Potom různé druhy semínek a oříšků, nejčastěji konopná semínka, chia semínka, slunečnicová, dýňová, mandle a vlašské nebo lískové ořechy. Nakonec ještě pár kypřících prášků do pečiva.

A jsme skutečně ve finále, protože kromě cibule a česneku už tu nenajdete vůbec nic :)

Je mi naprosto jasné, že ne všechny potraviny by obstály pod kritickým okem doktorky Kateřiny, nicméně není mým cílem předvést nějakou super bezchybnou a nejzdravější ze všech zdravých spíží. Chci vám ukázat opravdu reálný obrázek a třeba vás v něčem trochu inspirovat. Určitě jsou i potraviny, které do zdravého jídelníčku patří, a přesto je tu nenajdete. Některé potraviny kupuju nárazově a některé prostě vůbec. Myslím si, že nejde o to, zařadit do svého jídelníčku všechny potraviny, které najdete na policích obchodů se zdravou výživou, ale spíše o to, celý váš jídelníček tak nějak komplexně vyvážit a vyladit přímo pro vás.

Další články na www.harmona.cz.


Další články z rubriky O potravinách

Klíčení aneb vyždímejte z potravin maximum živin

Často svým klientům doporučuji konzumaci luštěnin. Tato nutričně nabitá skupina potravin bývá v České republice ještě stále hodně opomíjena. Už při standardní přípravě luštěniny obsahují vysoké spektrum rostlinných bílkovin, vitamínů, minerálů a vlákniny. Existuje však navíc jeden trik, kterým se dá obsah těchto látek ještě výrazně navýšit, odstranit potenciálně škodlivé látky a celkově zlepšit vstřebatelnost. Tento proces se nazývá klíčení.

Fenykl - další zázračná zelenina

Fenykl je dvouletka, pěstovaná ve Středomoří, kolem Černého moře, ale také v Asii. U nás se pěstuje na jižní Moravě.

Má protikřečové účinky na střeva, používá se proti nadýmání. Podporuje tvorbu mléka u matek. Ulehčuje odkašlávání tím, že pomáhá rozpouštět hleny. Povzbuzuje činnost zažívacího traktu, zmírňují zápach z úst a působí močopudně. Čistí krev a pomáhá při menstruačních potížích. Díky vysokému obsahu vitamínu C, aminokyselin a stopových prvků posiluje imunitu. Je bohatý na železo a draslík. Používá se při detoxikacích, váže na sebe tuk a jedovaté látky.

 

Proč je důležité jíst pečivo, těstoviny a všechny ostatní sacharidy?

Vyhýbáte se pečivu a přílohám v domnění, že po tom rychleji zhubnete? Ano zhubnete, ale jen vodu a vlastní svalovou hmotou! Pokud chcete opravdu zhubnout, nezapomínejte na sacharidy.

Zasílání nových článků e-mailem

Chcete dostávat upozornění na nové články e-mailem? Přihlaste se zde:




Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz:

Školící střediska:

Školící středisko