ÚNOR - podpora ledvin

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

ÚNOR - podpora ledvin
A máme tu únor, moji milí!

Letošní zima se, jak už je poslední roky zvykem, vyznačuje počasím odpovídajícím spíše podzimu nebo začínajícímu jaru. Teploty nad nulou, pořádnou sněhovou nadílku si už skoro nepamatujeme. Je mi líto malých dětí, které toužebně hledí na těch pár vloček, které se občas jakoby omylem snesou z nebe :( Pamatujete si na sněhové prázdniny? Pokud jste se narodili v 70. letech (a dříve) jako já - to byla paráda! No nic, konec vzpomínek, teď o únoru obecně :)

V únoru jsou nejzatíženějším orgánem LEDVINY. Pokračujeme tedy v návaznosti na leden a močový měchýř.

Ledviny jsou párový orgán, který se nachází po obou stranách páteře v oblasti beder. Jejich funkcí je odstraňování dusíkatých zplodin metabolismu bílkovin z těla, regulují hospodaření s tekutinami a obsah solí v těle, hrají významnou roli v metabolismu vápníku a fosforu. Jednoduše řečeno - udržují stálé vnitřní prostředí, míru kyselosti a koncentraci minerálů. Například nedostatečné vylučování sodíku vede k zadržování vody v tkáních. Vzestup hladiny draslíku při jeho nedostatečném vylučování ledvinami vede k nebezpečným poruchám srdečního rytmu. Ledviny mají také velký význam pro kostní metabolismus a správnou krvetvorbu.

Problémy ledvin se většinou projeví bolestí v bedrech. Někdy ovšem také bolestmi kloubů kolen zejména na vnitřní straně. Při vyšetření se v moči objevuje krev, bílkovina a bílé krvinky. Problémy v činnosti ledvin se mohou také projevit častým močením zejména v noci, impotencí, problémy s plodností, zánětem močového měchýře. Špatná funkce ledvin pak otoky na různých místech těla. Jedním z nejčastějších ukazatelů na problém s ledvinami jsou tmavé kruhy a otoky pod očima, ale taky vyrážkou nebo pupínky v oblasti očí. Párovým orgánem jsou uši, takže při oslabení ledvin může docházet k poruchám sluchu, pískání a šumění v uších a častým zánětům. Totéž platí pro kosti - oslabení ledvin může doprovázet osteoporóza.

Nejsilnější energie ledvin je každý den odpoledne mezi 17. a 19. hodinou. V tuto dobu jsou ve své maximální aktivitě. Naopak nejslabší je energie ledvin každý den ráno mezi 5. a 7. hodinou, tehdy jsou v útlumu.

Podle tradiční čínské medicíny jsou ledviny ukazatelem délky života a je v nich skryta vrozená životní energie. Z psychického hlediska jsou ledviny ukazatelem vztahů a citů. Partnerských, kdy levá ledvina zobrazuje ženu a pravá muže. Jde však zejména o partnerství nejen sexuální, ale spíše o přátelství, pracovní vztahy, vzájemný styk s lidmi. Ledviny filtrují to, co jsme schopni od jiných lidí přijmout, vstřebat. Pokud nevstřebáváme, nepřijímáme jiné pohledy a názory, může dojít k problémům právě v oblasti ledvin. Oslabené ledviny často souvisí se ztrátou kořenů nebo schopností vybudovat si vlastní kořeny. Emocí ledvin je strach a narušená energie ledvin přináší do naší psychiky opatrnost, potřebu opory, nejistotu, poruchy sexuální oblasti, ale také sebepodceňování, úzkost až deprese. Je zvláštní, jak má naše společnost spojeno přátelské popovídání s hospodou nebo lahví vína, co si budeme nalhávat, kdo si s kamarády nezajde rád na pivo nebo si s kamarádkou nedá pár dvojek vína? Uvažuji, jestli je to proto, že chceme otupit a zaměstnat ledviny zvýšeným příjmem alkoholu, než se zastřízliva poprat s otázkou přijímání a odpouštění? :)

A jak tedy v únoru a nejen v únoru pomoci ledvinám a co jíst?
• Pitný režim: pro podporu ledvin má velký význam. V zimě se pocit žízně přirozeně snižuje, proto nezapomínejte pít. Ideálně teplé tekutiny - opět připomenu svůj favoritní zázvorový čaj (stačí pár plátků zázvoru povařit 10 minut v hrnci vody, nechat lehce vychladnout, přidat citron a med), vlažnou vodu, zeleninové šťávy (zkuste odšťavnit zelí, řapíkatý celer, řepu a jablko). Omezte alkohol, výjimkou je pivo, které podle babských rad ledvinám prospěje, ideální je údajně Plzeňské. Ale s mírou! Vynechat bychom měli vodu s bublinkami, kávu, zelený čaj, který ochlazuje, coca-colu a další slazené příšernosti.

• Luštěniny: v přírodě je to tak nádherně zařízeno, že potraviny, které nejvíce podporují určitý orgán, mají tvar tohoto orgánu. A to platí pro ledviny a fazole. Jezte tedy fazole, jakékoli - červenou ledvinu, adzuki, mungo. Doporučuji přidávat do polévek či jako přílohu nebo z nich udělat pomazánky, jsou výborné! 

• Zelenina: jezte kořenovou zeleninu, cibuli, fenykl, zelí, kapustu, červenou řepu, pórek. Ideální je kvašená zelenina a kysané zelí - zimní evergreen.

• Ovoce: ideální jsou brusinky, borůvky, lesní plody... No teď v zimě to asi s nimi nebude tak horké, ale pokud máte zamrazeno jako já, máte vyhráno :) Brusinky také ve formě kvalitního džusu nebo sušené. Pokud však už máte ledvinové problémy se sušeným ovocem opatrně, protože obsahuje hodně draslíku, stejně tak ořechy, banány apod.

• Obilniny a semena: jáhly, pohanka, oves, rýže, sezam a len.

• Maso: tady opět opatrně, ledvinám prospěje odlehčení v podobě snížení konzumace bílkovin. Dopřejte si rybu (lososa, tuňáka, cokoliv co u nás koupíte čerstvé), maso spíše lehce stravitelné - např. krůtí, králičí. A přidat můžete vejce, tvaroh.

• V jídelníčku je potřeba omezit sůl, sójovou omáčku, další ochucovadla typu worchestrové omáčky apod., prostě vynechat vše, co obsahuje glutamát, všechno dráždivé a ostré, omezte koření, čokoládu a kakao, sladkosti, tavené sýry, bílý cukr, uzeniny, chipsy a další „pochutiny".

• Vařte, duste, pečte, omezte smažení.

A co dělat pro podporu ledvin?
• Ledviny milují teplo! Teple se oblékejte, držte v teple hlavně nohy, bedra a krk. Nezapomínejte na čepici, hlavou a vlasy uniká z těla venku velká část tepla. Nicméně pohyb venku je fajn v každém případě a nevyhýbejte se mu.
• Dopřejte si saunu, teplou koupel se solí, masáž.
• Otužujte se! Ale asi bych s tím nezačínala až teď v únoru ;-)
• Věnujte se józe nebo jakkoliv cvičte. Pokud cítíte tlak v ledvinách, udělejte pozici kleští - paščimottanásanu, nebo hluboký předklon a setrvejte v ní, jak to jen půjde.
• Noste červenou a oranžovou barvu, barvy čaker, pod které ledviny spadají. Nebo u sebe noste kameny jako rubín, korál, hematit nebo můj oblíbený karneol.

Přiznám se, že únor nemám ráda. Zvlášť v Praze, když je takhle blátivo a nad nulou. Takže vyrazte na hory a tam si zimu užívejme plnými doušky, vytáhněte lyže, běžky, sáně, natáhněte si červené vlněné ponožky, opatrujte se a neprochladněte, odlehčete stravu, večer se naložte do vany, pak se zabalte do deky a dejte si zázvorový čaj, nebojte se vlastních emocí, komunikujte a mějte se rádi :) A pokud cítíte tlak v ledvinách, dejte si jedno pivko, zalehněte do kleští a pokorně v předklonu přijímejte, co vám život nakládá. Věřte, že nikdy Vám nenaloží víc, než jste schopni unést.

Hodně životní energie vám v únoru přeje
Zuzana, Výživou ke změně


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Podzim a zima - co na talíř

Příchod podzimu je spojen nejen se změnou počasí, ale i s možnou změnou nálad. A tak, jak se mění počasí, mělo by se měnit i jídlo, které si vaříme. Během podzimu bychom se měli připravit na příchod zimy a posílit si organismus, aby byl odolnější.

Co zařadit do našeho jídelníčku a čeho se vyvarovat
Začíná se nám ochlazovat a je potřeba se pořádně zahřát. Dejte sbohem salátům a studené kuchyni. Podzim je čas polévek, teplých jídel a nápojů. Podle čínské medíny bychom syrovou zeleninu neměli vůbec konzumovat a měli bychom dát přednost zelenině restované či jinak tepelně upravené. Je tolik možností, kterými si můžete zpestřit svůj jídelníček. Na našem talíři by se měla objevit červená řepa, dýně, pastiňák, luštěniny, kapusta či kořenová zelenina.

ČERVENÁ ŘEPA
Také ještě trpíte traumatem ze školky a jejich červené řepy? Pokud ano, pak je ten pravý čas, zkusit toto trauma překonat. Věřte, že nebudete litovat. Taková zapečená červená řepa s kozím sýrem či salát z červené řepy chutná a hlavně zdravá laskomina. Červená řepa nejen podpoří imunitní systém a funkci jater, ale také může zabránit např. kornatění tepen.

DÝNĚ
Nejčastěji používaná a známá je asi dýně Hokaido. Dýně Hokaido obsahuje velké množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Pokrmy z dýně nepotěší pouze Vaše smysly, ale pomohou i Vašemu zdraví. Dýně je dobrá například při problémech se zažíváním. Doporučuji dýňovou polévku nebo třeba pečenou dýni.

LUŠTĚNINY
Na Vašem talíři by se měly začít více objevovat luštěniny. Doporučuji vařit s mořskou řasou, což zvyšuje jejich stravitelnost. Luštěniny mají velký obsah bílkovin a dalších potřebných látek. Luštěniny je vhodné kombinovat s obilovinami, abychom mohli vstřebat potřebné bílkoviny.
Jídlo může být zdravé, chutné a navíc i dobře vypadat.

Výživa těhotných žen

Během těhotenství dochází v těle k řadě fyziologických a hormonálních změn, což může způsobovat změny chutí, nálad a pochopitelně i pohybové obtíže (zejména v pozdějším stádiu těhotenství). I přesto, že se musíme potýkat s nemalou řádkou změn, je důležité si uvědomit, že těhotenství není nemoc ani výmluva pro nadměrný příjem potravin. Příjem tuků by během těhotenství neměl překročit 30-35% denního energetického příjmu.

Prosinec - podpora tlustého střeva

Na dveře klepe prosinec, moji milí, poslední měsíc roku. Ani se tomu nechce věřit, ale adventní čas je tu!

V prosinci je nejzatíženějším orgánem tlusté střevo. A to i bez ohledu na blížící se Vánoční svátky spojené v našich zeměpisných šířkách s nezřízenou konzumací cukroví, vánoček, štol, majonézových salátů a smažených řízků, které následuje pečená kachýnka a ve finále Silvestrovská všehochuť zalitá spoustou alkoholu J Jojo, my Češi slavíme dost divným způsobem ;-)

Jako obvykle troška opakování z biologie - tlusté střevo je konečný úsek trávicí trubice, kde probíhá finální zahušťování a vyměšování potravy z těla. V tlustém střevě se vstřebávají zbylé vitamíny, minerály a voda. Nestravitelné zbytky jsou zahušťovány, vzniklé výkaly odchází konečníkem z těla ven. Na procesu tvorby stolice se významně podílí zde usídlené symbiotické bakterie - tzv. střevní mikroflóra. Tlusté střevo člověka je dlouhé asi 1,5 metru a má průměr 5-7 cm.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: