Vánoce plné nástrah

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Jsou pro vás Vánoce svátky klidu a pohody? Nebo se nesou ve znamení obžerství a spousty kil navíc, kterých se pak v následujících měsících budete o dost obtížněji zbavovat, než jak jste je získali? Hlavní nástrahy vánoc, pro kila navíc, jsou vánoční cukroví, nekontrolovatelné uzobávání u televize a konečně tradiční Štědrovečerní menu. 

Vánoční cukroví
Obsahuje příliš mnoho cukru a tuku. Často se používají ztužené tuky. Díky konzumaci cukroví naroste spotřeba kalorií několikanásobně více, než jak jste dosud byli zvyklí během celého roku.

Částečným řešením je již při přípravě cukroví snížit množství cukru na polovinu. Vyměňte ztužené tuky za máslo, které dodá příjemnou vůni a poctivou chuť. Část tuku lze nahradit rozmixovaným sušeným ovocem, nebo ořechy. Marmeláda na promazání cukroví je skvělá náhrada za tučné máslové krémy.

Zdravější variantou může být nepečené cukroví, pro které využijte sušené ovoce a ořechy. Nemusíte již používat cukr, ani tuk, nebo rozhodně menší množství.

Nenahrazujte cukrovím plnohodnotné jídlo. Dejte si jej spolu s ovocem až po jídle, sníte ho tak výrazně menší množství. Neuzobávejte, ale pár kousků si naložte na malý dezertní talířek, ať máte své jídlo pod kontrolou.

Jídlo během Štědrého dne
Chcete-li vidět zlaté prasátko, měli byste se celý den vzdát jídla a zakončit jej až Štědrovečerní večeří. V některých domácnostech se dodržuje jen absence masa přes den, které je určeno k večeři. Celý den se hoduje na cukroví, jednohubkách a chlebíčcích, vánočce...

Pokud se bez chlebíčků a jednohubek neobejdete, zkuste pomazánky odlehčit jogurtem, žervé či tvarohem namísto majonézy. Místo tučného salámu obložte chlebíčky šunkou.

Pokud chcete připravit pohoštění pro návštěvu, zkuste něco netradičního. Neslané tortilla chipsy s několika dippy, jako třeba tvarohový, avokádový, rajčatový je nápaditá a zdravá varianta. K tomu ještě nakrájet zeleninu na proužky na namáčení, nebo jen samotné k zakusování.

Tradiční večeře
Štědrovečerní večeří nemáte dohnat jídlo za celý den. Tradiční večeří s rybí polévkou zahuštěnou jíškou, navrch ještě doplněnou smaženou houskou, obalovaným kaprem připraveným na oleji a bramborovým salátem plným majonézy dodáte tělu obrovskou nálož kalorií. Bohužel večer už tělo nemá moc příležitostí ji zužitkovat, takže vše uloží do zásob.

Řešení je poměrně jednoduché - rybí polévku lze připravit i bez zahuštění se spoustou zeleniny. Pokud máte přeci jen rádi polévku hustší, lze ji zahustit strouhanou bramborou. Rybu upečte, či grilujte. Je to velmi chutná a hlavně zdravá varianta bez množství přepáleného tuku. Tradiční bramborový salát odlehčíte nahrazením majonézy částečně, nebo zcela jogurtem.

Pár posledních rad
Snad nejhorší je bezmyšlenkovité uzobávání u televize. Nemějte tedy lákadla v dosahu, ať neztratíte kontrolu nad množstvím, kolik jste toho za den snědli.
Nezapomeňte, že i alkoholem navyšujete přijaté kalorie! Dostatečně pijte vodu, ať předejdete dehydrataci a bolení hlavy.
Ani o vánocích nezapomeňte na pohyb. Hodinová procházka na čerstvém vzduchu vám udělá dobře a odvede vás od lákadel mlsání.

www.vyziva-poradna.cz

Další články z rubriky Sezonní záležitost

Podzimní příprava organismu proti nachlazení

Letošní přechod z letního počasí na velmi chladné podzimní je velmi rychlý. To se bohužel může velmi podepsat na zvýšeném výskytu nachlazení, rychlý nástup chřipek a angín. Pojďme si ukázat několik jednoduchých rad, jak pomoci tělu, aby se lépe vyrovnalo s těmito teplotními zvraty.

Jestliže chceme, aby naše tělo mělo lepší imunitu a bylo více odolné, musíme nejprve upravit naší stravu. Ta ovlivňuje naše zdraví z velmi podstatné části.

Hubnutí v zimním období

V období zimy je pro mnoho lidí běžné, že naberou kila tuku, které se pak během roku snaží shodit. Je to tím, že se v zimě zpomaluje metabolismus? Lisa Cohn, majitelka Park Evenue Nutrition v New Yorku říká: „tělo je přizpůsobivý tvor a upraví si rychlost metabolismu v závislosti na jeho vytížení . Když je tělo vystaveno nízkým okolním teplotám, musí organismus vydávat větší množství energie, aby vás udržel v teple, což znamená, že rychlost metabolismu může stoupat".

Listopad - podpora plic

A máme tu LISTOPAD, moji milí!

Po několika slunečných a teplejších dnech, přichází nezadržitelně podzim s chladným vzduchem, deštěm, ranními mlhami, nejen v Praze s pokličkou inverze nad hlavou, kdy bude naše imunita silně otestována.

V měsíci listopadu jsou nejzatíženějším orgánem PLÍCE. Ve zkratce opakování z biologie základní školy: Plíce jsou párovým orgánem zaplňujícím převážnou část hrudní dutiny. Dýchání je automatická činnost, kterou považujeme za samozřejmost. Vdechem se k buňkám do plic dostává kyslík, ten potřebují buňky k přeměně živin na energii, a který se krví roznáší po celém těle. Výdechem se z těla dostává oxid uhličitý, jež buňky vyprodukují, ten musíme z těla vyloučit ven. Tím je daná úzká souvislost mezi dýchací a oběhovou soustavou. Dýcháním proudí do plic asi 20 000 litrů vzduchu denně.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: