Vánoce plné nástrah

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Jsou pro vás Vánoce svátky klidu a pohody? Nebo se nesou ve znamení obžerství a spousty kil navíc, kterých se pak v následujících měsících budete o dost obtížněji zbavovat, než jak jste je získali? Hlavní nástrahy vánoc, pro kila navíc, jsou vánoční cukroví, nekontrolovatelné uzobávání u televize a konečně tradiční Štědrovečerní menu. 

Vánoční cukroví
Obsahuje příliš mnoho cukru a tuku. Často se používají ztužené tuky. Díky konzumaci cukroví naroste spotřeba kalorií několikanásobně více, než jak jste dosud byli zvyklí během celého roku.

Částečným řešením je již při přípravě cukroví snížit množství cukru na polovinu. Vyměňte ztužené tuky za máslo, které dodá příjemnou vůni a poctivou chuť. Část tuku lze nahradit rozmixovaným sušeným ovocem, nebo ořechy. Marmeláda na promazání cukroví je skvělá náhrada za tučné máslové krémy.

Zdravější variantou může být nepečené cukroví, pro které využijte sušené ovoce a ořechy. Nemusíte již používat cukr, ani tuk, nebo rozhodně menší množství.

Nenahrazujte cukrovím plnohodnotné jídlo. Dejte si jej spolu s ovocem až po jídle, sníte ho tak výrazně menší množství. Neuzobávejte, ale pár kousků si naložte na malý dezertní talířek, ať máte své jídlo pod kontrolou.

Jídlo během Štědrého dne
Chcete-li vidět zlaté prasátko, měli byste se celý den vzdát jídla a zakončit jej až Štědrovečerní večeří. V některých domácnostech se dodržuje jen absence masa přes den, které je určeno k večeři. Celý den se hoduje na cukroví, jednohubkách a chlebíčcích, vánočce...

Pokud se bez chlebíčků a jednohubek neobejdete, zkuste pomazánky odlehčit jogurtem, žervé či tvarohem namísto majonézy. Místo tučného salámu obložte chlebíčky šunkou.

Pokud chcete připravit pohoštění pro návštěvu, zkuste něco netradičního. Neslané tortilla chipsy s několika dippy, jako třeba tvarohový, avokádový, rajčatový je nápaditá a zdravá varianta. K tomu ještě nakrájet zeleninu na proužky na namáčení, nebo jen samotné k zakusování.

Tradiční večeře
Štědrovečerní večeří nemáte dohnat jídlo za celý den. Tradiční večeří s rybí polévkou zahuštěnou jíškou, navrch ještě doplněnou smaženou houskou, obalovaným kaprem připraveným na oleji a bramborovým salátem plným majonézy dodáte tělu obrovskou nálož kalorií. Bohužel večer už tělo nemá moc příležitostí ji zužitkovat, takže vše uloží do zásob.

Řešení je poměrně jednoduché - rybí polévku lze připravit i bez zahuštění se spoustou zeleniny. Pokud máte přeci jen rádi polévku hustší, lze ji zahustit strouhanou bramborou. Rybu upečte, či grilujte. Je to velmi chutná a hlavně zdravá varianta bez množství přepáleného tuku. Tradiční bramborový salát odlehčíte nahrazením majonézy částečně, nebo zcela jogurtem.

Pár posledních rad
Snad nejhorší je bezmyšlenkovité uzobávání u televize. Nemějte tedy lákadla v dosahu, ať neztratíte kontrolu nad množstvím, kolik jste toho za den snědli.
Nezapomeňte, že i alkoholem navyšujete přijaté kalorie! Dostatečně pijte vodu, ať předejdete dehydrataci a bolení hlavy.
Ani o vánocích nezapomeňte na pohyb. Hodinová procházka na čerstvém vzduchu vám udělá dobře a odvede vás od lákadel mlsání.

www.vyziva-poradna.cz

Další články z rubriky Sezonní záležitost

Podzim a zima - co na talíř

Příchod podzimu je spojen nejen se změnou počasí, ale i s možnou změnou nálad. A tak, jak se mění počasí, mělo by se měnit i jídlo, které si vaříme. Během podzimu bychom se měli připravit na příchod zimy a posílit si organismus, aby byl odolnější.

Co zařadit do našeho jídelníčku a čeho se vyvarovat
Začíná se nám ochlazovat a je potřeba se pořádně zahřát. Dejte sbohem salátům a studené kuchyni. Podzim je čas polévek, teplých jídel a nápojů. Podle čínské medíny bychom syrovou zeleninu neměli vůbec konzumovat a měli bychom dát přednost zelenině restované či jinak tepelně upravené. Je tolik možností, kterými si můžete zpestřit svůj jídelníček. Na našem talíři by se měla objevit červená řepa, dýně, pastiňák, luštěniny, kapusta či kořenová zelenina.

ČERVENÁ ŘEPA
Také ještě trpíte traumatem ze školky a jejich červené řepy? Pokud ano, pak je ten pravý čas, zkusit toto trauma překonat. Věřte, že nebudete litovat. Taková zapečená červená řepa s kozím sýrem či salát z červené řepy chutná a hlavně zdravá laskomina. Červená řepa nejen podpoří imunitní systém a funkci jater, ale také může zabránit např. kornatění tepen.

DÝNĚ
Nejčastěji používaná a známá je asi dýně Hokaido. Dýně Hokaido obsahuje velké množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Pokrmy z dýně nepotěší pouze Vaše smysly, ale pomohou i Vašemu zdraví. Dýně je dobrá například při problémech se zažíváním. Doporučuji dýňovou polévku nebo třeba pečenou dýni.

LUŠTĚNINY
Na Vašem talíři by se měly začít více objevovat luštěniny. Doporučuji vařit s mořskou řasou, což zvyšuje jejich stravitelnost. Luštěniny mají velký obsah bílkovin a dalších potřebných látek. Luštěniny je vhodné kombinovat s obilovinami, abychom mohli vstřebat potřebné bílkoviny.
Jídlo může být zdravé, chutné a navíc i dobře vypadat.

Detoxifikační kůra, DEN 6

TIP Dbejte na pravidelnost příjmu potravy, alespoň 4xdenně. Pokud nenecháte tělo vyhladovět, samo si řekne o velikost porce, jakou právě potřebuje. Někdy budete mít chuť na menší oběd, někdy zase na větší svačinu, to vše je v pořádku. Nebojte se sledovat vlastní pocity a naučíte se lépe porozumět vašemu tělu.

Recepty pro dnešní den jsou inspirovány italskou kuchyní a najdete je včetně fotografií na Facebooku

www.facebook.com/fitandfuncz

Tipy na jarní detox bez hladovění!

Během jarních detoxikačních procedur nemusíte jen držet půsty, popíjet zeleninové šťávy, nebo jíst několik dní v kuse jednu a tu samou potravinu, abyste jí pak dlouho nemohli ani cítit. Přivítejte raději jaro v plné síle a s úsměvem na tváři!

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: