Veganské perníčky

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Zuzana Komůrková

Veganské perníčky

Advent je tu! Nezadržitelně se blíží Vánoce a i alternativní hospodyňky začínají péct cukroví. Tady je recept na typické a několikrát vyzkoušené vánoční cukroví pro fanoušky čistě rostlinného stravování.

Obrovskou výhodou těchto perníčků je (kromě toho, že jsou bez mléka a másla), že jsou hned po upečení krásně měkké. Takže pozor, ať je nesníte všechny hned. Z této dávky upečete asi 4 plechy perníčků.

Suroviny:
400 g hladké špaldové mouky
140 g jemného třtinového cukru
50 g kvalitního rostlinného tuku - použila jsem Alsan Bio
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
1 kypřící prášek do perníku
1/3 hrnku rozmixovaného Firm silken tofu nebo tofu natur
1 lžíce kakaa pro pěknou barvu
2 lžíce perníkového koření

Zdobení:
Agáve nebo datlový sirup + škrob + voda
Šťáva z 1/2 citrónu a moučkový cukr

Postup:
Tofu rozmixujte a ze všech ingrediencí vypracujte těsto, nechte ho přes noc odležet v lednici.
Pak vyválejte plát silný asi 3-4 mm a můžete začít vykrajovat.
Pečte v předem vyhřáté troubě něco kolem 10- ti minut na 170°C. Dejte pozor, abyste perníčky nepřipekli, čím déle pečete, tím jsou tvrdší.

Po upečení perníčky můžete ještě potřít směsí vody s agáve nebo datlovým sirupem a troškou Solamylu nebo jiného škrobu. Budou mít hezčí barvu. Zdobte, jak jste zvyklí :)

Krásný advent přeje Zuzana, Výživou ke změně 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Bezlepkový chléb s cuketou v provensálském stylu

Díky cuketě není tento bezlepkový chlebík vůbec suchý a každému celiakovi, ale i tomu, kdo to nechce přehánět s pšenicí, udělá určitě radost.

Co potřebujete?

Pyré z červené čočky - nejen pro děti

Rozhodla jsem se s vámi podělit o jeden recept z včerejšího kurzu vaření pro maminky na mateřské. Určitě dáváte svým dítkům různé přesnídávky, dětské výživy a pyré z ovoce. Některé bývají doplněné obilninou. Ale co je takhle postavit na luštěnině? Děti mají v období růstu vyšší potřebu příjmu bílkovin než my dospělí - 0,9 až 1,1 g na 1 kg tělesné hmotnosti, pamatujte na to. A i sladké jídlo je může hojně obsahovat.

Že to nejde? Že to určitě nebude chutnat dobře? OMYL!

Meruňkovo-mandlové kuličky

Přináším tip na rychlé vánoční cukroví z meruněk a mandlí. Protože je jen ze sušených meruněk a mandlí je tedy bezlepkové. Navíc jde o přirozeně sladké a vláčné ovoce, není tedy třeba již přidávat další cukr nebo tuk. A to nejlepší? Je to nepečené cukroví, které zvládne každý začátečník a hotové je za chvilku.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: