Vyhněte se bílému cukru, oslaďte si jídlo zdravě!

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Vyhněte se bílému cukru, oslaďte si jídlo zdravě!
Nemusíte se vyhýbat úplně všemu, co obsahuje bílý cukr, ale tam kde můžete, nahraďte cukr zdravější variantou a omezte přísun potravin, které obsahují přidaný rafinovaný cukr. Dobrá zpráva je, že téměř ke každé sladké potravině existují v dnešní době alternativy bez přidaného cukru.
 
Jak bílý cukr ohrožuje tělo?
 
Klasický bílý rafinovaný cukr se vyrábí z cukrové řepy procesem rafinace. Tento chemický proces je vlastně bělení cukru, kdy je původní přírodní cukr zbaven veškerých minerálních látek a vitamínů. Proto je z výživového hlediska nevhodný, obsahuje pouze prázdné kalorie a žádné živiny. Ze zdravotního hlediska rafinovaný bílý cukr může způsobovat různé nemoci. Rafinací se vytratí živiny, které jsou potřebné k trávení cukru, a tělo je pak po konzumaci cukru nuceno vzít si živiny z vlastních zásob. To vede k demineralizaci organismu (kazivost zubů, osteoporóza) a tělo se tak výrazně oslabuje. Bílý cukr také vytváří kyselé prostředí ve střevech a je tak ideální potravou pro kvasinky a různé patogenní mikroorganismy, které se pak mohou množit. Nadměrná konzumace bílého cukru může tedy způsobovat kvasinkové infekce, oslabení imunity, obezitu, onemocnění srdce, střev a může způsobovat i deprese, migrény a nespavost.
 
Čím nahradit bílý cukr?
 
Rafinovaný bílý cukr můžete nahradit cukrem přírodním třtinovým. Tento cukr neprochází chemickým procesem rafinace a jsou v něm zachovány veškeré vitamíny a minerály. Cukr třtinový se často zaměňuje za cukr hnědý. Hnědý cukr je často dobarvován melasou nebo karamelem. Je tedy stejně chemicky vyrobený jako cukr bílý a je zbavený původních živin (je to jak s tmavým pečivem, na první pohled zdravé, ale výrobci často tmavé pečivo vyrábí z bílého pečiva, které obarví karamelem a posypou semínky. Tak je to i s hnědým cukrem, je to často bílý cukr obarvený zase jen na hnědo). Při hubnutí je však důležité hlídat si množství i třtinového cukru, protože sice obsahuje živiny, ale stále stejně množství kalorií jako cukr bílý.
Pokud se vám nechce u každého cukru na obalu studovat, zda je rafinovaný, hnědý nebo třtinový, používejte raději zcela přírodní sladidla - med, melasu a sirupy, které obsahují vitamíny, minerály, aminokyseliny a enzymy.
 
Med má protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení a podporuje psychiku. Tyto pozitivní vlastnosti medu se však vytrácejí, pokud med zahřejeme nad 46 ° C, proto ho používejte co nejvíce za studena.
Melasa je úžasným zdravým sladidlem, často nazývaným jako černý zázrak pro své léčivé účinky. Má však výraznou chuť a ne každému zachutná. Melasa obsahuje i méně kalorií než ostatní sladidla (polovinu oproti cukru). Melasa vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru. Čeho je cukr zbaven, to zůstává v melase, a proto je tak výživově hodnotná. Melasa se používá i na léčbu různých dýchacích (astma), nervových (migréna, nespavost), pohybových (artróza) a zánětlivých potíží (střeva a žaludek). Při pravidelné konzumaci melasy dochází k čištění lymfatického systému.
Přírodní sirupy (javorový, agávový, kukuřičný, rýžový) jsou další zdravou alternativou bílého cukru, které se skvěle hodí na pečení a sladké pokrmy. Jsou sladší než cukr a med a při hubnutí jsou tedy velmi vhodné, protože sladíme méně. 
 
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradenství v oblasti výživy, psychologie a sportu 
 
www.zuzanadouchova.cz 

Další články z rubriky Zdravé stravování

Sója a sójové produkty - ANO či NE?

Sója je bezpochyby velice hodnotná potravina, protože obsahuje řadu velmi důležitých živin, jako jsou bílkoviny, vláknina, železo, vápník, draslík, hořčík a vitamíny. Také je bohatá na lecitin, který snižuje cholesterol nebo na nenasycené mastné kyseliny včetně omega 3! Je však také nutné si uvědomit, že sója obsahuje i řadu látek, které pro nás nejsou z výživového hlediska, tak výhodné. Sója ale do našich jídelníčků určitě patří, je však ze všech luštěnin nejhůře stravitelná, proto je třeba mít o ní více informací. U sóji je totiž zcela zásadní způsob jejího zpracování a to v jakém stavu ji konzumujeme.

Kamutová snídaně

Recept na výživnou nevařenou snídani. A to nejen pro vegetariány a vitariány, kterou jsem před léty připravovala i svým všejedlíkům v rodině; a nyní ji začínám znovu občasně zařazovat. Nedá mi to, se nepodělit o vyváženou skladbu surovin, pro atraktivní obsah širokého spektra lehce stravitelných živin. Vhodnou pro předškolní dítě, studenta, sportovce, staší osoby, v těhotenství, v rekonvalescenci a naprosto každého racionálně se stravujícího člověka.

Původně jsem se inspirovala receptem dietologa profesora Kollatha ( kdo se zabývá jogou, bude vědět ), který našel způsob, jak učinit obilné zrno stravitelným i bez tepelné úpravy, recept jsem výrazně vylepšila a přejmenovala na "Kamutová snídaně" . Přínosem pokrmu je pocit nasycenosti, zvýšení fyzické i psychické výkonosti, úprava váhy a to tak, že hubení zdravě přibývají na váze, a obézním pomáhá hubnout, odstranit zácpu, detoxikovat ..

Jak grilovat zdravě?

Máme tady léto a k němu grilování neoddiskutovatelně patří. Co ale dělat, pokud si nechcete odepřít tuto populární radovánku a zároveň si držíte štíhlou linii? Existuje vůbec něco, jako zdravé grilování? Myslím, že milovníky letních barbecue nepotěším, když řeknu, že grilovat úplně zdravě vlastně nejde. Můžeme se k tomu ale úspěšně přiblížit, stačí dbát na pár základních zásad.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: