Vyhněte se bílému cukru, oslaďte si jídlo zdravě!
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: Mgr. Zuzana Douchová
.jpg)
Nemusíte se vyhýbat úplně všemu, co obsahuje bílý cukr, ale tam kde můžete, nahraďte cukr zdravější variantou a omezte přísun potravin, které obsahují přidaný rafinovaný cukr. Dobrá zpráva je, že téměř ke každé sladké potravině existují v dnešní době alternativy bez přidaného cukru.
Jak bílý cukr ohrožuje tělo?
Klasický bílý rafinovaný cukr se vyrábí z cukrové řepy procesem rafinace. Tento chemický proces je vlastně bělení cukru, kdy je původní přírodní cukr zbaven veškerých minerálních látek a vitamínů. Proto je z výživového hlediska nevhodný, obsahuje pouze prázdné kalorie a žádné živiny. Ze zdravotního hlediska rafinovaný bílý cukr může způsobovat různé nemoci. Rafinací se vytratí živiny, které jsou potřebné k trávení cukru, a tělo je pak po konzumaci cukru nuceno vzít si živiny z vlastních zásob. To vede k demineralizaci organismu (kazivost zubů, osteoporóza) a tělo se tak výrazně oslabuje. Bílý cukr také vytváří kyselé prostředí ve střevech a je tak ideální potravou pro kvasinky a různé patogenní mikroorganismy, které se pak mohou množit. Nadměrná konzumace bílého cukru může tedy způsobovat kvasinkové infekce, oslabení imunity, obezitu, onemocnění srdce, střev a může způsobovat i deprese, migrény a nespavost.
Čím nahradit bílý cukr?
Rafinovaný bílý cukr můžete nahradit cukrem přírodním třtinovým. Tento cukr neprochází chemickým procesem rafinace a jsou v něm zachovány veškeré vitamíny a minerály. Cukr třtinový se často zaměňuje za cukr hnědý. Hnědý cukr je často dobarvován melasou nebo karamelem. Je tedy stejně chemicky vyrobený jako cukr bílý a je zbavený původních živin (je to jak s tmavým pečivem, na první pohled zdravé, ale výrobci často tmavé pečivo vyrábí z bílého pečiva, které obarví karamelem a posypou semínky. Tak je to i s hnědým cukrem, je to často bílý cukr obarvený zase jen na hnědo). Při hubnutí je však důležité hlídat si množství i třtinového cukru, protože sice obsahuje živiny, ale stále stejně množství kalorií jako cukr bílý.
Pokud se vám nechce u každého cukru na obalu studovat, zda je rafinovaný, hnědý nebo třtinový, používejte raději zcela přírodní sladidla - med, melasu a sirupy, které obsahují vitamíny, minerály, aminokyseliny a enzymy.
Med má protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení a podporuje psychiku. Tyto pozitivní vlastnosti medu se však vytrácejí, pokud med zahřejeme nad 46 ° C, proto ho používejte co nejvíce za studena.
Melasa je úžasným zdravým sladidlem, často nazývaným jako černý zázrak pro své léčivé účinky. Má však výraznou chuť a ne každému zachutná. Melasa obsahuje i méně kalorií než ostatní sladidla (polovinu oproti cukru). Melasa vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru. Čeho je cukr zbaven, to zůstává v melase, a proto je tak výživově hodnotná. Melasa se používá i na léčbu různých dýchacích (astma), nervových (migréna, nespavost), pohybových (artróza) a zánětlivých potíží (střeva a žaludek). Při pravidelné konzumaci melasy dochází k čištění lymfatického systému.
Přírodní sirupy (javorový, agávový, kukuřičný, rýžový) jsou další zdravou alternativou bílého cukru, které se skvěle hodí na pečení a sladké pokrmy. Jsou sladší než cukr a med a při hubnutí jsou tedy velmi vhodné, protože sladíme méně.
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradenství v oblasti výživy, psychologie a sportu
www.zuzanadouchova.cz
Další články z rubriky Zdravé stravování
Rozdíly v pečivu - celozrnné, vícezrnné, bílé, grahamové
Jako první věc je potřeba si uvědomit co získáme konzumací bílého pečiva. Víceméně nic - konzumací bílého pečiva dodáváme tělu pouze prázdné kalorie a minimum vlákniny, přibližně 3g ve 100g. Kdežto celozrnné pečivo je pro nás zdrojem tolik potřebné vlákniny, přibližně 8,5g ve 100g (doporučená denní dávka vlákniny je přibližně 35 g). Vláknina napomáhá peristaltice střev, správnému trávení, dodává tělu vitamíny B6 a E, kyselinu listovou, měď, hořčík, mangan a zinek.
Podstata
Napadlo Vás někdy při pohledu do zrcadla, že by jste měl/a zhubnout, nejlépe začít držet hladovku?
Váháte, zda je to dobrý nápad? Pak vězte, že určitě NENÍ! Hladovkou se nám nemůže podařit zhubnout a následně váhu udržet. Bohužel, to je fakt!
Čtěte dále a dozvíte se, že realita je jinde...
Pitný režim
O pití vody už toho bylo napsáno mnohé, každý časopis, který otevřeme, nám poradí, že máme denně vypít 2-3l vody, v horkých dnech dokonce až 5l. Ale opravdu má 2-3l vody vypít 100kg muž i 55kg žena?
Voda, základ všeho, lidské tělo se skládá přibližně 70% z vody, celá zeměkoule je přibližně z 90% z vody, obklopuje nás, a přesto s ním máme takový problém.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.