Sezóna hub je v plném proudu! Máte je rádi? Houbaříte?
Jsme národem houbařů a Češi se dělí většinou na ty, kteří houby milují pro jejich specifickou chuť ve všech možných úpravách, a pak na ty, kteří je prostě nejedí. A to většinou pro jejich lehce gumovou konzistenci.
Houby jsou z pohledu výživováře hlavně těžce stravitelné, neměly by je jíst děti do 3 let a staří lidé (zejména pozdě večer), potřebují být vždy dobře tepelně upravené, duste je vždy minimálně 20 minut. Pokud je chcete uchovat, usušte je nebo poduste a zamrazte. Obsahují zejména vodu a vlákninu, proto jsou velmi dietní a jejich energetická hodnota je zanedbatelná. Jenže všichni víme, že česká kuchyně jim vždy bohatě energii dodá při jejich úpravě :-)
Zatímco se během roku dokážeme stravovat jakž takž umírněně, o Vánočních svátcích jíme nezdravé jídlo od rána do večera. Kombinace množství cukroví, smažených jídel, chlebíčků a alkoholu nestíhá tělo zpracovávat, z čehož vznikají nejrůznější zažívací potíže, třeba nadýmání, pálení žáhy, zácpa, průjem nebo potíže se žlučníkem. Co tedy dělat, abychom nemuseli trávit svátky a první dny nového roku v bolestech či na pohotovosti? Pokud vás začne trápit nadýmání a bolesti břicha, příčinu hledejte v náhlé změně skladby stravy a ve velkém množství sladkostí - třeba cukroví. Jakou tedy v takových případech zahájit první pomoc?
ZÁŘÍ se nám přehouplo do své druhé poloviny, moji milí!
Taky máte pocit, že to strašně letí? Jak jste zvládli začátek školního roku? Doufám, že už se u vás vše ustálilo a uklidnilo, děti si pomalu zvykají na školku a školní lavice a s tím spojené povinnosti. A my maminky snad už budeme mít čas se nadechnout. Začínající podzim je spojen s pocity melancholie, splínem, že léto už je nenávratně pryč, nic se nám nechce, můžete se cítit více unaveni a s tím, jak klesá ranní teplota venku, přicházejí první nachlazení.