Sezóna hub je v plném proudu! Máte je rádi? Houbaříte?
Jsme národem houbařů a Češi se dělí většinou na ty, kteří houby milují pro jejich specifickou chuť ve všech možných úpravách, a pak na ty, kteří je prostě nejedí. A to většinou pro jejich lehce gumovou konzistenci.
Houby jsou z pohledu výživováře hlavně těžce stravitelné, neměly by je jíst děti do 3 let a staří lidé (zejména pozdě večer), potřebují být vždy dobře tepelně upravené, duste je vždy minimálně 20 minut. Pokud je chcete uchovat, usušte je nebo poduste a zamrazte. Obsahují zejména vodu a vlákninu, proto jsou velmi dietní a jejich energetická hodnota je zanedbatelná. Jenže všichni víme, že česká kuchyně jim vždy bohatě energii dodá při jejich úpravě :-)
A máme tu
LISTOPAD, moji milí!
Po několika slunečných a teplejších dnech, přichází nezadržitelně podzim s chladným vzduchem, deštěm, ranními mlhami, nejen v Praze s pokličkou inverze nad hlavou, kdy bude naše imunita silně otestována.
V měsíci listopadu jsou nejzatíženějším orgánem PLÍCE. Ve zkratce opakování z biologie základní školy: Plíce jsou párovým orgánem zaplňujícím převážnou část hrudní dutiny. Dýchání je automatická činnost, kterou považujeme za samozřejmost. Vdechem se k buňkám do plic dostává kyslík, ten potřebují buňky k přeměně živin na energii, a který se krví roznáší po celém těle. Výdechem se z těla dostává oxid uhličitý, jež buňky vyprodukují, ten musíme z těla vyloučit ven. Tím je daná úzká souvislost mezi dýchací a oběhovou soustavou. Dýcháním proudí do plic asi 20 000 litrů vzduchu denně.