Zdravá Štědrovečerní večeře

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Zeleninová polévka s jikrami

1 porce: 89 kcal / 374 kJ

Potřebujeme (4 porce): 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 120g jiker, 20 g másla, 1,5 l vody nebo rybího vývaru, sůl, muškátový květ

Jikry omyjeme a uvaříme v osolené vodě. Z uvařených jiker sloupneme blánu a pokrájíme. Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nastrouháme nahrubo. V hrnci necháme rozpustit máslo a mírně osmahneme rozstrouhanou zeleninu. Změklou zeleninu rozmixujeme. Zalijeme studenou vodou, či vývarem z ryby, vložíme uvařené a pokrájené jikry a necháme vařit. Dle chuti přidáme špetku soli a muškátového květu.


Pečený pstruh na bylinkách
1 porce: 383 kcal / 1.608 kJ

Potřebujeme (4 porce): 250 g pstruha pro 1 porci, 1 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvá petrželka

Rybu omyjeme. Petrželku posekáme a potřeme jí vnitřek ryby. Pekáček vymažeme olivovým olejem, vložíme do něj pstruhy a pečeme v předem vyhřáté troubě cca na 180 st.

Můžeme vymačkat i šťávu z citrónu, či limetky a tou přelít vnitřek ryby pro zvýraznění chuti.

Lehký bramborový salát
1 porce: 277 kcal / 1.163 kJ

Potřebujeme (4 porce): 800 g brambor, 200 g mrkve, 2 kyselé okurky, 1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, dle chuti vinný ocet, sůl, čerstvá petrželka

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené a oloupané pokrájíme na kostičky. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Pro menší palčivost ji prolijeme vařící vodou. Okurky nakrájíme na kostičky.

Vše smícháme v míse dohromady, přilijeme olivový olej, dochutíme viným octem, osolíme a přidáme posekanou čerstvou petrželku. Promícháme a necháme odpočinout v chladu.

Zdravá Štědrovečerní večeře celkem: 749 kcal / 3.145 kJ

V případě tradiční večeře - rybí polévka zahuštěná jíškou doplněná smaženou houskou, kapr v trojobalu smažený v oleji, bramborový salát s majonézou činí 1.433 kcal / 6.007 kJ.

Jste tedy o 684 kcal / 2.862 kJ lehčí!

 

www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Kváskový chléb - kouzlo z mouky a vody

Před časem mě na internetu zaujal článek o výrobě domácího kváskového chleba a říkala jsem si, že to by mohla být skvělá alternativa ke kupovanému pečivu, které mnohdy (poměrně často) nesplňuje moje nároky na chuť ani kvalitu. Protože mám ráda, když si můžu vše od základu vyzkoušet sama, pustila jsem se nejdřív do výroby domácího kvásku. Nějak jsem nemohla uvěřit, že obyčejná voda a žitná mouka mohou spolu něco takového vytvořit, ale dala jsem jin šanci :) Kvásek jsem podle návodu „krmila" moukou i vodou v přesných intervalech a sledovala, jak ve velké zavařovací sklenici stoupá a zase klesá. Zdálo se mi to jako zázrak. První bod zlomu přišel, když jsem si přečetla, že kvásek musí „vonět jako kvásek". Za prvé tedy netuším, jak voní kvásek a za druhé mě ta slibovaná vůně vůbec nepřišla voňavá. Musím přiznat, že jsem byla blízko toho, celé své několikadenní snažení vyhodit. Ale nakonec jsem si řekla, že to přece jen zkusím a dám tomu šanci.

Salát z naklíčených ňaminek :-) - mango, cizrna, čočka

Domácí ořechové müsli

Skvělá snídaně, pokud máte po ránu rádi sladké, plné kvalitních tuků a přírodní fruktózy, které vám dodají energii na celý den!

Co potřebujete?
- Spoustu kvalitních ořechů - kešu, makadamové, lískové, mandle, para, vlašské (takové, které máte rádi)
- Vločky - pohankové, ovesné (lze koupit v bio kvalitě i zaručeně bez lepku), quinoové
- Semínka - chia, len, sezam, slunečnici, konopí, dýně
- Sušené ovoce dle chuti - výborné jsou třeba brusinky, švestky, meruňky nebo datle - tady nešetřete, kupujte idálně nesířené a v bio kvalitě. Ovoce je prima před přípravou müsli na pár hodin namočit ve vodě nebo jablečném moštu, aby bylo šťavnatější.
- Med nebo sirup - datlový, agáve, rýžový, javorový, pro ovocnější chuť zkuste brusinkový nebo švestkový
- Skořice

 

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: