Zdravá Štědrovečerní večeře

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Zeleninová polévka s jikrami

1 porce: 89 kcal / 374 kJ

Potřebujeme (4 porce): 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 120g jiker, 20 g másla, 1,5 l vody nebo rybího vývaru, sůl, muškátový květ

Jikry omyjeme a uvaříme v osolené vodě. Z uvařených jiker sloupneme blánu a pokrájíme. Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nastrouháme nahrubo. V hrnci necháme rozpustit máslo a mírně osmahneme rozstrouhanou zeleninu. Změklou zeleninu rozmixujeme. Zalijeme studenou vodou, či vývarem z ryby, vložíme uvařené a pokrájené jikry a necháme vařit. Dle chuti přidáme špetku soli a muškátového květu.


Pečený pstruh na bylinkách
1 porce: 383 kcal / 1.608 kJ

Potřebujeme (4 porce): 250 g pstruha pro 1 porci, 1 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvá petrželka

Rybu omyjeme. Petrželku posekáme a potřeme jí vnitřek ryby. Pekáček vymažeme olivovým olejem, vložíme do něj pstruhy a pečeme v předem vyhřáté troubě cca na 180 st.

Můžeme vymačkat i šťávu z citrónu, či limetky a tou přelít vnitřek ryby pro zvýraznění chuti.

Lehký bramborový salát
1 porce: 277 kcal / 1.163 kJ

Potřebujeme (4 porce): 800 g brambor, 200 g mrkve, 2 kyselé okurky, 1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, dle chuti vinný ocet, sůl, čerstvá petrželka

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené a oloupané pokrájíme na kostičky. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Pro menší palčivost ji prolijeme vařící vodou. Okurky nakrájíme na kostičky.

Vše smícháme v míse dohromady, přilijeme olivový olej, dochutíme viným octem, osolíme a přidáme posekanou čerstvou petrželku. Promícháme a necháme odpočinout v chladu.

Zdravá Štědrovečerní večeře celkem: 749 kcal / 3.145 kJ

V případě tradiční večeře - rybí polévka zahuštěná jíškou doplněná smaženou houskou, kapr v trojobalu smažený v oleji, bramborový salát s majonézou činí 1.433 kcal / 6.007 kJ.

Jste tedy o 684 kcal / 2.862 kJ lehčí!

 

www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Slaný bezlepkový koláč z dýně

Ráda bych inspirovala ty, co se snaží jíst bezlepkově a už fakt neví, co by uvařili. Je sezóna dýní a je jich všude kolem spousta. Dýňová polévka, dýňová omáčka, dýňové sladké koláče, pečená dýně... Když vám zbyde ještě kousek dýně, zkuste vytvořit DÝŇOVÝ KOLÁČ NASLANO. Vypadá to jako domácí pizza, ale s úcty k tomuto tradičnímu jídlu tomu opravdu raději říkejme "koláč".

 

Jáhlový dezert

Jáhlový dezert s malinami a lesní směsí

Suroviny 10 porcí:
150g měkkého tvarohu, 120g zakysané smetany, med, 170g jáhel (po uvaření cca 400g), vanilkový cukr, 20g škrobu,150g malin a lesní směsi

Bezlepkový koláč s mákem, tvarohem a muchovnikem

Slovo "BEZLEPKOVÝ" mnohé odradí už předem. Většinou jsou bezlepkové koláče a buchty chuťově nic-moc, suché, až se od pusy práší a moc si na nich nepochutnáte. Ale jde to i jinak! Nebojte se péct z jiné mouky než z pšeničné. Jde to a chutná to výborně! Odlehčíte svému zažívacímu traktu od všudypřítomného lepku a vaše mlsání může být zdravější :-)

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: