Jedná se o postupy, které jsou osvědčené mnoha staletími. Asijská a indická strava je lehká, výživná a pročišťující. Právě proto je tak účinná a pomáhá tělu se rychle zregenerovat.
Zvažujete půst?
Rubrika: Sezonní záležitostAutor: Zuzana Komůrková

Včera byl říjnový úplněk a s ním přichází ideální čas pro zahájení podzimního půstu.
Rozhodně radím, nevrhejte se v do půstů a detoxikací po hlavě, v každém případě je dobré si předem nějakou knihu o půstech (opět doporučím Velkou kniha půstu od Ruedigera Dahlkeho) nebo se prokousat záplavou informací na internetu. A pamatujte, půsty mají spoustu forem a každému vyhovuje něco jiného. Někomu bude nejlépe jen s vodou a čaji, jinému budou sedět ovocné či zeleninové šťávy nebo Neera.
Tak jen ve stručnosti pár pravidel a zbytek si nastudujte sami, prosím!!!!!
- půst je vhodné zahájit po úplňku
- půst by měl trvat lichý počet dní, min. 5
- před půstem si dejte alespoň 1 odlehčený den třeba na šťávách nebo ovoci
- při půstu hodně pijte
- půst vždy doplňujte očistnými technikami pro vaše střevo - ideálně klystýry nebo alespoň pitím čaje ze seny či Psyliem
- půst znamená období zvnitřnění, zklidnění, obracení se do sebe, buďte v klidu, v teple, ale přesto nezapomínejte na pohyb - procházky, jóga, nic náročného, buďte opatrní
- velice důležité a mnohdy těžší než samotný půst je návratové období, které by mělo trvat ideálně stejně dlouho jako půst samotný. Měli byste se vracet k "normální" stravě velice pomalu, krůček po krůčku s naprostým vynecháním soli a tuků. Můžete pokazit vše, čím vám půst prospěl.
Tak příjemný a přínosný půst pro vaše tělo i duši! A pamatujte, vše s rozmyslem - nastudujte, načtěte, půst rozhodně není očistná technika pro každého - tedy, ne že bych si myslela, že by někomu neprospěl, ale je potřeba k němu dozrát A pokud budete mít pocit, že to opravdu chcete zkusit, budete mít možnost začít i po listopadovém úplňku nebo třeba na jaře.
Zuzana, Výživou ke změně
Další články z rubriky Sezonní záležitost
Jarní očista na východní způsob
Sezóna hub je v plném proudu
Jsme národem houbařů a Češi se dělí většinou na ty, kteří houby milují pro jejich specifickou chuť ve všech možných úpravách, a pak na ty, kteří je prostě nejedí. A to většinou pro jejich lehce gumovou konzistenci.
Houby jsou z pohledu výživováře hlavně těžce stravitelné, neměly by je jíst děti do 3 let a staří lidé (zejména pozdě večer), potřebují být vždy dobře tepelně upravené, duste je vždy minimálně 20 minut. Pokud je chcete uchovat, usušte je nebo poduste a zamrazte. Obsahují zejména vodu a vlákninu, proto jsou velmi dietní a jejich energetická hodnota je zanedbatelná. Jenže všichni víme, že česká kuchyně jim vždy bohatě energii dodá při jejich úpravě :-)
Cukety všude, kam se podíváš!
Čím je tedy CUKETA prospěšná?