7 tipů, jak se naučit pít vodu

Rubrika: Ostatní
Autor: Jitka Růžičková

Jaro je v plném rozpuku, začíná se oteplovat a my bychom měli pamatovat na náš pitný režim. Někteří z vás se mohou cítit unaveni, mohou být letargičtí, trpět bolestmi hlavy, suchou pokožkou a akné. To vše může mít jeden společný důvod a to, že málo pijeme vodu.

Jaro je orgánem jater a sleziny - tělo by se mělo čistit, mělo by vyplavovat škodliviny usazené po zimě a celé se opět nadechnout a revitalizovat. Nejjednodušší způsob vyplavování škodlivých látek z těla ven je přes ledviny močí. Aby ledviny pracovaly jak mají a organismus se mohl čistit, potřebuje tělo dostatek čisté vody.

Kdy pít?

Z důvodu správného trávení se pije v době mezi jídly. Velmi důležitá je sklenice vody pokojové teploty po ránu, když vstanete. Organismus je po dlouhé noci dehydratovaný a menší dávku vody přijme s povděkem. Pokud si do ranní skleničky vymačkáte půlku citrónu, nastartujete tak své trávení a pomůžete odkyselit svůj organismus.

Nepijte během jídla. Je to z důvodu omezení činnosti trávicích šťáv. Raději se vždy napijte nejdříve tak půl hodiny po jídle a čtvrt před jídlem.

Kolik vody potřebujeme?

Obecně bychom měli za den vypít 8 - 10 sklenic vody. Každý jsme ale jiný, každému vyhovuje něco jiného. Záleží na tom, jestli cvičíte, na vaší fyzické námaze, na počasí, jaké jíte přes den jídlo (jestli spíše polévky, omáčky, kaše, nebo jídlo s minimem tekutin) a mnoho dalšího.

Začněte tedy 8 sklenicemi vody denně a sledujte svoji moč. Ta je totiž nejdůležitější. Pokud je světle žlutá až skoro průhledná, máte pitného režimu dostatek. Pokud je však tmavě žlutá až hnědá, měli byste vody vypít více, vaše tělo je dehydratované.

7 tipů, jak se naučit pít vodu

Přináším vám pár zajímavých tipů, které vám připomenou se přes den napít a dodržet váš pitný režim:

Používejte barevné lahve na pití

Na trhu je mnoho lahví na pití, které se trefí přímo do vašeho vkusu. Skleněné, plastové, jednobarevné, pokreslené a mnoho dalšího. Nebojte se experimentovat a udělat si z vaší lahve svůj módní doplněk.

Nastavte si budík na telefonu

Nastavte si jednou za hodinu upozornění vašeho telefonu, že se máte napít. Můžete si budík jednoduše pojmenovat, například: „Hej, koukej se napít vody!"Voda je všude!

Připravte si lahev obyčejné vody všude tam, kde se budete celý den nacházet. Dejte si ji na kuchyňskou linku, do práce na stůl, vezměte si ji s sebou do auta, do baťohu na výlet. Mějte ji zkrátka stále při ruce, aby vás nestihl přepadnout pocit žízně.

Označte si svoji lahev

Máte menší lahev a víte, že musíte za den vypít 8 těchto lahví? Navlékněte si na ní barevné gumičky a vždy, když jednu lahev dopijete, sundejte gumičku. Takhle budete stále vidět, kolik vám ještě do konce dne zbývá vypít.

Přichuťte si vodu

Že vám obyčejná voda nechutná? Udělejte si ji zajímavou! Nakrájejte si do ní plátky citrónů nebo limetek, hoďte do vody kousky ovoce (může být i zmražené), přidejte bylinky (máta, meduňka). Do vody můžete dát také za studena louhovat zelený čaj, kde se vám jeho chuť bude postupně uvolňovat a bude o to intenzivnější a chutnější.

Zkuste brčka

Je to zajímavé, ale někdo vypije více vody, když pije brčkem. Pořiďte si lahve s brčkem nebo si dejte brčka do skleniček a pijte.

Používejte aplikaci

Jsme moderní lidé a spousta z nás nedá telefon z ruky. Využijte to ve svůj prospěch a naistalujte si aplikaci, která vám hlídá sama příjem vody a množství, které byste měli vypít. Sama se vám i připomíná, že byste se měli napít. I to je dnes možné :).

A co vy, máte nějaké zajímavé tipy, jak pít více čisté vody?

 


Další články z rubriky Ostatní

Kouč, osobní trenér a výživový poradce v jednom

Práce, každodenní povinosti, ale i mezilidské vztahy od nás vyžadují energii, sílu a pozornost.
Pokud chceme být v životě aktivní, potřebujeme kondici a vytrvalost, pružnost, schopnost koncentrace i relaxace.
Jako všechno v životě, i tyto schopnosti a vlastnosti lze podporovat, trénovat a rozvíjet.

Pokud se rozhodneme, že na sobě chceme v tomto směru pracovat, zůstává otázkou jak, kde a případně s kým.

Více se dozvíte na www.nutricentrum.cz sekce články.

 

Proč se věnuji výživě onkologicky nemocných

Jedním z důvodů proč se věnuji výživě onkologicky nemocných pacientů je moje osobní zkušenost s tímto onemocněním. Před 10-ti lety se mně objevily zvětšené uzliny, ovšem nevěnoval jsem jim ze začátku příliš pozornosti, když mi delší dobu nemizely a začal jsem mít zvýšenou teplotu, svědění kůže a potil jsem se rozhodl jsem se proto navštívit lékaře.

Nadváha a obezita - nejen estetický problém. Část 2. Rizikové faktory

Ne vždy za svoji hmotnost mohou lidé naprosto sami svým přičiněním. Určitý podíl mají i genetické dispozice. Naše genetická výbava může ovlivňovat energetický výdej, tedy jak „spalujeme", může určovat naše chuťové preference, aktivitu enzymů, zda lépe či hůře spalujeme tuky, jakou máme tělesnou kompozici, kam se bude tuk přednostně ukládat aj.

Autor: Mgr. Veronika Mlčochová - Poradna NutriFit - výživové poradenství Prostějov, Znojmo, Kroměříž, Praha, Brno

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: