Aby stravování nebylo nudné

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: SANVITA- Ing. Eva Skubidová

Úspěšnost procesu hubnutí a stravování podle výživového plánu závisí mimo jiné také na tom, jak pestrý plán je a jaké možnosti přípravy jídel nabízí. Pokud se už podesáté podíváte na kombinaci kuře a rýže či ryba a brambory a celkem vás přechází chuť k jídlu, protože výběr potravin v redukčním jídelníčku je omezený, nezoufejte. I z obyčejného kousku tresky, kuřete, zeleniny a bylinek se dají vykouzlit velice zajímavé a chutné recepty. Nechte se inspirovat:


Zimní salát
Salát vhodný pro zimní období, kdy tradiční letní zelenina (rajčata, okurky ...) není příliš chutná. Hodí se jako přílohový salát k hlavnímu jídlu nebo i jako chutná náplň sendviče (např. s čerstvým pikantním sýrem). V lednici vám vydrží poměrně dlouho a máte vždy po ruce svou denní dávku zeleniny.


Suroviny:
1/2 čínského zelí
1 mrkev
1 malá plechovka kukuřice
1 červená paprika
pórek, petrželka, chilli paprička, sůl, pepř, citrón (nebo limetka), olivový olej

Příprava: nakrájejte čínské zelí a papriku na tenké malé proužky, mrkev nastrouhejte nahrubo, smíchejte s kukuřicí a přidejte asi 10 cm nakrájeného pórku, nasekanou petrželku a polovinu chilli papričky. Dochuťte solí, pepřem, šťávou z poloviny citrónu a 4-5 lžícemi olivového oleje. Nechte odležet.

 

Treska s bylinkovou krustou

Skvělá a rychlá úprava ryby. Sami budete překvapeni, jak výborně může chutnat i obyčejná treska.

Suroviny:
4 filety z ryby (treska, losos apod.)
2 tmavé (celozrnné) toastové chleby
hrst bylinek (petržel, oregano, bazalka, tymián, rozmarýn apod.)
kousek tvrdého sýru, chilli paprička, hořčice, česnek, sůl, pepř, olivový olej

Příprava: v mixéru rozmixujeme bylinky s toastovým chlebem, česnekem, chilli a kouskem tvrdého sýru. Směs trochu osolíme, opepříme a přídáme do ní cca 1-2 lžíce oleje. Ryby osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem, potřeme hořčicí nebo chilli omáčkou. Směs rovnoměrně rozdělíme a přitiskneme na všechny ryby. Pečeme na pečícím papíru v troubě rozehřáté na 180 st. asi 20 min. Podáváme s brambory a fazolkami (orestovanými nebo dušenými v páře).

 

Kuřecí prsa na zeleném kari

Lahodná light verze Jamieho zeleného kari ze zázvoru a bylinek, která se skvěle hodí k rýži.

Suroviny:
4 kuřecí prsa (nebo stehenní steaky, kdo neredukuje tak i s kůží)
svazek jarní cibulky, hrst koriandru, 1 chilli paprička, 2 lžíce citrónové šťávy,
kousek (cca 5cm) zázvoru, 5 stroužků česneku, citrónová tráva (1 ks),
2 lžíce sójové omáčky, 2-3 lžičky škrobu, bílý jogurt (malý kelímek),
zelené fazolky (cca 2-3 hrsti), sůl, pepř, olivový olej

Příprava: kuřecí maso osolíme, opepříme, promícháme se 2 lžícemi olivového oleje a 2 lžícemi citrónové šťávy, která maso nakřehčí. Necháme odležet. V mixéru rozmixujeme na pastu česnek, citr. trávu, cibulky, zázvor, koriandr, chilli papričku, přidáme sójovou omáčku a lžíci oleje. Maso vložíme na rozpálenou pánev a cca 10 min pečeme na 1 straně, pak cca 10 min přikryté na 2 straně. Maso potřeme z obou stran polovinou zelené pasty a ještě cca 10 min opékáme. V jiném hrnci podusíme ve vodě fazolky s druhou částí pasty. Když změknou, přilijeme jogurt smíchaný s vodou a škrobem. Provaříme a pak smícháme s masem. Podáváme s rýží.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Rýžová strava

POZOR NA NĚKTERÁ DOPORUČENÍ TRENÉRU VE FIT CENTRECH - RÝŽOVÁ STRAVA

Dobrý den,
myslím, že Vás bude zajímat doporučení jednoho trenéra, že máme jíst celý měsíc jen rýži A RÁNO CELASKON.

Rozdíly v pečivu - celozrnné, vícezrnné, bílé, grahamové

Jako první věc je potřeba si uvědomit co získáme konzumací bílého pečiva. Víceméně nic - konzumací bílého pečiva dodáváme tělu pouze prázdné kalorie a minimum vlákniny, přibližně 3g ve 100g. Kdežto celozrnné pečivo je pro nás zdrojem tolik potřebné vlákniny, přibližně 8,5g ve 100g (doporučená denní dávka vlákniny je přibližně 35 g). Vláknina napomáhá peristaltice střev, správnému trávení, dodává tělu vitamíny B6 a E, kyselinu listovou, měď, hořčík, mangan a zinek.

SMOOTHIE

SMOOTHIE

Smoothie je míchaný (mixovaný - stačí obyčejný stolní mixér), zpravidla chlazený, osvěžující nápoj vyrobený z čerstvého ovoce nebo zeleniny, nejlépe bez přidaného cukru či umělých sladidel a konzervantů.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: