Banány

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Ing. Vladěna Hrušková

Banány pro nás příroda připravila v praktickém balení. Slupka je chrání před znečištěním, snadno ji oloupeme, takže je na rozdíl od pomeranče můžeme konzumovat kdekoliv a kdykoliv J. Nejen díky tomu je banán jedním z nejoblíbenějších plodů.

Banány mají trochu poškozenou reputaci vzhledem k hojnému obsahu sacharidů. To je pravda, ale není to tak divoké jak se může na první pohled zdát :). Vezmeme to ze široka :)…Pro prevenci obezity a diabetu aj. je vhodné upřednostňovat potraviny s nízkou glykemickou náloží (glykemická nálož hodnotí skutečný vliv potraviny na hladinu krevního cukru). Proč, protože potraviny s nižší glykemickou náloží zvyšují hladinu krevního cukru pozvolna, tělo má tedy dostatek času, aby se přizpůsobilo a správně na situaci zareagovalo. Naopak potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako je bábovka, ale i například musli, zvyšují hladinu krevního cukru rychle. Dlouhodobě zvýšená hladina krevního cukru pro nás není vhodná a tělo na ní musí reagovat. Zdraví rozum Vám jistě říká, že z dlouhodobého pohledu nám vysoká hladina krevního cukru ubližuje a škodí.
 

Glykemická nálož cca 100 g středně zralého banánu je 12.

Za nízkou hodnotu jsou považované hodnoty do 10, za střední hodnoty mezi 10-20 a za vysokou více jak 20. Pro představu glykemická nálož ve 100 g jablka je 4,6; mrkev vařená 7,2; okurka salátová 0,3; ovoce sušené 35,6; a například bábovka 25,3. Takže hodnota banánu se nachází na dolní hranici středních hodnot, což v porovnání s ostatním ovocme není vítězství, ale z celkového pohledu ani prohra.

Takže je vhodné vzít tuto sacharidovou skutečnost v potaz, ale není nutné banány kvůli ní úplně diskriminovat :).

Navíc je potřeba říci, že hodnota sacharidů se v průběhu zrání banánu mění. V nezralých plodech se sacharidy vyskytují převážně ve formě škrobů, během zrání se škrob mění na jednodušší cukry, to si můžeme ověřit i na chuti, když je banán přezrálý má až cukernatou chuť. Tedy čím zralejší banán, tím vyšší glykemická index, nálož.

Banán má  jiná bohatství než tolik řešený cukr :). Naši pozornost si zaslouží hlavně vláknina a draslík. Jeden střední banán má cca 3-4 g vlákniny a cca 422 mg draslíku.

Vlákninu obsahuje rozpustnou i nerozpustnou, což působí příznivě nejen na naše střeva, ale i na hladinu cholesterolu v krvi.

Banány mají cca 422 mg draslíku a 1 mg sodíku na 100 g což je téměř ideální poměr, protože strava bohatá na draslík s nízkým obsahem sodíku snižuje rizika srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku aj.  Zásadní roli, kterou draslík v našem organismu sehrává je udržování integrity buněk, udržuje rovnováhu tekutin a elektrolytů a pravidelný tlukot našeho srdíčka.

Pokud máme nedostatek draslíku v těle, můžeme se cítit unaveně, slabě, případně pocítíme křeče svalů. Vyšší příjem potřebujeme při vyšší fyzické námaze, když hodně solíme a například v létě když se hodně potíme,…ale POZOR, draslíkem se můžeme předávkovat a to v případě budeme-li pravidelně užívat více jak 25 gramů.

Banán dále obsahuje významné množství vitamínů skupiny B, jakož i hořčík, které chrání naše srdičko.

Pro zajímavost:

Doktor Dr. Dhamra Singh Khalsa řekl: „Žena, která si chce po celý život uchovat mládí, by měla jíst jeden banán každý den.“ :)

Banán lze použít nejen vnitřně, ale také v péči o citlivou pleť. Banán rozmačkáme vidličkou na kaši. Smícháme se 2 lžicemi olivového oleje, kapkou citronové šťávy a cca 2 lžícemi bílého jogurtu. Naneseme na obličej a necháme cca půl hodinky působit.

A co se slupkou?

Vnitřní strana slupky je bohatá na nutriční látky, takže před vyhození seškrábněte a zdlábněte :) nebo pokud máte drobná poranění kůže, může urychlit hojení ranky, když vnitřní stranu slupky opakovaně na ránu přiložíte.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Jak léčit alergii přírodní cestou

Vždy s jarem a letním obdobím přicházejí i nenáviděné alergie na pyl, různé traviny a stromy. V posledních letech můžeme pozorovat rapidní nárůst tohoto onemocnění a to především u dětí. Klasická léčba alergie spočívá v užívání prášků - tzv. antihistaminik, které však léčí pouze následky, nikoliv samotnou příčinu. Věřte, že léčit alergii přírodní cestou lze a to především pomocí správné stravy, bylinek a vitamínů.

Optimální kalorický příjem

Jedním z nejčastějších problémů při redukci váhy je nastavení vhodného množství přijímaných kalorií a velikosti porce. V podstatě se jedná o logickou rovnici příjmu a výdeje energie. Pokud si chceme váhu udržet, tak by měl být tento poměr vyvážený. Chceme-li hubnout, musí u nás převažovat výdej na úkor příjmu. Ale pozor, není dobré urychlit úbytek váhy radikálním omezením strany, právě naopak. Došlo by tak ke známému jojo efektu, který z dlouhodobého hlediska znamená nárůst váhy a možné zdravotní komplikace.

Jídelníček podle krevních skupin

Každému z nás byla dána do vínku jedna ze čtyř krevních skupin, ta je určena geneticky a zdědili jsme ji po rodičích. Jižjídelníček podle krevních skupin, dieta podle krevních dkupin od pradávna je známé, že každá krevní skupina je jiná a její nositelé jsou náchylnější ke konkrétním typům nemocí a zároveň mají rozdílné dispozice k trávení konkrétních druhů potravin. Rozeznáváme krevní skupiny 0, A, B a AB.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: