Bezlepkový koláč

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Zuzana Komůrková

Bezlepkový koláč
Bezlepkový koláč nebo nákyp s ovocem, který je francouzsky "šik" nebo "chic"???? Dezert pro bezlepkáře a nejen pro ně!
Vyzkoušejte! Je to jednoduché a tak lahodné, že budete za hvězdu!
Co potřebujete?

Suroviny:
3-4 celá vejce
4 lžíce třtinového cukru
1 hrnek mléka
¾ hrnku hladké rýžové mouky
Špetka soli
Panák likéru - např. griotka
Skořice
Ostružiny
Maliny
Nebo jiné ovoce dle chuti

Postup:
V míse rozmícháme vejce s cukrem, přidáme špetku soli, mléko a mouku.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Vlijeme zhruba polovinu tekuté hmoty. Navršíme ovoce, zalijeme zbytkem těsta a pokapeme likérem.
Pečeme cca 45 minut na 180 stupňů. Nelekejte se, těsto začne bublat, zvedat se a praskat. Pečte, dokud není nákyp pěkně zlatavý.
Nakonec posypejte moučkovým cukrem a jezte teplé.

Dobrou chuť přeje

Zuzana, Výživou ke změně 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Jahodový dezert s ricottou

Červené, sladké a voňavé! Začíná sezóna červeného zdraví a jahody nás lákají téměř na každém kroku. Můžeme z nich připravit lehký dezert s ricottou, jehož příprava je velice jednoduchá. Jahody jsou sladké a Ricootta sama o sobě je nasládlá, takže není nutné ji doslazovat. Pokud byste chtěli sladší varuantu, přidejte lžičku medu a smíchejte spolu s ricottou .

Pokus o domácí pecen chleba

Vítám Vás!!!
a teď Vám povím, jak se z kvásku stal překrásný pecen chleba!!!
Méme ho asi všichni rádi. Ta omamná vůně a ten křupavý zvuk, když se do něj zakousnete. Je to umění. Všechny smysly hrají v harmonii. Upéct takový bochník doma, je pěkný um. Ve své podstatě se jedná o správné poměry vody a mouky, kvásku a pak dalších ingrediencí dle Vaší představy a vášně. Takový dobrý pecen je dobré v základu osolit a přidat kmín a není vůbec na škodu, pokud pustíte uzdu své fantazii a přidáte třeba med, oříšky, semínka a další. Můžete měnit poměry mouky, které použijete. Vždy Vám může vzniknout nový pecen s novými chuťovými variacemi. Promítne se do něj vše, co se Vám právě honí hlavou, proto se oprostěte od všeho a užívejte si to.

Veganské perníčky

Advent je tu! Nezadržitelně se blíží Vánoce a i alternativní hospodyňky začínají péct cukroví. Tady je recept na typické a několikrát vyzkoušené vánoční cukroví pro fanoušky čistě rostlinného stravování.

Obrovskou výhodou těchto perníčků je (kromě toho, že jsou bez mléka a másla), že jsou hned po upečení krásně měkké. Takže pozor, ať je nesníte všechny hned. Z této dávky upečete asi 4 plechy perníčků.

 

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: