Chcete zhubnout? Začněte jíst tuky!

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Chcete zhubnout? Začněte jíst tuky!
O tucích se mluví hlavně v souvislosti s jejich škodlivostí. Způsobují zvýšený cholesterol, obezitu a kardiovaskulární komplikace. Jak je to však s jejich prospěšností pro lidský organismus?
 
Tuky patří mezi základní živiny vedle bílkovin a sacharidů a jsou pro organismus nezbytné. Chrání vnitřní orgány, zajišťují vstřebávání vitamínů A, D, E, K, podílejí se na regulaci tělesných funkcí a jsou součástí buněčných membrán a nervového systému.  
 
Nadměrné přijímání tuků je pro organismus škodlivé, ale stejně tak jejich přílišné omezování. Nedostatek tuků v jídelníčku se projevuje zhoršenou kvalitou vlasů, pleti, nehtů, způsobuje hormonální nerovnováhu(nepravidelná menstruace, premenstruační syndrom), dále únavu, depresi a náladovost. Snížený příjem tuků také oslabuje imunitu, jsme tudíž více náchylní k různým onemocněním a regenerace po nemoci je delší. Bez tuků prostě tělo nemůže správně fungovat!
Tuky se obvykle dělí na ty „špatné a dobré“, tedy na živočišné a rostlinné. Nejsem zastáncem rozdělování jídla na špatné a dobré, ani zakázané a povolené. Tato černobílá rozdělení pouze zvyšují stres a úzkost při hubnutí, touhu právě po tom zakázaném a nezdravém a způsobují pocity viny a vlastní neschopnosti, když „zhřešíme“. Při hubnutí, udržování hmotnosti a zdravém životním stylu je důležité vědět, že můžeme všechno, ale s mírou a s vědomím, co je pro nás vhodné a méně vhodné. Proto si tuky rozdělíme také na ty vhodné a méně vhodné. Vhodné jsou rostlinného původu a méně vhodné jsou živočišného původu. Obě skupiny jsou pro organismus důležité, každá však v jiné míře. Rostlinných tuků více, živočišných méně!
 
Méně vhodné tuky
Méně vhodné tuky najdeme v potravinách živočišného původu a palmovém tuku. Najdeme je v mase, vnitřnostech, vejcích, mléce a mléčných výrobcích, másle a sádle. Pokud budeme jíst tyto potraviny v rozumném množství, pokryjí nám hodnotu přijímaného živočišného tuku a uděláme i něco pro své zdraví. Například mléko a mléčné výrobky chrání sliznice a působípreventivně proti rakovině tlustého střeva a konečníku. Vejce obsahují lecitin, který se podílí na tvorbě buněčných membrán, chrání játra před negativními účinky některých léků, snižuje aterosklerózu a posiluje paměť.
Máslo zase obsahuje vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K). Už bychom však neměli příjem živočišných tuků navyšovat pojídáním smažených jídel, uzenin, sušenek, oplatek, smetanových zmrzlin a mléčných sladkých nápojů. Právě zde se ukrývají ty přebytečné živočišné tuky. Problém živočišných tuků není v jejich škodlivosti, ale v jejich zvýšeném množství, které způsobuje nadváhu, obezity a zvýšený cholesterol.

Důležité tuky
Najdeme je v potravinách rostlinného původu. V rostlinných tucích jsou esenciální mastné kyseliny, které si organismus neumí vytvářet sám a je tedy nutné tyto mastné kyseliny pravidelně doplňovat stravou. Jezte tedy více ryby (hlavně ty tučné – losos, tuňák, makrela, sardinky), ořechy, semínka, rostlinné za studena lisované oleje a další potraviny rostlinného původu (např. avokádo). Tyto potraviny snižují špatný cholesterol, chrání srdce, regulují krevní tlak, zlepšují celkovou obranyschopnost organismus a psychiku. Ne všechny rostlinné tuky jsou však zdraví prospěšné. Jedná se o ztužené rostlinné tuky (v sušenkách, dortech, polevách, trvanlivém pečivu), které obsahují trans-mastné kyseliny. Dále tyto kyseliny můžeme najít v některých nekvalitních margarínech (důležité číst složení) a při vysoké tepelné úpravě panenských olejů při smažení (na pánev používejte vždy olej k tomu určený – řepkový, olivový, slunečnicový a další a do studené kuchyně panenské oleje).  
 
Více vhodné i méně vhodné tuky jsou stále jen tuky a mají vysokou energetickou hodnotu. Proto při hubnutí hlídejte jejich množství. Živočišné tuky si dopřejte v libovém mase, vejcích, mléčných výrobcích do 3 % tuku a sýrech do 30 % tuku. Rostlinné tuky si dopřejte v salátových zálivkách (odměřujeme raději lžící), ořechy a semínka (jedna hrst stačí), tučné ryby alespoň dvakrát týdně (smažené ryba a rybí prsty to samozřejmě nejsou, vybírejte nejlépe čerstvé na pánev a konzervované do pomazánek). U všech tuků je důležité dávat přednost kvalitě před množstvím, ať už hubnete nebo se chcete jen stravovat zdravěji.
 
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradenství v oblasti výživy, psychologie a sportu
 
www.zuzanadouchova.cz 
 


Další články z rubriky Zdravé stravování

Proč máme chuť na sladké?

Nedávno jsem šel po supermarketu a zaměřil jsem se na to, kolik lidí si dává do košíku různé sladkosti, tyčinky, čokolády, dortíky a i jiné potraviny plné cukrů jako ovocné jogurty, tvarohy, müsli apod. Čekal jsem, že to bude dělat mnoho lidí, ale byl jsem v údivu, že to byl skoro každý.

Zamýšlel jsem se nad tím, čím to je? Působí tolik reklama nebo tyto produkty tak skvělé chutnají, že se bez toho mlsný jazýček průměrného obyvatele České republiky neobejde? Nebo je za tím něco horšího a zrádnějšího?

Bez kvalitní snídaně nezhubnete

Proč je tak důležité snídat, jaký to má vliv na náš celodenní výkon. Proč, když se nenasnídáme automaticky nesnížíme množství přijaté energie za celý den a tím pádem si můžeme říct, že třeba zhubneme...? Opak je pravdou, více se dozvíte v textu:

Jak omezit cukr? Zjistěte kde ho je nejvíce.

Na udržení štíhlé linie nebo při hubnutí nestačí nesladit kávu a čaj bílým cukrem, vyměnit ho za cukr třtinový nebo med. Bílý cukr je obsažený i v běžných potravinách, kde už jeho množství příliš neovlivníme. Ovlivnit však můžeme výběr potravin!

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: