Což takhle dát si…
Rubrika: Sezonní záležitostAutor: Poradna pro zdraví a prevenci
Špenát? A co třeba jablko? Dali jste si novoroční předsevzetí? Chcete konečně zhubnout?
Nebo si jen po vánočním hodování trochu pročistit tělo? A pokud možno bez větších nákladů?
Pak jste na správném místě. Jablka má jistě každý doma ještě od Vánoc, a když ne, jedno nebo dvě kila jablek není až tak velká investice.
Takže jdeme na to a řekneme si, jak na třídenní jablečnou pročíšťovací kůru. Ano vidíte dobře - třídenní a jablečná.
Jablka jsou úžasné ovoce, jsou málo kalorická, obsahují v sobě bílkoviny, málo tuků a prospěšné sacharidy, které potřebujeme k tomu, abychom měli dost energie. A hlavně, obsahují velké množství vlákniny, která je přímo požehnáním pro naše trávení a zejména střeva.
Kůra spočívá v tom, že po tři dny smíte jíst jen zralá, čerstvá a neoloupaná jablka. Neoloupaná proto, že pod kůrou se skrývá největší množství prospěšných látek. Kolik jich sníte, je zcela na vás. Takže kdykoli pocítíte potřebu jíst, schroupněte jablko. Dostanete do těla kromě jiného i spoustu vitaminů, vyčistíte si střeva od toxických látek a nastartujete zdravý metabolismus.
A co pitný režim? Samozřejmě na něj nesmíme zapomínat. Pít můžete v podstatě cokoli - čaj, kávu, vodu. Té samozřejmě nejvíce, pomáhá při čištění a proplachování.
A bonus? Nejen, že si pročistíte tělo, ale pektin v jablkách pomáhá při štěpení tuků a při regulaci cholesterolu v krvi. Také se vám zjemní a vyhladí pleť, protože jablka velmi pokožce prospívají.
Na co dát pozor:
Nedržet kůru déle než tři dny a po jejím ukončení začít jíst lehká jídla, aby byl přechod pomalý
Není dobré při kůře cvičit, nebo se více tělesně namáhat. Větší zátěž spotřebuje více energie.
Kůru si dopřejte jedině tehdy, nemáte-li zdravotní potíže a cítíte se dobře.
Vyhněte se konzumaci alkoholu nebo piva.
A pro ty, co si na třídenní kůru netroufají, mám dobrou zprávu. I jednodenní odlehčovací kůra, např. jednou za týden, má význam pro kvalitu vašeho trávení a regulaci hmotnosti.
Takže do toho, dokud jsou jablka ještě plná vitaminů!
A pokud kůru vyzkoušíte, napište mi své zkušenosti a postřehy na ruzena@poradnajimzdrave.cz. Pokud připojíte i váš věk, váhu a výšku, za každý příspěvek vás čeká dárek v podobě Analýzy stavby těla, kterou vám pošlu na váš e-mail.
Další články z rubriky Sezonní záležitost
Jak nepřibrat přes vánoce a přitom jíst všechno?
Co jíst, aby nám v zimě nebylo zima?
V zimním období musí naše tělo vynaložit spoustu energie na zahřátí a pokud je náš jídelníček složen především z potravin ochlazujících, zbytečně oslabujeme svoji imunitu, máme málo tělesné energie a můžeme mít pocit neustálého chladu. Jaké jsou tedy potraviny, které mají schopnost nás krásně prohřívat?
UŽIJTE SI ZDRAVÉ VÁNOCE
UŽIJTE SI ZDRAVÉ VÁNOCE
Nic si úplně nezakazujte: to je totiž přímá cesta k neúspěchu a dlouhodobé zpruzelosti. Tradiční jídla a dobroty k Vánocům patří a vy si je zasloužíte. Letos na to ale jděte chytře a zásobte se dopředu zdravějšími variantami všech oblíbených Vánočních klasik.
Kupte si hromadu ořechů a čerstvého i sušeného ovoce pro chvíle akutního záchvatu mlsné. Je to určitě lepší varianta než cukroví. A navíc křížaly, sušené švestky, fíky, meruňky i všechny druhy ořechů k Vánocům patří úplně stejně.