Cukety všude, kam se podíváš!

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

Cukety všude, kam se podíváš!
Včera se mě sousedka zeptala: "Nechceš cuketu?" A když jsem řekla ano, donesla mi hned 4. Znáte to, léto, nejdříve kupujete drahé cukety, pak začnou plodit ty na zahrádkách a vy nevíte, co s nimi. Proto už cukety nesadím, vím, že udělám spoustu radosti známým, když jim od jejich úrody trošku ulevím :-)

Čím je tedy CUKETA prospěšná?
Vzhledem k tomu, že obsahuje až 90% vody a je bohatá na vlákninu, je výborná při redukčních dietách. Neobsahuje sice tolik vitamínů jako jiná zelenina, za zmínku stojí slupka cukety, která obsahuje větší množství vitaminu A a E. Celé plody se pak kromě těchto vitaminů mohou chlubit obsahem draslíku, hořčíku, fosforu, vápníku a zinku.

Pro svou jemnou chuť má cuketa v kuchyni obrovské využití. Dá se použít syrová do salátů nebo z ní udělat třeba raw špagety. Za tepla můžete přidávat do jakýchkoliv zeleninových směsí (známá je jako součást klasické francouzské ratattouile), můžete ji plnit masem, luštěninou, sýrem nebo jinou zeleninou, grilovat, zapékat (zkuste výborné cuketové lasagne), smažit jako bramboráky a všemožné placičky, přidávat do buchet či chleba. A to tak dlouho, dokud vám nepoleze krkem ;-)  Můj manžel se v létě vždycky podezřele ptá nad jakýmkoliv jídlem: "Je tam zase cuketa???"

No a dnes rychlý recept na pikantní směs s červenou čočkou alá Indie s rýží Basmati:
Dejte vařit rýži - já nedám dopustit na rýžovar. Na řepkovém oleji orestujte šalotku, přidejte koření - chilli, pepř, sladkou papriku (případně kari), na drobno nakrájenou cuketu i se slupkou, kápii, kousky květáku, česnek a propláchnutou červenou čočku. Přidejte lžičku třtinového cukru, kvalitní rajčatový protlak (třeba Alnatura) a zalijte kokosovým mlékem. Přidejte bylinky - ideální je čerstvý koriandr, ale klidně dejte petržel či libeček. Můžete přisypat i konopné a lněné semínko. Hrnec zakryjte a duste 15 minut. Výborné a rychlé!

Dobrou chuť přeje,

Zuzana, Výživou ke změně


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Polévka HOKKAIDO

Dýně Hokkaido je mnohem menší, než jiné dýně ( o váze od 700-1500g)
Je to velmi zdravá nízkokalorická zelenina bohatá na betakaroteny, vitaminy B, minerály: zejména draslík. Výborná na podporu zažívání a při nemocech slinivky břišní.
Skvělá pro zpestření redukčního jídelníčku.
Rovněž skvělý prostředek při detoxikaci (dokáže na sebe vázat toxiny, rozpouštět je, a vylučovat z těla)

Detoxifikační kůra, DEN 7

Gratuluji! Dneškem jste dovršili 7-denní očistnou kůru a věřím, že se cítíte opravdu dobře. Nyní postupně do jídelníčku zařaďte i maso a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku. Cukrovinkám a smaženým jídlům se raději vyhýbejte, vaše tělo je opravdu nepotřebuje. Dbejte na pravidelnost příjmu potravin a na pitný režim. Vychutnejte si opravdovou chuť kávy ve formě malého espressa bez mléka a cukru a doplňte antioxidanty zeleným čajem. Držím palce, ať si váš nový životní styl užijete a jste s ním spokojení.

TIP Ke zdravému životnímu stylu patří i pravidelný pohyb. Najděte si sport, jaký vám vyhovuje a který vás bude bavit. A když ne přímo sport, zajděte si alespoň pravidelně na procházku nebo se snažte místo autem chodit po městě pěšky.
Pokud nemáte zdravotní problémy, výborná je také návštěva sauny. Pomůže při odplavování nečistot z těla a při pravidelném opakování zlepší vaši odolnost vůči virům a nachlazení.

Recepty pro dnešní den najdete včetně fotografií na Facebooku

www.facebook.com/fitandfuncz

Detoxifikační kůra, DEN 2

Zvládli jste první den, máte tedy za sebou to "nejhorší" :-)
Dnes si můžete pochutnat na studeném salátu z bulguru na marocký způsob a k večeři se zahřát zelňačkou.
Ke snídani jsem opět zvolila kaši z ovesných vloček, která obsahuje spoustu vlákniny a vitamínů skupiny B. Pokud chcete změnu, dejte si třeba pečivo s rybí pomazánkou (sardinky, kremžská hořčice, kyselá okurka, bílý jogurt). Jinak pozor na tradiční přílohy k pečivu, které si pro tentokrát musíte odpustit.
Ke svačině zbyl mrkvový salát ze včerejšího dne. Jinak lze také zvolit jakékoli ovoce či zeleninu a bílý jogurt či kysané podmáslí.
TIP Tentokrát není třeba se dívat na celkový energetický obsah. Tělo si samo řekne o množství jídla a tím, že vyloučíte všechny „nezdravé" potraviny, nemusíte se bát, že přiberete.
Celý článek včetně fotografií a receptů najdete na Facebooku (www.facebook.com/fitandfuncz)

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: