Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí

Rubrika: Zdravé stravování
Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí

Abychom jako rodiče udělali maximum pro správný růst a vývoj, měli bychom myslet na kvalitní výživu našich dětí. Dopřejme jim stravu rozmanitou a pestrou a zároveň bohatou na ovoce a zeleninu, mléčné výrobky. Úměrně věku můžete zařazovat také celozrnné potraviny, ryby, maso, luštěniny. Jíst by děti měly pravidelně 5 -6x denně v menších porcích. Když přeskočíme období kojení, batolecího věku a zařazování příkrmů, můžeme doporučit obecných Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí. V předškolním věku, začínáme tvořit návyky zdravého způsobu života a jdeme tedy jako dospělí vzorem pro děti. U dětí, které jsou na prvním stupni ZŠ, se aktivně zajímáme o to, co děti jedí mimo domov – dohlížíme na pravidelnost jídla, svačin, kvalitu potravin a věnujeme také pozornost dostatečnému pitnému režimu.

Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí

  1. pestrá strava (jíme střídmě z bohatého = barevného stolu)
  2. děti nenechat přejídat ani hladovět (velikost porce přizpůsobit věku a pohybové aktivitě dítěte - zdravé dítě si množství jídla dávkuje samo – někdy sní více a někdy méně, je to normální)
  3. omezovat cukr a sladkosti (sacharidy preferovat ve formě cerealií, ovoce a zeleniny)
  4. kvalitní zdroje bílkovin (drůbeží a rybí maso, luštěniny, obiloviny, polotučné mléčné výrobky)
  5. co nejpřirozenější potraviny (bez zbytečné chemie – barviv, emulgátorů, konzervantů)
  6. kvalitní rostlinné oleje, semínka, ořechy (omezovat tuky živočišné)
  7. hlídat sůl v potravinách (omezovat množství, nedosolovat)
  8. pitný režim (doporučení dle věku 1,5-2,5 l/den, vliv má i voda obsažená v potravinách)
  9. příkladem vézt dítě ke zdravému způsobu života a správným návykům
  10. sledovat vývoj dítěte společně s pediatrem při pravidelných prohlídkách (hladina cholesterolu, tuků v krvi, krevní tlak, nadváha či podváhu)

 

Autor: Lucie Houfková, DiS

Projekt Zdraví do škol od A do Z


Další články z rubriky Zdravé stravování

Základy principy správné stravy u předškoláka a školáka

DOSTÁVÁ VAŠE DÍTĚ VE VÝŽIVĚ VŠE CO JE TŘEBA?

Ještě, že existují maminky, které se přijdou zeptat : "Nedělám já něco špatně ?" "Dávám mu všechno to co potřebuje ?" Třeba ne ... nebo ano ... , ale takto by to být mělo: 5-6 jídel denně, pravidelné odstupy mezi jídly, pitný plán

Jak grilovat zdravě?

Máme tady léto a k němu grilování neoddiskutovatelně patří. Co ale dělat, pokud si nechcete odepřít tuto populární radovánku a zároveň si držíte štíhlou linii? Existuje vůbec něco, jako zdravé grilování? Myslím, že milovníky letních barbecue nepotěším, když řeknu, že grilovat úplně zdravě vlastně nejde. Můžeme se k tomu ale úspěšně přiblížit, stačí dbát na pár základních zásad.

6 způsobů jak grilovat zdravě

Léto je v plném proudu a s ním i čas teplých večerů a velmi oblíbených letních grilování. Grilování se stalo takovým letním koloritem, který opanoval nejen terasy bytů a domů, ale především také restaurace. Grilování je velmi oblíbené pro svou rychlost a nezvyklou chuť. Další nespornou výhodou je, že vynalézavost lidí nemá u grilování víceméně, žádné meze a ugrilovat je tak možné skoro vše - různé druhy mas, ryb, mořských plodů, zeleniny, ovoce, nebo například i pečivo případně sýry. Při grilování se však nejčastěji setkáte s kuřecím nebo vepřovým steakem, grilovanou zeleninou, z ryb je to pak bezpochyby nejčastěji pstruh a ze sýrů je velmi oblíbený grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: