Je potřeba, aby rodiče věděli, jak výživa ovlivňuje zdravotní stav.
Spousta lidí si ve svém jídelníčku na snídani neudělá čas, případně ji odbývá nezdravými pokrmy. Tento nevhodný návyk je bohužel přenášen i na děti.
Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Měla by tvořit 20 - 25% celkového denního energetického příjmu. I ve spánku naše tělo spotřebovává energii, a především děti, které rostou a vyvíjí se. Proto ráno organismus strádá a tento nedostatek je třeba vyrovnat právě vyváženou snídaní s dostatkem živin - bílkoviny, sacharidy, tuky, vitaminy a minerální látky. Správná snídaně podpoří fyzickou i psychickou kondici.
Nejzávažnějším rizikem spojeným s nevhodným stravováním je obezita a s ní související cukrovka, choroby trávicí soustavy, kardiovaskulární problémy apod. Příčinou je právě absence snídaní, ale i nevhodné složení snídaní a celkového jídelníčku. Zvláště rizikovým faktorem jsou tzv. rychlé cukry (jednoduché sacharidy) - buchty, sušenky s čokoládou nebo plněné krémem, koblihy, donuts, muffiny, ale i přeslazené snídaňové cereálie (Cini-Minis, Nesquik apod.). Jednoduché sacharidy sice organismus rychle nastartují, ale stejně tak rychle se energie z nich spotřebovává.
Nebezpečná je i nepravidelnost stravování - tělo je zmateno různě velkým přísunem jídla, a tak si časem začne přijatou energii ukládat v podobě tukových zásob. To má za následek zvyšování tělesné hmotnosti a tím pádem vznik nadváhy a obezity. Tento problém může začít neblaze doléhat na psychické zdraví dítěte - ztížení socializace.
Pokud dítě o snídani nejeví zájem, nenuťte ho násilím, ale začněte snídat s ním a postupně dávat dítěti malé porce. Stačí třeba jen banán nebo jiné ovoce, pár sušenek (špaldové bio), jogurt.
Mějte trpělivost - pokud dítě není zvyklé snídat, nezačne hned na povel. Nenuťte ho, ale každý den mu připravte snídani (chléb s Lučinou/banán) - postavte snídani před dítě a začněte jíst s ním. Dítě vás vnímá, aniž si to uvědomujete.
Tip - Zkuste ovoce/zeleninu nebo chléb s Lučinou nakrájet na malé kousky, ať si je dítě samo napichuje - je to pro něj zábavné a zapomene, jak moc snídani odmítalo.
Další články z rubriky Zdravé stravování
Správně složená snídaně odpovídající zásadám zdravé výživy je nezbytná pro dodání potřebné energie a psychickou pohodu.
Nedávno bylo prokázáno silné spojení mezi nesprávnou snídaní a mnoha zdravotními problémy. Pravděpodobně víte, že naše tělo sestává ze 100 biliónů buněk, které ke své každodenní činnosti potřebují 114 různých živin.
Co je to pitná voda?
O pitné vodě hovoříme v okamžiku, kdy obsahuje minerální látky. Buď v podobě volných iontů nebo rozpuštěných anorganických solí. Obsah minerálů (nejvíce zastoupený je vápník) určuje tvrdost vody a čím více jich ve vodě je, tím méně je vhodná pro pravidelnou konzumaci. Podle statistik je celkový příjem minerálních vod v Česku silně nadprůměrný. Toto je vcelku velký problém pro lidské zdraví, protože anorganické soli jednotlivých minerálů naše tělo velmi špatně vstřebává a zbytečně tak zatěžujeme jednotlivé systémy.
Sója je bezpochyby velice hodnotná potravina, protože obsahuje řadu velmi důležitých živin, jako jsou bílkoviny, vláknina, železo, vápník, draslík, hořčík a vitamíny. Také je bohatá na lecitin, který snižuje cholesterol nebo na nenasycené mastné kyseliny včetně omega 3! Je však také nutné si uvědomit, že sója obsahuje i řadu látek, které pro nás nejsou z výživového hlediska, tak výhodné. Sója ale do našich jídelníčků určitě patří, je však ze všech luštěnin nejhůře stravitelná, proto je třeba mít o ní více informací. U sóji je totiž zcela zásadní způsob jejího zpracování a to v jakém stavu ji konzumujeme.