Důležitost snídaní

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Lucie Vagnerová

Je potřeba, aby rodiče věděli, jak výživa ovlivňuje zdravotní stav.
Spousta lidí si ve svém jídelníčku na snídani neudělá čas, případně ji odbývá nezdravými pokrmy. Tento nevhodný návyk je bohužel přenášen i na děti.
Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Měla by tvořit 20 - 25% celkového denního energetického příjmu. I ve spánku naše tělo spotřebovává energii, a především děti, které rostou a vyvíjí se. Proto ráno organismus strádá a tento nedostatek je třeba vyrovnat právě vyváženou snídaní s dostatkem živin - bílkoviny, sacharidy, tuky, vitaminy a minerální látky. Správná snídaně podpoří fyzickou i psychickou kondici.
Nejzávažnějším rizikem spojeným s nevhodným stravováním je obezita a s ní související cukrovka, choroby trávicí soustavy, kardiovaskulární problémy apod. Příčinou je právě absence snídaní, ale i nevhodné složení snídaní a celkového jídelníčku. Zvláště rizikovým faktorem jsou tzv. rychlé cukry (jednoduché sacharidy) - buchty, sušenky s čokoládou nebo plněné krémem, koblihy, donuts, muffiny, ale i přeslazené snídaňové cereálie (Cini-Minis, Nesquik apod.). Jednoduché sacharidy sice organismus rychle nastartují, ale stejně tak rychle se energie z nich spotřebovává.
Nebezpečná je i nepravidelnost stravování - tělo je zmateno různě velkým přísunem jídla, a tak si časem začne přijatou energii ukládat v podobě tukových zásob. To má za následek zvyšování tělesné hmotnosti a tím pádem vznik nadváhy a obezity. Tento problém může začít neblaze doléhat na psychické zdraví dítěte - ztížení socializace.
Pokud dítě o snídani nejeví zájem, nenuťte ho násilím, ale začněte snídat s ním a postupně dávat dítěti malé porce. Stačí třeba jen banán nebo jiné ovoce, pár sušenek (špaldové bio), jogurt.
Mějte trpělivost - pokud dítě není zvyklé snídat, nezačne hned na povel. Nenuťte ho, ale každý den mu připravte snídani (chléb s Lučinou/banán) - postavte snídani před dítě a začněte jíst s ním. Dítě vás vnímá, aniž si to uvědomujete.
Tip - Zkuste ovoce/zeleninu nebo chléb s Lučinou nakrájet na malé kousky, ať si je dítě samo napichuje - je to pro něj zábavné a zapomene, jak moc snídani odmítalo.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Rozdíly v pečivu - celozrnné, vícezrnné, bílé, grahamové

Jako první věc je potřeba si uvědomit co získáme konzumací bílého pečiva. Víceméně nic - konzumací bílého pečiva dodáváme tělu pouze prázdné kalorie a minimum vlákniny, přibližně 3g ve 100g. Kdežto celozrnné pečivo je pro nás zdrojem tolik potřebné vlákniny, přibližně 8,5g ve 100g (doporučená denní dávka vlákniny je přibližně 35 g). Vláknina napomáhá peristaltice střev, správnému trávení, dodává tělu vitamíny B6 a E, kyselinu listovou, měď, hořčík, mangan a zinek.

Překvapivé dietní zázraky

Existují potraviny, které by člověk na první pohled za dietní možná ani nepovažoval. Přesto však mají díky svému složení nezanedbatelný vliv při hubnutí. Jsou to potraviny s nízkým glykemickým indexem a velkým podílem vlákniny, což zpomaluje vstřebávání cukrů a ukládání ve formě tělesného tuku. Obsahují množství bílkovin, protože zasytí a na jejich strávení spotřebuje tělo velké množství energie. A kvalitní rostlinné tuky, díky nimž probíhají všechny hubnoucí procesy v těle tak, jak mají.

Jak efektivně spalovat tuky a zrychlit metabolismus

Jsou mezi námi velmi šťastní lidé, kteří mají velmi rychlý metabolismus. To znamená, že jejich těla jsou super efektivní při spalování kalorií a zbavují se tak rychleji tuku. Mít rychlý nebo pomalý metabolismus je něco, co může být genetické. Ačkoli pro ty, kteří nejsou obdařeni rychlým metabolismem (jako já), mám dobrou zprávu. Existuje pár rad, kterými se můžeme řídit, abychom náš metabolismus pomohli urychlit.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: