Hubnutí pomocí zdravých tuků – super novinka !

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Ing. Martin Škába

Hubnutí pomocí zdravých tuků – super novinka !

Proč přibíráme více a více na váze, jsme víc a víc nemocní a rychleji stárneme? Vědci objevili, že na to je jednoduchá odpověď. Týká se to tzv. skrytého zánětu. Vychází to z výzkumů Dr. Barry Searse z nadace výzkumu zánětů v Marlblehead a také výzkumů dalších univerzit a společností.

Mnoho lidí cvičí, hlídá si stravu i přesto mají velké množství tukových zásob v těle. Jak tuku podkožního, tak útrobního (tuk kolem orgánů v oblasti břicha - je nejvíce nebezpečný). Právě obezita a zvyšování tukové vrstvy je potřeba také vnímat jako civilizační chorobu.

Zánět v těle podporuje obezitu

Výzkum se týkal vlivu omega-3 mastných kyselin na záněty v těle a s tím související rozvoj obezity a civilizačních chorob. Na začátek je potřeba rozlišovat 2 typy zánětů. Klasický zánět je ten, který nás bolí, třeba i zánět kloubů, šlach, svalů, kůže. Naopak buněčný zánět, který je uvnitř, tomu se říká tichá bolest, člověk o ní neví a nebolí, ale zabíjí. Vědci ho nazvali The secret killer (tichý zabiják). Skrytý zánět nevidíme, strašně dlouho je v nás a my o něm nevíme. Projeví se třeba až po těch 15- 20 letech. Objevili překvapivé spojení mezi zánětem, srdečními chorobami, rakovinou Alzheimerem a jinými chorobami. Ten zánět má přímou souvislost s tím, že člověk onemocní nějakou touto vážnou chorobou.

Co způsobuje, že v těle vzniká zánět a díky tomu tloustneme a rozvíjí se civilizační choroby?

- zvýšená spotřeba omegy-6 (běžné rostlinné tuky)
- zvýšená spotřeba sacharidů (především jednoduchých = sladkosti, džusy, pečivo, bílá mouka atd,
běžné těstoviny)
- snížená nebo žádná spotřeba omegy-3

Nabírání tuku a zánět v těle

Ve výzkumu se také testovaly těhotné ženy. Ty ženy, které během těhotenství nabraly kolem 20-25 kg, měly v těle rozvíjející se zánět. Ženy, kterým byly podávány během těhotenství vyšší dávky omega-3 (resp. hlavně EPA a DHA), přibraly kolem 8 kg, což je normální zdravý nárůst hmotnosti.

V ČR se testovalo na přístroji In- body, jak poklesnou tukové zásoby při podávání těchto zdravých tuků. Testovaní byli jedinci, kteří měli zdravou stravu a pravidelný pohyb několikrát týdně, ale nedařilo se jim shodit tukové zásoby, hlavně v oblasti útrobního tuku. Výsledky byly velmi zajímavé. U všech testovaných se během měsíce výrazně snížilo množství tuku.


Jak to v těle funguje?

Omega-6 nenasycené mastné kyseliny se metabolizují (přeměňují se) na kyselinu arachidonovou. Toto to je normální proces. Pokud máme v těle této kyseliny moc, protože konzumujeme výše uvedené potraviny a naopak nemáme ve stravě omega-3 mastné kyseliny, začíná se v těle spouštět zánět. Protože jíme mnoho sacharidů (myslím tím těch jednoduchých cukrů), vylučuje se mnoho hormonu inzulinu a ten také spouští zánět. Pokud začnu ve stravě omezovat jednoduché cukry (nebo nejlépe je nejím vůbec) a začnu navyšovat konzumaci omega-3 mastných kyselin, pak se celý proces blokuje a zánět nevzniká.

Kde se vyskytuje omega-3?

Studie potvrdili, že vhodná denní konzumace na průměrného člověka je 9,5 gramů EPA a DHA. (jde o součet obou kyselin EPA a DHA) Nejvhodnějšími zdroji jsou ryby a kapsle „rybího tuku". Jen z ryb není možné dostat do těla dostatečné množství EPA a DHA. Proto je potřeba se vzdělávat a informovat, jaké doplňky a výrobci jsou kvalitní nebo si nechat od nezávislého člověka (ne od prodejce) poradit. Z rostlinných olejů na doplnění omega-3 je vhodný makadamový a lněný olej, i extra panenský olivový, které obsahují ale jen ALA kyselinu.

Jak zjistit zánět?

Existují metody, které mohou zjistit, zda má člověk v těle probíhající zánět. Srovnává se poměr mezi kyselinou Arachidonovou a EPA. Bohužel, v České republice si můžeme nechat udělat pouze krevní test tzv. C. reaktivní protein, který je velmi nepřesný a málo vypovídající.

 

Váš Ing. Martin Škába

 www.skaba.cz

 

 

 


Další články z rubriky Zdravé stravování

Jak grilovat zdravě?

Máme tady léto a k němu grilování neoddiskutovatelně patří. Co ale dělat, pokud si nechcete odepřít tuto populární radovánku a zároveň si držíte štíhlou linii? Existuje vůbec něco, jako zdravé grilování? Myslím, že milovníky letních barbecue nepotěším, když řeknu, že grilovat úplně zdravě vlastně nejde. Můžeme se k tomu ale úspěšně přiblížit, stačí dbát na pár základních zásad.

Jídlo zůstává i při hubnutí prožitkem

Co je důležité nebrat dobu kdy hubneme jako dočasnou dietu. Při hubnutí je velice důležité si sestavit jídelníček, kde jsou zastoupeny všechny potraviny ve vysoké kvalitě, v přiměřeném množství a upravené šetrným způsobem.  Měli bysme si vybírat potraviny, které jsou pro nás dobře dostupné, máme je rádi, pochutnali si na nich, ale zároveň i přijímali méně energie než dříve. Váš jídelníček by měl být rozmanitý, aby dodal tělu vše co potřebuje a hlavně aby vám nevadilo u něj zůstat dlouhodobě. Měli bychom hubnout přibližně půl kg týdně. 

Stravování dříve a dnes

Bylo, nebylo - lidské pokolení. Ačkoliv všichni patřili ke stejnému živočišnému druhu, byli každý trochu odlišní. Mohlo za to místo, kde žili - neboli geografické podmínky. Také jejich jídelníček se lišil podle toho, co v místě jejich výskytu rostlo, nebo žilo.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz:

Doporučujeme:

 

 

Školící středisko