JAK VYROBIT DOMÁCÍ JOGURT BEZ JOGURTOVAČE?
Rubrika: Zdravé receptyAutor: FaktorPlus - centrum pro výživu, zdraví a sport
Nechceme vás odrazovat od nákupu jogurtovače, ale poradíme vám, jak si udělat jogurt doma bez něj.
Výroba jogurtu začíná ohřátím litru plnotučného čerstvého mléka (ze skla nebo pet láhve) na 80°C. Nejlépe vám pro odhad teploty poslouží teploměr. Následně necháme zchladit na cca 40°C. Část mléka nalijeme zpět do láhve a přidáme malý kelímek jogurtu s živou kulturou. Promícháme protřepáním. Takto naředěný jogurt opatrně promícháme se zchladlým mlékem a rozlijeme do kelímků. Ty následně vložíme např. do polystyrenové bedýnky, lavoru vystlaném dekou a přikryjeme je víčkem (ale nešroubujeme). Zakryjeme další dekou a necháme přes noc v teple „pracovat". Ráno je jogurt hotový! Čerstvý, domácí... V ledničce vydrží týden.
Rada na závěr: příliš s jogurtem netřepte! Když si ho např. vezmete ven jako svačinu pro děti a povezete ho v kočárku, tak se z něj „vytřepe" voda. Není to na závadu, dá se potom rozmíchat, jen je trošku tekutější.
DOBROU CHUŤ!
Další články z rubriky Zdravé recepty
Mug cake - rychlovka do hrníčku
Bezlepkový koláč s mákem, tvarohem a muchovnikem
Veganské perníčky
Advent je tu! Nezadržitelně se blíží Vánoce a i alternativní hospodyňky začínají péct cukroví. Tady je recept na typické a několikrát vyzkoušené vánoční cukroví pro fanoušky čistě rostlinného stravování.
Obrovskou výhodou těchto perníčků je (kromě toho, že jsou bez mléka a másla), že jsou hned po upečení krásně měkké. Takže pozor, ať je nesníte všechny hned. Z této dávky upečete asi 4 plechy perníčků.