Kamutová snídaně

Rubrika: Zdravé stravování
Autor:

Kamutová snídaně
KAMUTOVÁ VÝŽIVNÁ KAŠE

Ingredience pro 4 větší porce ( případně množství můžeme pokrátít na půl ) ...

ale kvůli poměrně náročné přípravě je lépe vyrobit více a podělit se :-)

80 g Kamutu ( přibližně 6 lžic) Kamut je pšenice faraonů - prastará kulturní obilovina. Díky vysokému obsahu cenných mastných kyselin, lehce stravitelných sacharidů a velmi hodnotných bílkovin, je označována jako vysoce energetická obilovina, která zasytí. ( Poznámka : místo Kamutu lze použít i jinou obilovinu )

 

40 g pohanky ( pomeleme nahrubo - můžeme v kávomlýnku )

40 g slunečnicové semínko ( nebo semínko dyňové )

40 g lněné semínko ( rozdrtit na hrubo - např v kávomlýnku )

40 g vlašské ořechy ( nebo mandle )

40 g rozinky ( můžeme i kustovnici, brusinky a jiné )

40 g pšeničné klíčky ( 4 lžíce )

20 g chia semínka ( 2 lžíce )

 

Ovoce :

240 g banány ( cca 2 ks )

250 g jablek ( oloupaných a nastrouhaných na jemnou kašičku, použila jsem odrůdu "Red Delicious" )

250 g ananasu ( nebo lze využít sezonní nabídky např : jahody, borůvky, oloupané a vypeckované hrozny )

1 větší pomeranč ( šťáva z něj cca 150 ml )

1 limetka ( nebo ½ citronu ) - šťáva z něj cca 40 ml

200 g avokádo (1 zralý kus )

 

Při přípravě tohoto pokrmu musíme pamatovat na některé ingredience již asi tři dny předem. Kdy první den namočíme Kamut do vody na celý jeden den, i déle, aby natáhl vodu, druhý a třetí den jen přes sítko občas propláchneme, aby zůstal vlhký a jakmile se cca třetí den objeví klíčky a kořínky, pak je teprve připravený ke konzumaci. Také si obstaráme avokádo ( pokud není dostatečně měkké, zabalíme do ubrousku a necháme v pokojové teplotě dozrát ... někdy trvá až týden, než náležitě změkne. )

 

Večer před přípravou :

Získáme šťávu z pomeranče a limetky do ní nasypeme pomletou pohanku a pomleté lněné semínko.

V jiné misce namočíme vlašské ořechy ( nebo mandle )

V další misce namočíme rozinky ( propláchneme, protože nikdy nemáme jistotu že nebyly sířené)

 

V den přípravy :

Vyklíčený Kamut pomeleme ( nebo nožovým mixérem zpracujeme na hrubší kaši, pro lepší zpracování můžeme mixovat s trochou banánu, nebo avokáda )

Asi na hodinu namočíme chia semínko až se vytvoří gel.

 

A nyní si připravíme větší ( salátovou ) mísu, kde budeme všechny ingredience spojovat a promíchávat:

Pomletý Kamut, vidličkou rozmačkané banány, avokádo můžeme nakrájet na kousky, nebo část také rozmačkat vidličkou, směs ( pohanku, lněné semínko ) se šťávou z pomeranče a limetky, na kousky nakrájený ananas, ( případně oloupané a vypeckované hrozny ), dále okapané a nasekané vlašské ořechy ( případně mandle ), rozinky, klíčky, chia semínko které mezitím utvořilo gel, jalka nastrouháme na jemném struhátku na kaši a přimácháme. ( A navíc : Pokud chceme pokrm ještě výživnější přidáme smetanu a lžíci natural jednodruhového oleje - konopný, avokádový - není ve výsledku započítáno ) Vše toto zamícháme.

Přislazovat není potřeba, ale lžíce javorového sirupu neuškodí ( také není započítáno).

Z uvedeného množství získáme: cca 1300 g , E= 10 000 kJ,B=55g, S=301g, T=97g, Vl=76g

V lednici vydrží jistě až 3 dny.

 

1 porce

¼ množství

= 325g

 

-ve 100g

Energie

2500

kJ

 

770 kJ

Bílkoviny

14

g

 

4 g

Sacharidy

75

g

 

23 g

Tuky

24

g

 

7 g

Vláknina

19

g

 

6 g

 


Další články z rubriky Zdravé stravování

6 kroků k vytvoření vlastního jídelníčku na hubnutí

Dosažení smysluplného a dlouhodobého hubnutí vyžaduje promyšlený stravovací plán. Vaše tělo potřebuje správnou rovnováhu výživy a kalorií pro udržení energie prostřednictvím cvičení a každodenních činností. Udržení této rovnováhy je klíčem ke ztrátě tuku a jeho udržení v průběhu času.
 
Úspěšný dietní plán pro hubnutí kombinuje vitamíny a minerály, které vaše tělo potřebuje k budování svalů a udržení energie v jednom pohodlném a chutném menu. Podle těchto kroků navrhněte dietní plán pro hubnutí, který je specificky strukturován tak, aby podporoval váš životní styl, cíle a návyky.

Kozí mléko jako součást zdravé výživy

Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kdy kozí mléko bylo považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti" a bylo velmi ceněné. Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást řady léčebných mastí. Dlouhodobě známé léčebné účinky kozího mléka jsou podloženy i vědeckými studiemi. S pozitivními výsledky se setkáváme u těchto onemocnění:

Hladověním cesta nevede

Moničin příběh...

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: