Kefír z Tibetského zrna

Rubrika: O potravinách
Autor:

Kefír z Tibetského zrna
Postup přípravy:

Stačí vlastnit hrstku "Tibetského zrna" a obstarat si "mléko z mlékomatu" nebo ještě lépe od farmáře a to přibližně 1 litr.
Pokud tuto možnost někdo nemá, lze vyrobit i z plnotučného mléka z obchodu Classic 3,5% t (Kaufland).
Do mléka přidat Tibetské zrno, zamíchat a nechat stát v pootevřené nádobě v pokojové teplotě.
Možno v průběhu občas lehce promíchat.
Při přípravě kefíru NEPOUŽÍVAT ŽÁDNÉ KOVOVÉ PŘEDMĚTY !!! Jinak zrno zčerná - uhyne.
Používat jen sklo a plast: plastová vařečka na míchání, plastová či skleněná nádoba s víkem a plastové síto.
Druhý den při pokojové teplotě, přibližně za 24 hodin, je kefír hotový a zbývá ho jen přecedit přes plastové síto.

Princip:

Tibetské zrno je koncentrát probiotik : acidofilních bakterií ( obsahuje cca 18 druhů), poměrně dost streptokoků a laktokoků a kvasinek, které se živí nežádoucími bakteriemi v mléce a mléčnou laktózou. V závěru vznikne kvašený nápoj prostý nežádoucích mléčných cukrů, a navíc: obohacený o prospěšné acidofilní bakterie (optimální pro zdravé zažívací ústrojí, motilitu střev, imunitu), nejsou přitom nijak dotčeny vitamíny a to žádnou tepelnou úpravou ani pasterizací, a tím vzniká konzistence nejvhodnější pro vstřebání užitečných látek,
a mimo jiné i tak potřebného vápníku v nativní podobě - chelátové vazbě, což je nejpřirozenější forma pro vstřebání minerálních a stopových látek do organismu, kdy je tento prvek sevřený aminokyselinou, a společně
s ní, se jedině může dostat na místo své potřeby v organismu.

Pokud se Tibetské zrno v mléce uchová v chladničce, výroba kefíru je delší, a to cca 3-4 i více dnů. ..
( to je vhodné v případě, pokud kefír nepijeme každý den a nebo chceme si udělat přestávku a přitom zrno uchovat živé).
Hotový kefír se nakonec scedí přes umělohmotné síto do jiné nádoby. V ledničce v tomto stavu vydrží 2-3 dny. Pozor - obsahuje menší množství CO2 , mírně perlí.
Protože je pro někoho trochu kyselejší (ale záleží na zvyku), je dobré do něj rozmixovat banán, či jiné ovoce (jahody apod., jedině ananas s kefírem nespojujte). Je vhodné též přidat do hotového nápoje ( např. přes noc) ovesné vločky, nebo jiné cereálie, či lžičku vlákniny ( inulin, psylium, drcené lněné semínko ) a vytvořit tak zdravou svačinku.
Hotový kefír vydrží v lednici minimálně další tři dny, a dávku z 1 litru je možné zkonzumovat ve 3-4 porcích.

Doporučuje se nechat zrno jednou za čas asi tak jednou za měsíc tzv. vyhladovět :
( ve studené vodě v lednici až 3 dny )
Před zahájením každého nového cyklu se doporučuje zrno propláchnout studenou vodou.

Domácí jogurt a tvaroh:

Z 1 litru kefíru lze vyrobit cca 150 gramů tvarohu následujícím způsobem :
Po odstranění zrna z již hotového kefíru ještě ponecháme v nádobě 1 den v pokojové nebo i nižší teplotě .
Používám speciální misky na výrobu tvarohu od Tescomy. Nebo necháte prokapat kefír 1-2 dny skrze plátno.
Po oddělení syrovátky, která proteče, získáte kvalitní jogurt.
Pokud necháte překapávat přes plátno déle, získáváte tvaroh.

Přes plátno necháme samovolně odkapávat přibližně do druhého až třetího dne.
V plátýnku nám zůstane tvaroh. V lednici vydrží poměrně dlouho.

Na výrobu tvarohu používám přímo speciální nádobku od Tescomy.

100ml kefíru: 158 kJ, B: 3g, S: 3g, T: 2g, Ca: 117g
Tibetské zrno se používáním rozrůstá a poku s ním zacházíte správně, vydrží vám věčně.
Přebytek můžeme rozdat, pokud nemáme komu, pak neuškodí trochu zrna rozmixovat do nápoje.


Další články z rubriky O potravinách

Test energetických tyčinek - 3.díl

V tomto díle článků o energetických tyčinkách zhodnotím dvě zajímavé nabídky drogerie DM. V tomto řetězci je k sehnání mnoho zajímavých potravin, ale podívejme se nejprve na bio cereální tyčinku od firmy Doves Farm.

Nejen sůl je nad zlato!

Co tedy dalšího je nad zlato? Třeba malá, zdánlivě bezvýznamná rada. Taková, která dokáže ochránit vaše zdraví a navíc ušetřit nemalý peníz.

KONOPNÉ SEMÍNKO – PRO VEGETARIÁNY A VEGANY NEOPOMENUTELNÝ ZDROJ BÍLKOVIN!

Ve stravě vegetariánů a veganů je potřeba dbát na dostatečný příjem bílkovin z rostlinných zdrojů. To, že bílkoviny obsahují zejména luštěniny, asi není žádným překvapením. Ale pro mě je skoro zázračným a hlavně velice chutným zdrojem bílkovin KONOPNÉ SEMÍNKO.

Proto, když ke mně přijde klient vegan, který chce pomoci s vyváženou stravou a chce pracovat na zvýšení příjmu bílkovin z rostlinných zdrojů, první, co doporučím, je kupte si loupané lněné semínko :-)

 

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz:

Doporučujeme:

 

 

Školící středisko