Kefír z Tibetského zrna

Rubrika: O potravinách
Autor:

Kefír z Tibetského zrna
Postup přípravy:

Stačí vlastnit hrstku "Tibetského zrna" a obstarat si "mléko z mlékomatu" nebo ještě lépe od farmáře a to přibližně 1 litr.
Pokud tuto možnost někdo nemá, lze vyrobit i z plnotučného mléka z obchodu Classic 3,5% t (Kaufland).
Do mléka přidat Tibetské zrno, zamíchat a nechat stát v pootevřené nádobě v pokojové teplotě.
Možno v průběhu občas lehce promíchat.
Při přípravě kefíru NEPOUŽÍVAT ŽÁDNÉ KOVOVÉ PŘEDMĚTY !!! Jinak zrno zčerná - uhyne.
Používat jen sklo a plast: plastová vařečka na míchání, plastová či skleněná nádoba s víkem a plastové síto.
Druhý den při pokojové teplotě, přibližně za 24 hodin, je kefír hotový a zbývá ho jen přecedit přes plastové síto.

Princip:

Tibetské zrno je koncentrát probiotik : acidofilních bakterií ( obsahuje cca 18 druhů), poměrně dost streptokoků a laktokoků a kvasinek, které se živí nežádoucími bakteriemi v mléce a mléčnou laktózou. V závěru vznikne kvašený nápoj prostý nežádoucích mléčných cukrů, a navíc: obohacený o prospěšné acidofilní bakterie (optimální pro zdravé zažívací ústrojí, motilitu střev, imunitu), nejsou přitom nijak dotčeny vitamíny a to žádnou tepelnou úpravou ani pasterizací, a tím vzniká konzistence nejvhodnější pro vstřebání užitečných látek,
a mimo jiné i tak potřebného vápníku v nativní podobě - chelátové vazbě, což je nejpřirozenější forma pro vstřebání minerálních a stopových látek do organismu, kdy je tento prvek sevřený aminokyselinou, a společně
s ní, se jedině může dostat na místo své potřeby v organismu.

Pokud se Tibetské zrno v mléce uchová v chladničce, výroba kefíru je delší, a to cca 3-4 i více dnů. ..
( to je vhodné v případě, pokud kefír nepijeme každý den a nebo chceme si udělat přestávku a přitom zrno uchovat živé).
Hotový kefír se nakonec scedí přes umělohmotné síto do jiné nádoby. V ledničce v tomto stavu vydrží 2-3 dny. Pozor - obsahuje menší množství CO2 , mírně perlí.
Protože je pro někoho trochu kyselejší (ale záleží na zvyku), je dobré do něj rozmixovat banán, či jiné ovoce (jahody apod., jedině ananas s kefírem nespojujte). Je vhodné též přidat do hotového nápoje ( např. přes noc) ovesné vločky, nebo jiné cereálie, či lžičku vlákniny ( inulin, psylium, drcené lněné semínko ) a vytvořit tak zdravou svačinku.
Hotový kefír vydrží v lednici minimálně další tři dny, a dávku z 1 litru je možné zkonzumovat ve 3-4 porcích.

Doporučuje se nechat zrno jednou za čas asi tak jednou za měsíc tzv. vyhladovět :
( ve studené vodě v lednici až 3 dny )
Před zahájením každého nového cyklu se doporučuje zrno propláchnout studenou vodou.

Domácí jogurt a tvaroh:

Z 1 litru kefíru lze vyrobit cca 150 gramů tvarohu následujícím způsobem :
Po odstranění zrna z již hotového kefíru ještě ponecháme v nádobě 1 den v pokojové nebo i nižší teplotě .
Používám speciální misky na výrobu tvarohu od Tescomy. Nebo necháte prokapat kefír 1-2 dny skrze plátno.
Po oddělení syrovátky, která proteče, získáte kvalitní jogurt.
Pokud necháte překapávat přes plátno déle, získáváte tvaroh.

Přes plátno necháme samovolně odkapávat přibližně do druhého až třetího dne.
V plátýnku nám zůstane tvaroh. V lednici vydrží poměrně dlouho.

Na výrobu tvarohu používám přímo speciální nádobku od Tescomy.

100ml kefíru: 158 kJ, B: 3g, S: 3g, T: 2g, Ca: 117g
Tibetské zrno se používáním rozrůstá a poku s ním zacházíte správně, vydrží vám věčně.
Přebytek můžeme rozdat, pokud nemáme komu, pak neuškodí trochu zrna rozmixovat do nápoje.


Další články z rubriky O potravinách

Test energetických tyčinek - 2.díl

Tak mám po dalším závodu a jsem opět o jednu sportovní energetickou tyčinku bohatší. Odměnou maratonským běžcům byla tentokrát After sport tyčinka od firmy Nutrend. Jak již název napovídá, výrobce doporučuje tuto tyčinku jako doplněk stravy po středně náročném výkonu. Přiznám se, že já tyčinku dostala po doběhu 10km úseku štafety, takže je možné, že praví maratonci dostali něco jiného - možná dvě tyčinky?

Test energetických tyčinek - 1.díl

Na akci Běh pro Světlušku jsme jako jeden z reklamních předmětů dostali energetickou tyčinku Isostar, určenou pro zvláštní výživu při sportu. To mě inspirovalo k porovnání s běžnou musli tyčinkou - jaký je mezi nimi skutečně rozdíl? Je Isostar high energy sport bar multifruits opravdu tak výjimečná? K porovnání jsem si vybrala běžnou musli tyčinku Fit šťavnatá, která mi jednak chutná, jednak je bez polevy, která obsahuje zbytečně mnoho ztužených tuků.

O dýni hokaido - historie, použití, recept

Dýně hokaido se těší velké oblibě. Také si na ni rádi pochutnáte?

Pochází z Japonského ostrova Hokkaido, dále se její pěstování rozšířilo do Ameriky a nyní se těší velké oblibě i u nás v Čechách. Jedná se o jednoletou plazivou rostlinu. Její plody známe v oranžové a světle zelené barvě. Dýně se velmi dobře skladuje v chladném a suchém sklepě. Její slupka by měla být hladká a bez zjevných poškození.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: