KOLOSTRUM. Je opravdu tak dobré?

Rubrika: O potravinách
Autor: FaktorPlus - centrum pro výživu, zdraví a sport

KOLOSTRUM. Je opravdu tak dobré?
Kolostrum je první tekutina mateřské mléčné žlázy, která se tvoří již před porodem. Tento sekret nazýváme „prvním mlékem". Kolostrum neobsahuje laktózu, takže nevyvolává alergické reakce. Matky savců je produkují 3 - 5 dní po porodu, zpravidla však spíše 2 - 3 dny, po kterých organizmus matky (člověka i zvířat) začíná produkovat mateřské mléko. Kolostrum je ve své přirozené podobě nažloutlá hustá tekutina a ve své podstatě také nejstarší přírodní potravinou živočišného původu, která je přirozeným pokrmem savců. Je to velmi silný prostředek, který nově narozenému zdravému savci zajistí vstup do samostatného života bez obav o jeho zdraví. Kolostrum je tedy svým významem zcela jistě nenahraditelným věnem přírody darovaným savcům do začátku jejich života.

Kolostrum nelze nahradit umělými prostředky a i přes masivní rozvoj vědy v posledních letech není možné jej synteticky (uměle) vyrobit. Odborníci proto nabádají k jisté obezřetnosti při obstarávání kolostra, neboť v dnešní době je možné narazit na prodejce, kteří nabízejí dokonce i synteticky vyrobené tekuté kolostrum. V daném případě můžeme takové tvrzení přirovnat k tomu, že kosmická raketa přistane na Slunci. Veškeré pokusy směrované k umělému vytvoření kolostra byly neúspěšné. V konečném důsledku bylo vždy konstatováno, že pouze přirozená výživa produkovaná matkou, může dát novorozenci látky, které nejlépe odpovídají jeho potřebám. Kolostrum proto můžeme charakterizovat i jako látku, která novorozenci pomáhá přežít první dny ve světě plném virů a bakterií. Hodnota kolostra nebyla po mnoho let dostatečně doceněna i přesto, že o jeho účincích věděli již starověké civilizace. Teprve až bylo prokázáno, že jeho účinky mají zásadní význam, a to nejen pro život novorozence, došlo v rámci výzkumu k zahájení celé řady studií, které se zabývají dalšími možnostmi jeho praktického využití. V současnosti je již neoddiskutovatelně prokázáno, že kolostrum nemusí být látkou určenou výhradně novorozenci v prvních dnech života, ale že může být člověku prospěšné po celý život.

Formu potravinového doplňku pro člověka zastupuje především kolostrum kravské, které je biologicky téměř shodné s lidským, tudíž může ideálně doplňovat výživu člověka. V zájmu objektivity je ovšem nutno říci, že je možné se setkat v prodeji i s kolostrem lamím, kozím či ovčím. Avšak pouze kravské kolostrum, které úspěšně nahradí kolostrum lidské, stejně tak nahradí i kolostrum ostatních savců, protože jako jediné obsahuje všechny imunitní a růstové faktory, které se v jejich mlezivu nacházejí. Tato skutečnost je i důvodem, proč je mohou jiní savci včetně člověka bez potíží a s úspěchem užívat. V kravském kolostru je obsaženo milionkrát více imunitních informací než v lidském. Obsahuje 30 - 40x vyšší koncentraci obranných látek než se nachází v lidské krvi. Podstata spočívá v tom, že lidský novorozenec může v prenatálním období přijímat potřebné látky prostřednictvím placenty. To je důvod, vysvětlující, proč nemusí být lidské kolostrum tak bohaté na obranné a růstové látky. Zásadní význam při využití kravského kolostra mají ovšem různá fakta jako např. ta, která se týkají jeho složení. V praxi můžeme pozorovat, že např. dvě dojnice ze stejné stáje, které se otelily ve stejný den, mají složení svého mleziva odlišné. Také to, že množství imunoglobulinů v mlezivu klesá s časem a frekvencí dojení. Je všeobecně známá také skutečnost, že čím je kráva starší (vícekrát se otelila), tím je její mlezivo kvalitnější apod. Bez zajímavosti není ani skutečnost, že kolostrum má nejvyšší podíl imunoglobulinů zejména v prvních 12 hodinách po porodu (otelení). Velmi důležitou informací, kterou nelze opomenout je ta, že pro potřeby člověka se zpracovává výhradně nadbytečné kolostrum.


Jaké látky kolostrum obsahuje

Jsou to především Imunoglobuliny IgG, IgA, IgM, IgE, Laktoferin, vitamíny v jejich přirozené formě, minerály a přirozené růstové faktory.

Imunoglobuliny - jednoduše řečeno, jsou protilátky odpovědné za odolnost. IgG např. neutralizuje bakterie a toxiny v krvi a lymfatickém systému, IgM vychytává a váže viry nacházející se v oběhovém systému, IgA slouží k ochraně sliznic a kůže, neutralizuje antigeny na slizničním povrchu, IgE transmituje látky z krve a aktivizuje antialergenní reakce.

Laktoferin - protein, který např. napomáhá při eliminaci virů a škodlivých bakterií, transportuje železo do červených krvinek.

Růstové faktory - jejich úkolem je zejména stimulace růstu, ale pomáhají také např. při léčení starších zranění kůže, svalů a jiných tkání, podílí se i na tvorbě svalové hmoty.

Vitamíny - B1, B2, B6, B12, E, A, C.

V kolostru je také obsažen PRP faktor (Proline - Rich - Polipeptides), který působí jako regulátor činnosti žláz. Bylo dokázáno, že upravuje vyloučení příznaků alergií i nemocí spojených s poruchami imunitního systému. PRP dokáže přibrzdit nadměrnou produkci lymfocytů.


Proč je užívání kolostra vhodné i žádoucí

Užitím kolostra je možné zvýšit přirozenou obranyschopnost a chránit se před infekcemi, pomoci fyzické kondici při fyzické zátěži, získat spojence v období, kdy hrozí zvýšená nemocnost, pomoci pokožce ke svěžesti a zlepšit tak její vzhled. Kolostrum pomáhá a jeho užití má opodstatnění také při únavě, oslabení organizmu, přepracování, podporuje růst bifidobakterií v trávicím traktu, které jsou důležité např. po léčbě antibiotiky pro obnovení střevní mikroflóry, je významným pomocníkem po závažném lékařském zákroku, má pozitivní vliv na hojení ran, při problémech s imunitou resp. s autoimunitním onemocněním, je výborným doplňkem stravy pro intenzivně sportující jedince. Kolostrum ale působí příznivě i v rámci regenerace svalů či nervové tkáně, přispívá ke zvýšení odolnosti proti opakovaným běžným infekčním onemocněním (např. virózy, angíny aj.), potlačuje projevy stárnutí a cenná je i jeho nutriční hodnota.

Vzhledem ke skutečnosti, že kolostrum je zcela přírodní látkou, působí v souladu s biologickými předpoklady člověka. Jeho užití je tak bezpečné i v dlouhodobějším horizontu a nevyvolává žádné nepříznivé vedlejší příznaky. Hodnota kolostra je vzhledem k jeho výjimečnosti nesrovnatelná s jakýmkoliv jiným produktem, jehož funkcí má být posílení imunity.

Na závěr je mojí povinností říci, že i přes jeho nespornou výjimečnost nelze chápat kolostrum jako náhradu indikovaných léků či lékařské péče. Žádná látka byť přírodního charakteru není ve svých účincích samospasitelná a nevyřeší všechny problémy. I to nejkvalitnější kolostrum přes svůj v mnoha směrech nesporně pozitivní přínos pro lidský organizmus není všelék, ale doplněk stravy a tak by mělo být také chápáno.

--

Autor: Mgr. Petr Jež (www.faktorplus.cz)

(Autor doporučuje "živé" kolostrum od českého výrobce Queen Euniké. Tato společnost vyrábí produkty postavené výhradně na přírodní bázi, využívá moderních technologií jako je mikronizace a všechny výrobky jsou vyráběny s certifikací GMP. Více ZDE)


Další články z rubriky O potravinách

Proč kváskový chléb???

V poslední době se mě znovu pár lidí zeptalo, jaký je rozdíl mezi chlebem z kvásku a z droždí? Proč by si měli kupovat kváskový chléb místo Šumavy? V čem je to vlastně tak prospěšné? Tak tady je odpověď:

Tradiční kvásek je tvořen pouze žitnou moukou a vodou. Tato směs začne za příznivé teploty přirozeně kvasit - fermentovat díky bakteriím a kvasinkám vyskytujícím se ve vzduchu a žitu. Při tomto procesu vzniká kyselina mléčná, kyselina octová, oxid uhličitý a také množství aromatických látek. Tyto látky chléb přirozeně konzervují (proto vydrží déle než kvasnicový), mají antibiotické účinky a navíc posilují naši mikroflóru a tím i naši imunitu.

10 potravin co vypadají jako část lidského těla a jejich ohromující účinky

Hippocrates kdysi řekl: „Nechť je jídlo tvým lékem a lék tvým jídlem." Je obdivuhodné, že Příroda naprogramovala různé přírodní potraviny tak, že se podobojí orgánům lidského těla a obsahují přesně ty látky, které pro dané orgány působí blahodárně! V různých okultních učeních (okultní jednoduše znamená dobře schované) je toto velmi dobře známé. Nicméně v dnešní společnosti a zdravotnickém průmyslu je ignorován fakt, že to co jíme má zásadní vliv na naše případná onemocnění a zdravá strava může působit jako klíč k dlouhověkosti a pevnému zdraví.
Uvádíme zde 10 potravin, které vypadají jako části lidského těla a jejich účinky.

Nebojte se koření. Jídlu dodá chuť, vám pomůže chránit se před rakovinou.

Koření máme každý plné poličky v kuchyni. Používáme jej jako dochucovadlo našich jídel a ani si neuvědomujeme, že některé druhy patří svou podstatou spíš mezi léčivé rostliny. Věděli jste, že některé druhy koření dokážou působit jako účinní bojovníci proti rakovinnému bujení?

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: