Kyselina listová ve stravě těhotné ženy

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Kyselina listová ve stravě těhotné ženy

Kyselina listová patří do komplexu vitamínů B, lidé si ji nedovedou sami vytvořit a musí ji proto přijímat potravou. V období těhotenství se potřeba kyseliny listová zvyšuje, neboť je nezbytnou součástí při dělení buněk, a tím i součástí růstu a vývoje plodu. Nedostatek kyseliny listové může vést k vývojovým vadám, rozštěpu neurální trubice a k potratu. Pokud ale žena neprodělala spontánní potrat, nemá v rodinné anamnéze dědičné vývojové vady a její zdravotní stav je naprosto v pořádku, tak může zdroje kyseliny listové přijímat z běžně dostupných potravin.

V opačném případě je lepší kyselinu listovou dlouhodobě suplementovat, ideálně ještě před oplodněním až do 12. týdne těhotenství, čili do konce prvního trimestru.


Těhotným ženám je ale především doporučována pestrá strava, ve které budou mít hojně zastoupeny nositele kyseliny listové. A o které potraviny se to jedná? Můžeme jmenovat například květák, růžičkovou kapustu, brokolici, hlávkový salát, červenou řepu, chřest, lískové a vlašské ořechy, kešu, slunečnicová jádra, droždí, jahody, maliny, ostružiny, datle, atd. Je důležité ale myslet na to, že kyselina listová se tepelnou úpravou znehodnocuje, proto je vhodné vybírat potraviny, které je možné konzumovat v syrovém stavu.

Vysoký obsah kyseliny listové mají i vnitřnosti, zejména pak játra. Ty se ale v době těhotenství nedoporučuje konzumovat. Zejména pak pro jejich vysoký podíl toxických látek a kovů.

Doporučená denní dávka kyseliny listové u těhotné ženy je 0,4mg denně. Pokud nepředpokládáte dostatečný příjem prostřednictvím potravin, tak je dobré zakoupit si v lékárně některý z nabízených suplementů.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Tipy na nískosacharidové večeře

Při sestavování redukčního jídelníčku bychom měli myslet na hospodaření se sacharidy a jejich příjem regulovat podle výdeje energie a podle denní doby. Obecně platí, že večeře by měla obsahovat minimum sacharidů a zakládat se spíše na bílkovinném a zeleninovém základě. Je to z toho důvodu, že po večeři již většinou přecházíme do klidnějšího režimu a náš energetický výdej již není tak velký, zkonzumovanou energii bychom tak nestihli před ulehnutím spálit a uložili ji „na později", čili do tuků. Výběr vhodného složení večeře je významnou složkou redukčního jídelníčku, a proto Vám přináším několik tipů, jak jídlo poskládat. Velikost porce je vždy závislá na výšce, váze, energetickém výdeji a cílové váze klienta. Jaká je optimální porce si povíme v dalším článku.

Pitný režim

Co se týče pitného režimu, tak každý snad ví, že se jedná o základní kámen zdraví. Pokud bychom chtěli být důslední, měli bychom pít na každých 10 kg váhy 0,4 dl tekutin a na každou půl hodinu intenzivního pohybu přidat dalšího půl litru.

Proč vzniká jo-jo efekt?

Jednoduchá odpověď zní „protože v dnešní době chceme všechno hned a nejlépe okamžitě".
Musíme si však uvědomit, že nadváha vzniká v průběhu několika let a ne ze dne na den.
Proto je velice důležité uvědomit si, co vlastně chci, a dát si reálné cíle a hlavně vytrvat ve svém snažení. Dalo by se s nadsázkou říci, že nejdůležitější je psychika a tzv. nastavit se na jinou kolej uvažování, vidět problém s nadhledem a s optimismem. K tomuto klientovi vždy pomůže jeho oblíbené sportovní vyžití, jestliže takové zatím nemá, není problém po konzultaci s odborníkem takové zvolit.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz:

Doporučujeme:

 

 

Školící středisko