Listopad - podpora plic

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

Listopad - podpora plic

A máme tu LISTOPAD, moji milí!

Po několika slunečných a teplejších dnech, přichází nezadržitelně podzim s chladným vzduchem, deštěm, ranními mlhami, nejen v Praze s pokličkou inverze nad hlavou, kdy bude naše imunita silně otestována.

V měsíci listopadu jsou nejzatíženějším orgánem PLÍCE. Ve zkratce opakování z biologie základní školy: Plíce jsou párovým orgánem zaplňujícím převážnou část hrudní dutiny. Dýchání je automatická činnost, kterou považujeme za samozřejmost. Vdechem se k buňkám do plic dostává kyslík, ten potřebují buňky k přeměně živin na energii, a který se krví roznáší po celém těle. Výdechem se z těla dostává oxid uhličitý, jež buňky vyprodukují, ten musíme z těla vyloučit ven. Tím je daná úzká souvislost mezi dýchací a oběhovou soustavou. Dýcháním proudí do plic asi 20 000 litrů vzduchu denně.

Nejsilnější je energie plic každý den ráno mezi 3. - 5. hodinou. V tuto dobu obvykle nejvíce kašleme a vykašláváme. Nejslabší energie plic je pak každý den odpoledne mezi 15. - 17. hodinou.

Slabost plic se v listopadu projevuje v nedostatečnosti samotných plic, většinou špatným dýcháním, spolu s narušením sliznic a v přehnané citlivosti pokožky. K tomu obyčejně přistupují poruchy lymfatického systému, zejména v oblasti hrudní kosti. Proto jsou velmi vhodné lymfatické masáže.

Plíce jsou v čínské medicíně spojeny s tlustým střevem a potažmo s kůží. Mohou se tedy vyskytnout i problémy s vylučováním jako je zácpa, nadýmání, průjem. Poruchy dýchání se mnohdy projeví i vyrážkou na kůži. Levá plíce odpovídá levé tváři, pravé pak pravé polovině obličeje.

U každého orgánu je možné vysledovat souvislost s psychikou. Plíce jsou "komunikačním" orgánem a jsou-li s nimi potíže, může to být i tím, že majitel neumí nebo nechce komunikovat se svým okolím, nechce s někým „dýchat společný vzduch", většinou na okolí "kašle". Dýchání je spojováno se schopností přijímat, aniž byste hodnotili, a schopností propouštět, aniž byste měli smutek. Což je moje velké téma J Vzhledem k tomu, že listopad přinese méně sluníčka, dny se rapidně zkrátí, vstávat i vracet se domů z práce budeme za tmy, nebude to s naší náladou a emočním rozpoložením již tak lehké jako v létě. Může nás přepadnout rozmrzelost, smutek - a nedej Bože - i deprese. Zase si můžeme uvědomit spojení s plícemi ustálenými frázemi typu „hruď se jí sevřela smutkem", „nemohl strachy dýchat" a podobně. Uvědomme si proto, jestli své plíce neovlivňujeme také naší psychikou a vědomě s tím pracujme.

Jak tedy pomoci v listopadu (a nejen v listopadu) našim plícím? A co jíst?

- Vzrůstá potřeba pikantní chuti, která organismus zahřeje. Tu nám zajistí hlavně koření a bylinky: pepř, chilli, zázvor, kari a masala směsi koření, ale také česká klasika - pikantní pažitka, dále hřebíček, kardamon, skořice.

- Ovoce: jablka, hrušky, švestky - i sušené, stejně tak brusinky, rakytník. Názory na citrusy se různí, ale komu nevadí, jsou dobrým zdrojem vitamínu C. Já tedy upřednostňuji ovoce z našich krajin, ale každému, jak je libo, poslouchejte své tělo. Takový citron opravdu ničím z našich končin asi nenahradíte.

- Zelenina: cibule, česnek, feferonky, křen, zelí, řepa, ředkev, kořenová zelenina - mrkev, petržel, celer, květák, brokolice, kapusta, kedlubny, pórek.

- Obilniny-luštěniny: rýže (ideálně natural), pohanka, jáhly, ovesné vločky, ječmen, špalda, luštěniny - ideální jsou červené fazole (jeden z nejlepších zdrojů antioxidantů vůbec!), červená čočka, sója, quinoa.

- Nezapomínejte na MED! Prospěšné účinky medu jsou známé po staletí. Med obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E, minerály draslík, vápník, fosfor, antioxidanty, aromatické látky, silice, enzymy a další. Dle vědeckých dokladů má med baktericidní účinky (ničí některé bakterie) a antivirové účinky (ničí některé typy virů). Působí proti infekcím jako je rýma a chřipka. Med rozpuštěný v horké tekutině (v čaji) účinně rozpouští hleny. Velmi účinný a odzkoušený recept, který pomáhá při urputném kašli - nakrájejte cibuli, zalejte medem a nechte v uzavřené sklenici pustit silice. Tento sirup pak podávejte po lžičkách. Zvládnou ho sníst i děti. Opatrně v případě, že máte problémy s žaludkem.

- Hodně pijte - teplou vodu s citronem, s medem a také čaje - jak bylinné, tak třeba zelené a opět zmíním zázvorový čaj, pro zahřátí je výborný i yogi masala čaj (dobře povařené koření na yogi tea ve vodě, přidat kvalitní sypaný černý čaj, na závěr mléko - může být i rostlinné - a med). Takhle večer doma u zapáleného krbu je mnohdy lepší než láhev vína ;-) I když .... Přichází i doba svařáčků a medoviny, takže hurá!

- A protože pro podporu imunity jsou velmi důležité antioxidanty, zmíním i čokoládu, abych vás potěšila. Kvalitní, v přiměřeném množství, výborný zdroj hořčíku a pohody ;-)

- Kdo je stejně jako já milovníkem omáček, nezavrhujte je. Je to česká klasika, jen se je třeba naučte vařit trošičku jinak - zahušťovat můžete místo bílé mouky quinoovou, pohankovou, nikdo to nepozná. Zkuste připravovat různá soté, kari a dáhly, jejichž základem je kořenová zelenina, luštěniny, maso nebo jeho náhražka a rostlinné (například kokosové či rýžové) mléko či smetana, k tomu rýži nebo těstoviny a máte za chvíli oběd na stole.
- Masožrouti - je čas zvěřiny. I já ji mám ráda a určitě neodolám. Zvěřina obsahuje velké množství vitamínů A a B, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek, jako jsou vápník, železo nebo fosfor. Dalšími výhodami zvěřiny jsou vysoký podíl bílkovin, málo tuku a lehká stravitelnost. Což se nedá už tak říct o Svatomartinské husičce, ale tradice je tradice :)

- Ideální jsou na podzim a v zimě polévky a vývary. Naučte se je vařit a jíst! Je to velmi vděčný a rychlý pokrm. Pokud si zvyknete do nich přidat i luštěniny nebo obiloviny, budete mít nutričně komplexní, zdravé a zahřívací jídlo.

- Jako celý podzim a zimu dávejte přednost jednoduché tepelné úpravě - vaření, pečení.
Při dýchacích problémech vynechte zahleňující potraviny jako mléko, výrobky z bílé mouky, bílého cukru, smažená a tučná jídla.

- V aromaterapii zkuste jedli, borovici nebo eukalyptus.

- Udělejte si radost a kupte si šperk s tyrkysem nebo akvamarínem, kameny spojené s hrdelní čakrou. Nošené v blízkosti této čakry zmírňují podráždění a agresivitu, pročišťují hlas a slova, podporují schopnost vyjadřovat se od srdce a říkat to, co opravdu chceme. Zmírňují negativismus a vnáší do pochmurných dnů a depresí jasné světlo. Pomáhají při léčbě horních dýchacích cest, řeči, sliznic, plic, zmírňují kašel, astmatické záchvaty, uvolňují napětí v šíji, spazmus, bolesti čelistí, dásní a zubů.

Užívejte si podzim, dejte tělu i duši, co si žádá. Buďte v pohodě a nenechte se svázat přílišnou striktností a dogmaty o tom, co je dobré a co ne. Nezapomínejte na pohyb, vyjděte ven procházku, zaběhejte si, nebo jděte na hodinu jógy, každý, co máte rádi. Dopřejte svému tělu i mysli odpočinek, dopřejte si masáž, lymfodrenáž nebo saunu. Bavte se a mějte se rádi!

Krásný podzimní čas s otevřenou optimistickou myslí a klidným čistým dechem vám ze srdce přeje

Zuzana, Výživou ke změně

/Zdroje: knihy o výživě a ájurvédě, Wikipedie, Léčivé přírodní energie, NaturShop/


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Jak přežít a užít si Vánoce

V čem jsou hlavní nástrahy Vánoc? Z mého pohledu to možná překvapivě nejsou štědrovečerní večeře a cukroví, ale celková změna životního stylu. Jedním z jeho projevů je tzv. „absolutní nepohyb". Absolutní nepohyb se projevuje tím, že z aktivních lidí se stávají gaučoví povaleči, kteří se po několik dní nacházejí výhradně v dosahu televizního ovladače a mísy s cukrovím.
Podíváme-li se na vánoční období komplexněji, nejedná se, jak by se mohlo zdát, pouze o Štědrý den a dva Svátky vánoční. Vánoce pro většinu z nás začínají počátkem prosince, pokračují Mikulášem, průběžným ochutnáváním napečeného cukroví, vánočními večírky, kde alkohol teče proudem, samotnými Vánocemi a končí až vystřízlivěním po oslavách Nového roku. Jedná se tedy o více než měsíc, kdy radikálně měníme celoroční styl života, a to se na dosažených výsledcích již může zásadně projevit.
Dalším úskalím jsou mýty o zdravém cukroví a lehké štědrovečerní večeři. Proč mýty? Protože jediné zdravé cukroví je žádné cukroví (přidání ovesných vloček opravdu nepomůže) a štědrovečerní klasika - kapr s bramborovým salátem - není o nic víc kaloričtější než polovina běžné pizzy v restauraci.
Pokud se chcete vyvarovat novoročnímu vystřízlivění a předejít nutnosti „hubnoucích" novoročních předsevzetí, mám pro vás několik tipů, jak Vánoce nejen ve zdraví přežít, ale hlavně si je užít.

Alergie na slunce a další nástrahy léta

Léto přináší nejen chvíle pěkné, ale občas také nepříjemné. Také už se vám stalo, že se vám původně krásná dovolená změnila během dne ve svědivé peklo? Na těle se objevily červené fleky nebo pupínky a pálí a svědí. Nebo jste podcenili intenzitu slunečního záření a takzvaně jste se „přižehli". Bodnutí hmyzem nebo požahání medúzou také není to pravé ořechové pro klidnou dovolenou. Pokožka je totiž první obranou linií našeho těla před škodlivým působením okolního prostředí. Proto vám chci dnes povědět něco o tom, jak se před nástrahami léta chránit. A co dělat, když už nás nějaké to poškození postihne.

Rady jak přes Vánoce nepřibrat

Opravdu musíme přes Vánoce přibrat a dávat si na Nový rok předsevzetí o hubnutí?
Jde jen o správnou strategii a promyšlený plán. Za kila navíc nemůže jen smažený kapr, chlebíčky a vánoční cukroví, svůj podíl má i stres, shon a úplná rezignace na jakoukoliv pohybovou aktivitu.
Dlouhou dobu tak máme úplně rozbitý režim a to se na naší postavě samozřejmě brzy ukáže. Zkuste to letos vzít za jiný konec a jít na to jinak.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: