Máte chuť zpestřit svůj jídelníček a ochutnat něco nového? Zkuste špaldu. Spojuje v sobě totiž mnoho skvělých vlastností. Jde o druh pšenice, takže její využití je opravdu široké od výrobků ze špaldové mouky jako je různé pečivo, těstoviny, přes celá zrna například v podobě krup až po špaldovou praženou kávu. Původně u nás špaldu pěstovali již Keltové, ale byla vytlačena šlechtěnou pšenicí, která měla větší výnosnost. Tím jsme ale byli ochuzeni o řadu skvělých vlastností špaldy. Oproti běžně používané pšenici má vyšší obsah bílkovin, což jsou v podstatě stavební kameny našeho těla. Nejen pro hubnoucí je důležitý i její nižší glykemický index. Zjednodušeně, čím nižší glykemický index, tím déle se daná potravina tráví a déle nás zasytí. A k tomu všemu obsahuje řadu vitamínů a minerálů. Máte chuť zkusit špaldové knedlíky, špaldové kroupy nebo karbanátky? Zkuste některé z vyzkoušených receptů a oživte svůj jídelníček.
Špaldoto (špaldové rizoto)
Připravuje se z tzv. kernotta (špaldových krup). Kernotto uvaříme ve slané vodě (pozor, je potřeba vařit dlouho, cca 30 - 50 minut) a zamícháme s oblíbenou zeleninou (např. cibule, mrkev, rajče paprika, celer, pórek). Pokud máte rádi, je možné přidat i houby.
Špaldoto lze koupit také již připravené, jen uvaříte ve slané vodě.
Špaldové karbanátky
Na 4 porce budeme potřebovat tři čtvrtě hrnku kernotta, cibuli, 2 vejce, česnek, 4 plátky namletého tmavého toustového chleba, sůl a majoránku.
Kernotto propláchneme a vaříme v osolené vodě 50 minut. Smícháme všechny ingredience a tvarujeme malé karbanátky, které můžeme opéct na pánvi, nebo pokud chceme recept o něco dietnější, upéct v troubě.
Špaldové knedlíky
Budeme potřebovat 250g špaldové celozrnné mouky, 100g namletých ovesných vloček, 100g bílé hrubé mouky, 100g špaldové celozrnné krupice, sušené kvasnice, sůl a vodu.
Ze všech surovin vypracujeme těsto a vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou.
Sladkou tečku můžeme udělat s palačinkami ze špaldové mouky a špaldovým kafem s mlékem, které je jednou z nejchutnějších náhražek kávy. Jemně oříšková chuť špaldy se právě do kávy opravdu hodí.
Více článků o zdravém životním stylu najdete na www.harmona.cz.
Další články z rubriky O potravinách
Slibovala jsem letos několik webových novinek a teď konečně přicházím s další z nich. Na konzultacích se mě často ptáte, kam chodím kupovat jednotlivé potraviny, co si nakoupit do zásoby, jak vyřešit rychlou svačinu když nemám nic připraveno, čím ochucovat a zahušťovat při vaření, co si dát, když mám chuť na sladké, co domácí pečení a spoustu dalších podobných otázek. Rozhodla jsem se tedy, že postupně sepíšu takový malý seriál o tom, jak tohle všechno dělám já u mě v kuchyni. Vždy chci po svých klientech, aby si hledali ve stravování vlastní cestu, našli si recepty, které jim chutnají a na konci programu kompletně zvládli si sestavovat vlastní jídelníček podle svých potřeb. Proto ani tento seriálek nemá to být „návod jak to dělat správně", ale chtěla bych, aby vám byly tyto články inspirací a pomohly se vám zorientovat ve světě zdravé výživy tak nějak více prakticky. Toť vše na úvod a začínáme :)
Co tedy dalšího je nad zlato? Třeba malá, zdánlivě bezvýznamná rada. Taková, která dokáže ochránit vaše zdraví a navíc ušetřit nemalý peníz.
Čaj z citronové trávy pochází z Thajska a má samá pozitiva :-) Je to osvěžující nápoj, jemné vůně a lahodné chuti. Je známo, že má antioxidační, antibakteriální, antivirové, antiseptické a antimykotické účinky. Zamezuje tedy množení plísní, virů a bakterií. Pomáhá k odstraňování kandidóz (kvasinkové onemocnění). Podporuje funkci vnitřních orgánů, zejména trávicího traktu, žaludku, střev, jater, žlučníku a slinivky. Harmonizuje centrální nervový systém, lymfatický systém, posiluje krevní oběhový systém, čistí cévní systém. Příznivě působí na krevní tlak, krvetvorbu, optimalizuje hladinu cukru v krvi. Antioxidační účinky mají vliv na zpomalení stárnutí buněk.