Optimální kalorický příjem

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Optimální kalorický příjem
Jedním z nejčastějších problémů při redukci váhy je nastavení vhodného množství přijímaných kalorií a velikosti porce. V podstatě se jedná o logickou rovnici příjmu a výdeje energie. Pokud si chceme váhu udržet, tak by měl být tento poměr vyvážený. Chceme-li hubnout, musí u nás převažovat výdej na úkor příjmu. Ale pozor, není dobré urychlit úbytek váhy radikálním omezením strany, právě naopak. Došlo by tak ke známému jojo efektu, který z dlouhodobého hlediska znamená nárůst váhy a možné zdravotní komplikace.
Při určení denní kalorické dávky nám mohou pomoci kalkulačky dostupné na internetu. Běžně se vychází z určení spotřeby bazálního metabolismu (BMR), která se navýší o denní aktivity jednotlivce a při redukci se sníží o procenta, která plánujeme zhubnout.
Příkladem nám může být žena, věk 30 let, váha 70kg, výška 163cm. Klientka vede poklidný pracovní život, bez sportu. Po práci přijde domů a věnuje se rodině a domácím pracím. Její zaměstnání je sedavého charakteru. Vypočítali jsme, že její BMR je 1486kcal. Skutečná denní spotřeba se pohybuje kolem 1750kcal a žena plánuje redukovat na 60kg, což je cca 15% její váhy, čili ideální kalorický příjem v rámci redukčního jídelníčku by pro ni byl asi 1490kcal.
Jak ale poznáte, kolik má jaká potravina nebo hotové jídlo kalorií? Kalorickou hodnotu potravin si můžete vypočítat samy prostřednictvím informací na obalech nebo opět využít některého z webů, které se tímto tématem zabývají. Zapisujte si vše, co sníte a vypijete, pomůže Vám to udělat si představu o skutečné kalorické spotřebě. Jídla si připravujte s myšlenkou na jejich výživové složení. Redukční jídelníček neznamená hlad, ale rozložení optimálního kalorického příjmu do minimálně pěti

Další články z rubriky Zdravé stravování

25 tipů jak zrychlit metabolismus

Co je vlastně metabolismus? Můžeme říci, že je to neúnavný stroj uvnitř našeho těla, který neustále pracuje. Pokud spíme a odpočíváme, pracuje stejně. Tento stroj ale potřebuje energii pro to, aby mohl být 24 hodin denně aktivní! Poradíme vám, kde ji najít a jak s ní pracovat.

Kyselina listová ve stravě těhotné ženy

Kyselina listová patří do komplexu vitamínů B, lidé si ji nedovedou sami vytvořit a musí ji proto přijímat potravou. V období těhotenství se potřeba kyseliny listová zvyšuje, neboť je nezbytnou součástí při dělení buněk, a tím i součástí růstu a vývoje plodu. Nedostatek kyseliny listové může vést k vývojovým vadám, rozštěpu neurální trubice a k potratu. Pokud ale žena neprodělala spontánní potrat, nemá v rodinné anamnéze dědičné vývojové vady a její zdravotní stav je naprosto v pořádku, tak může zdroje kyseliny listové přijímat z běžně dostupných potravin.

Desatero zdravého stravování

Věříte reklamám na prostředky na hubnutí? Lépe je dodržovat zdravý životní styl a jednoduché zásady zdravého stravování.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: