Ořechový koláč se švestkami

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Švestky zase jsou skvělým zdrojem draslíku a vitamínu B, obsahují měď a zinek. Pomáhají předcházet zácpě a čistí střeva, posilují srdce a imunitní systém a organismus činí odolnější proti stresu.
 
1 porce: 253 kcal / 1.060 kJ
 
Potřebujete na těsto: ½ hrnku vlašských ořechů, ½ hrnku ovesných vloček, 1 hrnek celozrnné špaldové mouky, 1 lžíci obilných klíčků, ½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů, 2 lžíce cukru, špetku soli, 3 lžíce mléka, 3 lžíce oleje, olivový olej na vymazání formy, mouku na vysypání formy.
 
Náplň: 250 g tvarohu, vanilkový cukr, 300 g švestek, skořice, sezamové semínko (můžeme posypat i mákem).
 
Postup: Vlašské ořechy pokrájejte na kousky. Smíchejte spolu s vločkami, prosátou moukou, obilnými klíčky, práškem do pečiva, cukrem a špetkou soli. Přidejte mléko a olej a dobře promíchejte. Směs těsta trhejte a vmačkejte po kouscích do vymazané a vysypané formy tak, abyste pokryli dno a strany. Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 st. C na 15 min.
 
Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem. Švestky omyjte, pokrájejte na poloviny a vypeckujte.
 
Z trouby vyndejte předpečené těsto, potřete tvarohovou náplní, na kterou pokladete švestky. Posypte skořicí a sezamovým semínkem. Vložte znovu do trouby a pečte zhruba 30 min.
 
www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita 

Další články z rubriky Zdravé recepty

Mug cake - rychlovka do hrníčku

Kdo se alespoň trochu pohybuje ve světě zdravého životního stylu a fitness, ten už určitě zaznamenal, že mug cake neboli dortík do hrníčku je v současné době velký hit. A ono asi ani není divu. Je to totiž rychlá a zdravá snídaně, kterou připravíte i když jste po ránu ještě nerozlepili oči :) Navíc si můžete recept do nekonečna obměňovat a přidávat ingredience podle vašich vlastních chuťových pohárků.

Slaný bezlepkový koláč z dýně

Ráda bych inspirovala ty, co se snaží jíst bezlepkově a už fakt neví, co by uvařili. Je sezóna dýní a je jich všude kolem spousta. Dýňová polévka, dýňová omáčka, dýňové sladké koláče, pečená dýně... Když vám zbyde ještě kousek dýně, zkuste vytvořit DÝŇOVÝ KOLÁČ NASLANO. Vypadá to jako domácí pizza, ale s úcty k tomuto tradičnímu jídlu tomu opravdu raději říkejme "koláč".

 

Mlsejte zdravě - domácí müsli tyčinky

Snad každý z nás má občas chuť na něco sladkého. Ale pokud jste se rozhodli stravovat zdravě, možná jako já často stojíte u regálu s cukrovinkami a marně hledáte něco, co by vaši chuť uspokojilo a zároveň to pro tělo nebylo jako rána pěstí. Relativně dobrou volbou bývají müsli tyčinky. Ale ani u těch si někdy nemůžeme být jistí.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: