Rady jak přes Vánoce nepřibrat

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Alena Jedounková

Opravdu musíme přes Vánoce přibrat a dávat si na Nový rok předsevzetí o hubnutí?
Jde jen o správnou strategii a promyšlený plán. Za kila navíc nemůže jen smažený kapr, chlebíčky a vánoční cukroví, svůj podíl má i stres, shon a úplná rezignace na jakoukoliv pohybovou aktivitu. Po příchodu z práce musíme obstarat rodinu, děti, nákupy, pečeme cukroví a chceme mít byt jako ze škatulky. Když je vše hotové a konečně přijdou očekávané dny volna, toužíme si užít zaslouženého nicnedělání u televize, na návštěvách a u dobrého jídla. Dlouhou dobu tak máme úplně rozbitý režim a to se na naší postavě samozřejmě brzy ukáže. Zkuste to letos vzít za jiný konec a jít na to jinak:

Co je pro pohodové zvládnutí vánoc nejdůležitější, je právě pohoda jako taková, i když jsou svátky nejstresovějším obdobím roku.

  • Pečlivě si každý den naplánujte, udělejte jen to, co je opravdu možné zvládnout a nechejte si určitý čas jen pro sebe a svoji relaxaci
  • Do vánoc nemusí být úplně vše hotové, např. velký úklid si můžete nechat až na klidnější období ledna a února. A nezapomeňte, že práce v domácnosti Vám nikam neuteče!

    Zkroťte vánoční recepty (zdravé recepty na www.hravezdrave.cz)
  • Nedělejte  letos 15 druhů cukroví, ale připravte si  jen malou krabici se třemi – čtyřmi druhy, které máte nejraději. Raději se zamyslete nad použitými ingrediencemi
  • Místo bílé mouky, která obsahuje jen obroušené zrno bez cenného klíčku a obalových vrstev, použijte raději mouku celozrnnou, špaldovou (dá se koupit hladká i hrubá), žitnou, ovesnou nebo pohankovou. Celozrnné mouky jsou bohaté na vlákninu, mastné kyseliny a další živiny
  • Klasický cukr, který už tak konzumujeme v nadměrném množství, nahraďte jiným sladidlem, které obsahuje důležité živiny, např. tmavý třtinový cukr,  med nebo různé přírodní sirupy (agávový, javorový apod.). U pečení je třeba počítat s tím, že sirupy těsto mírně zvlhčují. Cukr rozhodně nenahrazujte žádnými umělými sladidly
  • Dávejte pozor na ztužené tuky a na pečení používejte výhradně kvalitní máslo nebo rostlinné tuky, které neobsahují nasycené mastné kyseliny. Místo kupovaných a už hotových polev a náplní, které obsahují velké množství nezdravého tuku, dejte přednost kvalitní čokoládě, kakau, oříškům a sušenému ovoci. Kypřící prášek kupujte bez fosfátů
 
I jídlo se  snažte odlehčit volbou zdravějších ingrediencí.
  • Místo smaženého kapra vyzkoušejte kapra načerno nebo grilovanou rybu
  • Z bramborových salátů vyřaďte salám a majonézu. Tu můžete nahradit bílým jogurtem vyšlehaným s pomazánkovým máslem nebo použijte sýr cottage Existují i výborné varianty salátů bez majonézy

 
Pro návštěvy a večerní posezení si pohrajte s výrobou zdravého a lahodného občerstvení (zdravé recepty na stránkách www.hravezdrave.cz)

  • Mohou to být jednohubky s kaviárem, grilovaný lilek nebo cukrový meloun obalený v parmské šunce. Místo chipsů dejte do misky olivy, nesolené oříšky nebo kousky sušeného ovoce.

 
Pokud jste pozvaní na návštěvu vy,  berte to jako vhodnou příležitost k milému setkání a posezení s rodinou či přáteli.

  • Není důvod sníst vše, co Vám předloží. Nezapomínejte jíst dopolosyta a porce si vychutnávat.
  • Je chytré, povolit si  na každý den třeba 3-4 kousky cukroví a tento plán dodržovat. Budete mít ze sebe dobrý pocit a přitom si i pochutnáte. Naučte se s úsměvem říkat: „Ne, díky, nedám si“.

 
Dávejte pozor na tekuté kalorie.

  • Nápoje Vás nezasytí a  jsou proto jen zdrojem prázdných kalorií. Svařáček skrývá 245 kcal a to je víc, než některé sladké tyčinky
  • Nevhodné jsou také sladké likéry, tvrdý alkohol a sladké limonády
  • I během svátků pijte obyčejnou vodu nebo čaj a s přáteli si vychutnejte sklenku vína nebo šampaňského

 
V předvánočním shonu snadno vypadnete ze své sportovní rutiny.

  • Kvůli dohánění posledních svátečních restů jednoduše zapomenete na pravidelný pohyb. Využijte proto dnů volna ke společné pohybové aktivitě
  • Naplánujte si každý den svižnou hodinovou procházku, zbavíte se několika nechtěných kalorií, prokysličíte tělo a pročistíte si hlavu
  • Skvělým tipem je také bruslení, lyžování a běžky. Pokud půjdete s dětmi sáňkovat, spojíte příjemné s užitečným.

 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Prosinec - podpora tlustého střeva

Na dveře klepe prosinec, moji milí, poslední měsíc roku. Ani se tomu nechce věřit, ale adventní čas je tu!

V prosinci je nejzatíženějším orgánem tlusté střevo. A to i bez ohledu na blížící se Vánoční svátky spojené v našich zeměpisných šířkách s nezřízenou konzumací cukroví, vánoček, štol, majonézových salátů a smažených řízků, které následuje pečená kachýnka a ve finále Silvestrovská všehochuť zalitá spoustou alkoholu J Jojo, my Češi slavíme dost divným způsobem ;-)

Jako obvykle troška opakování z biologie - tlusté střevo je konečný úsek trávicí trubice, kde probíhá finální zahušťování a vyměšování potravy z těla. V tlustém střevě se vstřebávají zbylé vitamíny, minerály a voda. Nestravitelné zbytky jsou zahušťovány, vzniklé výkaly odchází konečníkem z těla ven. Na procesu tvorby stolice se významně podílí zde usídlené symbiotické bakterie - tzv. střevní mikroflóra. Tlusté střevo člověka je dlouhé asi 1,5 metru a má průměr 5-7 cm.

Duben - podpora jater

A máme tu DUBEN, moji milí!

Jaro sice přichází, ale zima jakoby se teprve probrala a snaží se urvat ještě posledních pár dní ve svůj prospěch. Narcisy svítící ze záhonů i přes chumelenici jasně dávají najevo, kdo je tady novým pánem :) Hurá, JARO!!! Stejně jako příroda i my bychom měli být nabití životní energií a těšit se z každoročního počátku koloběhu přírody. Měli... Jenže někdy to není až tak snadné. Někdo říká, že nastává vůbec nejnáročnější období roku. V dubnu jsou totiž nejohroženějším orgánem JÁTRA, nejdůležitější orgán látkové výměny, k tomu se ve vzduchu objevují první alergeny, takže propukají alergie a astma, zhoršují se kožní problémy, může nás navštívit nevítaný host jarní únava a paradoxně i deprese.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: JÁTRA jsou největším vnitřním orgánem a centrálním orgánem látkové výměny. Mají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin, jsou trávicí žlázou, která produkuje žluč, i žlázou endokrinní, ve které se tvoří některé hormony, jsou orgánem zásobním, ukládají glykogen, železo a některé vitamíny, jsou v nich tvořeny bílkoviny krevní plasmy a nezastupitelná je jejich úloha při detoxikaci organismu.

Alergie na slunce a další nástrahy léta

Léto přináší nejen chvíle pěkné, ale občas také nepříjemné. Také už se vám stalo, že se vám původně krásná dovolená změnila během dne ve svědivé peklo? Na těle se objevily červené fleky nebo pupínky a pálí a svědí. Nebo jste podcenili intenzitu slunečního záření a takzvaně jste se „přižehli". Bodnutí hmyzem nebo požahání medúzou také není to pravé ořechové pro klidnou dovolenou. Pokožka je totiž první obranou linií našeho těla před škodlivým působením okolního prostředí. Proto vám chci dnes povědět něco o tom, jak se před nástrahami léta chránit. A co dělat, když už nás nějaké to poškození postihne.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: