Sbíráte šípky ?

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor:

Nejprve nasbíráme libovolné množství krásně do červena vybarvených, uzrálých a tvrdých šípků. Rostou ledaskde. Já sama jsem při hodinové procházce natrhala asi 1 kg.

Potom je nejlépe sednout si např. na dvorek, třeba když je už vzácné podzimní sluníčko.Každý šípek nožíkem zbavíme tvrdého černého zbytku květu a stopky. Celé okrojené šípky otřeme, přepůlíme a dále vydlabeme zevnitř chomáč semínek s "chloupky", a to vše vyhodíme do odpadu. Očištěné šípkové půlky, tedy slupku s dužninou, několikrát propereme ve studené vodě, necháme okapat a dáme do misky přikryté mikrotenovým sáčkem. Misku ponecháme 3-4 dny v chladničce.

Jakmile šípky v tomto prostředí změknou, pomeleme je, nejlépe společně s kokosovým cukem, místo kterého můžeme ale použít i jiné zdravé sladidlo, např. sušenou třtinovou šťávu Rapaduru. Poměr je: Na každé tři lžíce šípků přidáme jednu lžíci tedy např. kokosového cukru. Takto vzniklou hmotu přepasírujeme přes umělohmotné síto s přiměřenými oky. K pasírování je vhodná polévková lžíce a stojí to trochu fyzické námahy.

Výsledkem je jemný a hustý oranžový šípkový protlak, který vydrží v chladničce takto i 1 měsíc, případně můžeme dát část zamrazit.

Pak nejlépe krajíc domácího chléba natřeme nejprve kvalitním máslem a navrch vrstvou šípkového protlaku.Dětem můžeme zpestřit snídani vykrájením zajímavých a pro ně lákavých tvarů nějakým tvořítkem.

V protlaku jsou ze šípků zachovány všechny cenné látky, především vitamin C, karoteny, flavonoidy a další.

Co s dužinou a slupičkami zachycenými na sítu a ve mlýnku :

Šípkový burčák:

Jednoduše mlýnek opláchneme ve filtrované převařené vodě, přidáme hmotu, která neprošla sítem, dolijeme vodou, přidáme cukr ( na 1 litr přidané vody 200g cukru ), rozmixujeme tyčovým mixérem a postavíme v přikryté nádobě na teplé místo, radiátor a pod. Čas od času promícháme. Za 4-5 dní proběhne fermentace – získáme lahodný nápoj – šípkový burčák. V této fázi přecedíme do láhve a do vypití uchováme v lednici.

Šípkové víno:

220g cukru / na každý 1 litr přidané vody změřit cukernatost :( cukernatost 21° )


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Detoxifikační kůra, DEN 7

Gratuluji! Dneškem jste dovršili 7-denní očistnou kůru a věřím, že se cítíte opravdu dobře. Nyní postupně do jídelníčku zařaďte i maso a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku. Cukrovinkám a smaženým jídlům se raději vyhýbejte, vaše tělo je opravdu nepotřebuje. Dbejte na pravidelnost příjmu potravin a na pitný režim. Vychutnejte si opravdovou chuť kávy ve formě malého espressa bez mléka a cukru a doplňte antioxidanty zeleným čajem. Držím palce, ať si váš nový životní styl užijete a jste s ním spokojení.

TIP Ke zdravému životnímu stylu patří i pravidelný pohyb. Najděte si sport, jaký vám vyhovuje a který vás bude bavit. A když ne přímo sport, zajděte si alespoň pravidelně na procházku nebo se snažte místo autem chodit po městě pěšky.
Pokud nemáte zdravotní problémy, výborná je také návštěva sauny. Pomůže při odplavování nečistot z těla a při pravidelném opakování zlepší vaši odolnost vůči virům a nachlazení.

Recepty pro dnešní den najdete včetně fotografií na Facebooku

www.facebook.com/fitandfuncz

Detoxikace (očista) organismu

Jaro je zpravidla nejlepší období pro zahájení očisty neboli detoxikaci. Znečištěné životní prostředí, nevhodná strava a stres, to vše zatěžuje náš organismus jedovatými látkami, které jsou příčinou mnoha onemocnění.

Zhubnout do plavek? Ještě není pozdě!

Pokud chcete zhubnout zdravě do plavek, tak není vůbec pozdě. Přečtěte si následující rady jak na to bez diet, hladu a hlavně jojo efektu. Určitě pár kilo i centimetrů do plavek ještě shodíte! Jak, vám poradím v tomto článku. Čtěte dál!

1. Motivace a cíl - je při hubnutí a pro zhubnutí nejdůležitější. Platí to i u hubnutí do plavek. Proto si stanovte pouze reálné cíle! Jinak motivaci brzo ztratíte a budete se jenom trápit. Když chcete do července shodit celkově například 6 kg, rozdělte si je na několik menších částí. To je: každý týden zhubnu 1 kg a začátkem července budu o 6kg a několik centimetrů štíhlejší. Za každé kilo dolů se odměňte. Samozřejmě ne jídlem.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz:

Doporučujeme:

 

 

Školící středisko