Seriál o vitaminech (I.) – K čemu slouží vitaminy?

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Rudolf Novák - úvodní konzultace ZDARMA

Seriál o vitaminech (I.) – K čemu slouží vitaminy?
Vitamíny jsou esenciální (pro tělo nezbytné) látky, které v našem organismu plní mnoho důležitých funkcí. Jsou klíčové pro udržení řady tělesných funkcí (působí jako urychlovače) a výstavbu nových tkání, mohou hrát důležitou roli v prevenci některých onemocnění, zpomalují projevy stárnutí a jsou schopny posilovat imunitní systém našeho těla.
Naše tělo je nedokáže vyrobit, musíme je proto přijímat stravou popř. doplňky stravy. Výčet vitamínů pro člověka není totožný s jinými živočichy, mnohdy ani s příbuznými druhy.
Pokud těchto látek máme nedostatek, vzniká tzv. hypovitaminóza (ta může např. nastat i při některých onemocněních, kdy organismus není schopen vitamíny vstřebávat).Dlouhodobější nízký příjem těchto látek může způsobit různé zdravotní problémy. Při nadbytečném příjmu některého vitamínu může dojít k jeho předávkování - vzniká tzv. hypervitaminóza - to se stává především v souvislosti s užíváním doplňků stravy.
Podle chemicko-fyzikálních vlastností můžeme vitamíny rozdělit do dvou skupin:

rozpustné v tucích - ukládají se v organismu a jejich zásoba vydrží několik týdnů až měsíců. Patří sem notoricky známé vitamíny A, D, E, K.

rozpustné ve vodě - neukládají se do zásoby (s výjimkou B12), jejich přebytek se vylučuje močí a musí být proto průběžně doplňovány. Najdeme mezi nimi vitamíny B komplexu a vitamín C.

Zdroj: www.rudolfnovak.cz


Další články z rubriky Zdravé stravování

Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí

Abychom jako rodiče udělali maximum pro správný růst a vývoj, měli bychom myslet na kvalitní výživu našich dětí. Dopřejme jim stravu rozmanitou a pestrou a zároveň bohatou na ovoce a zeleninu, mléčné výrobky. Úměrně věku můžete zařazovat také celozrnné potraviny, ryby, maso, luštěniny.

Jídlo zůstává i při hubnutí prožitkem

Co je důležité nebrat dobu kdy hubneme jako dočasnou dietu. Při hubnutí je velice důležité si sestavit jídelníček, kde jsou zastoupeny všechny potraviny ve vysoké kvalitě, v přiměřeném množství a upravené šetrným způsobem.  Měli bysme si vybírat potraviny, které jsou pro nás dobře dostupné, máme je rádi, pochutnali si na nich, ale zároveň i přijímali méně energie než dříve. Váš jídelníček by měl být rozmanitý, aby dodal tělu vše co potřebuje a hlavně aby vám nevadilo u něj zůstat dlouhodobě. Měli bychom hubnout přibližně půl kg týdně. 

Obezita a zrádná fruktóza

V médiích je nyní mnoho informací o problematice konzumace sacharidů - speciálně fruktózy a obezity. Také jste bezpochyby slyšeli některý z výroků - "po džusu a limonádách se tloustne" - "fruktóza způsobuje cukrovku" - "konzumace ovoce, zvyšuje množství tělesného tuku," proto se Vám toto problematiku pokusíme objasnit.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: