Stravou proti odpolední únavě

Rubrika: Zdravotní potíže
Stravou proti odpolední únavě

Výkonnost po obědě je z celého dne prokazatelné nejnižší, což ale neznamená, že se proti tomu nedá bojovat. Jeden chytrý člověk však kdysi řekl – vše jde, jen nesmí chybět vůle.

Nástup poobědové únavy je výrazně ovlivněn povahou a složením jídla, a to nejenom oběda, ale i dopoledních jídel – snídaně a svačiny. Pokud ráno nesnídáte a většinou doplujete do času oběda na velkém hrnku kávy, případně doplněném o koblihu nebo jinou sladkost, vaše tělo se vypořádává s velkými výkyvy hladiny cukru a tendence objednat si velké, vydatné a tučné jídlo tím značně roste. Vyvážená snídaně s komplexními sacharidy, bílkovinami a kvalitními tuky je základním stavebním kamenem pro výkonné odpoledne. Pokud si k obědu dáte velmi tučné jídlo a na sacharidy vydatné jídlo (postačí obyčejné penne se smetanovou omáčkou, spaghetti carbonara nebo vepřo knedlo zelo), které navíc doplníte alkoholickým pivem, dojde k vyplavení velkého množství insulinu, který dále ovlivňuje řadu pochodů.

Velmi zajímavé je to z pohledu biochemie. Příslušnými pochody dochází ke zvýšení hladiny aromatické aminokyseliny tryptofanu v krvi, který díky skladbě jídla a vlivem přítomnosti tuků dominuje, a vydává se do mozku, kde se mění za účasti vitamínu B6 na neurotransmiter serotonin a následně na látku melatonin, tzv. hormon spánku. Zvýšená tvorba melatoninu pak způsobí ospalost a celkový útlum. Pokud však zvolíte oběd spíše bohatý na bílkoviny, zeleninu a komplexní sacharidy, aminokyselina tryptofan se dostává do pozadí díky tzv. kompetici jiných aminokyselin, které v tu chvíli dominují - nedochází tak k nadměrné tvorbě serotoninu ani melatoninu a nedojde tak ani k výraznému poklesu výkonnosti. Jako zajímavost ze uvedu fakt, že L-tryptofan je pro tělo esenciální aminokyselinou a prodává se i jako výživový doplněk pro dobré spaní, předepisuje se lidem s mírnými psychickými obtížemi a obecně přispívá k lepší náladě a psychické podobě, takže není nutné na něj koukat jen z té negativní stránky.

Ruku v ruce s těmito ději jde i fakt, že proces trávení také spotřebovává energii. Čím energeticky bohatší oběd, tím náročnější proces trávení bude a o to méně energie vám zbyde pro mozek a svaly. Trávením většinou spálíme energii odpovídající 10 % energie z přijatého jídla. Naprosto nevhodná jsou tedy jídla v kombinaci s dezertem, kdy se přijatá energie může vyšplhat do vysokých čísel. K vyšší výkonnosti naopak přispívá více denních jídel v menších porcích, čímž si udržíte stálý přísun energie a zamezíte tak všem pocitům plnosti a únavy. Trio jídlo-hlad-pocit plnosti vás zkrátka neobtěžuje.

TIPY na správné obědy

  • steak z lososa se špenátem a malou porcí přílohy
  • quinoa s restovaným tofu a zeleninou
  • salát Nicoise (salát, vejce, brambory, tuňák, ančovičky, fazolky, rajčata, olivy, olivový olej)
  • sushi (s tuňákem, lososem apod.)
  • kaše z červené čočky s grilovaným tempehem
  • hovězí libový steak s grilovanou kukuřicí a bramborem ve slupce

 


Další články z rubriky Zdravotní potíže

Ruční lymfodrenáž

Jemná manuální drenáž prováděná speciálními hmaty v přesně stanovené posloupnosti lehkým přítlakem. Je při ní rozpohybován tok lymfy (mízy) a celého lymfatického systému v těle. Lymfodrenáže pomáhají odstranit odpadní, toxické látky a odstranit otoky. Tím dochází k odlehčení, uvolnění a regeneraci celého imunitního systému. Při lymfodrenáži se využívá anatomických a fyziognomických poznatků o funkci lymfatických cév, mízovodů, uzlin a kolektorů. Nejsou používány oleje či emulze. Doba trvání ruční lymfodrenáže je minimálně 60min.

 

Hubnutí začíná v hlavě

Ať už o tom víte, nebo ne, vaše hubnutí začíná ve vaší hlavě. A nemyslím teď vaše ústa a to, kolik toho dokáží sníst. To, co vaše hubnutí startuje, je vaše rozhodnutí a vaše odhodlání vydržet. Pokud totiž vaše hlava není připravená na vaše hubené JÁ, hubnutí se nedaří, nebo ho nejste schopni trvale udržet.

PŘÍRODNÍ ZBRANĚ PROTI CHŘIPCE

 Nemusíte jen se strachem čekat, zda onemocníte chřipkou či nikoliv. Existují mnohá opatření a přírodní prostředky, které bojují proti virům a posilují imunitu organismu. Zde naleznete doporučované potraviny, vitamíny a opatření v životním stylu, které by vám měly pomoci uchránit se před chřipkou či zmírnit její průběh.

Jitrocelový sirup: Pomáhá zprůchodnit dýchací cesty

Tea Tree Oil: Zmírní bolest v krku. Do sklenice s vodou přimíchejte 3 až 5 kapek. Směs kloktejte, ale nepolykejte.

 

Potraviny proti chřipce:

Česnek - působí jako přírodní antibiotikum

Šťáva z cibule je vynikajícím prostředkem proti kašli a má protibakteriální účinek -

Vezmeme jednu cibuli a nastrouháme ji na jemno.. Přidáme med nebo třtinový cukr a lžičkou vymačkáme co nejvíce šťávy. Tu scedíme a vypijeme. Dětem podáváme po lžičkách. Šťávu je vhodné si vždy vyrobit novou a nenechávat ji dlouho skladovat.

 

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: