Upečte si zdravé sezamové sušenky

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Upečte si zdravé sezamové sušenky
Sezam je jedno z nejstarších koření na světě a dodnes se pěstuje pro své léčebné účinky, nejvíce v Indii, Číně, Barmě a Mexiku. U nás je k dostání bílý loupaný i neloupaný, který má zachováno více svých prospěšných látek. Sezamová semínka obsahují až 60% zdravého tuku, přesto však jedna lžička denně stačí jako prevence.
 
Sezam kromě zdravých tuků obsahuje i bílkoviny, vlákninu a minerály fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, mangan a další. Léčebný účinek sezamu je velmi všestranný. Díky vysokému obsahu karotenu v kombinaci s dalšími minerály je úžasným lékem na potíže očí, kůže, nehtů a vlasů. Sezam se používá také k léčbě osteoporózy, revmatismus, artritidy, zlomenin kostí, páteře a zubů. Pro svůj vysoký obsah vitamínu B je prospěšný pro nervovou soustavu a lékem na psychické potíže. Dále zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu a migrény. Sezamový olej se dodnes používá v Ajurvédě k léčbě ústní dutiny a na masáže. Působí protizánětlivě, ulevuje od bolestí kloubů a svalů, vyživuje pokožku a zbavuje toxinů.
 
Sezamová semínka se dají jíst samotná (nejlépe chutnají opražená) nebo je můžete přidávat do salátu, polévek, do domácího pečiva nebo k obalování masa. Sezam se nejvíce používá v asijské kuchyni, najdete ho také v sezamové pastě tahini, sladké specialitě chalvě nebo ve známých sezamkách. Upečte si své vlastní bez cukru!
 
Domácí sezamky
ingredience:
2 hrnky sezamových semínek neloupaných
1 hrnek medu
máslo na vymazání plechu nebo pečící papír
postup:
Na pánvi nejdříve krátce opražíme na sucho semínka, pak smícháme s medem a na mírném plamenu vaříme 8-10 minut za občasného promíchání dokud barva zezlatoví. Velký pekáč vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem a hmotu rozválíme válečkem. Hmota se může lepit, proto použijeme navlhčené ruce (počkáme až hmota trochu vychladne) nebo válíme přes pečící papír. Necháme asi 6 hodin zatuhnout v lednici a pak krájíme na kousky.

autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradce v oblasti výživy, psychologie a sportu 
 
www.zuzanadouchova.cz 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Salát z naklíčených ňaminek :-) - mango, cizrna, čočka

Jáhlový dezert

Jáhlový dezert s malinami a lesní směsí

Suroviny 10 porcí:
150g měkkého tvarohu, 120g zakysané smetany, med, 170g jáhel (po uvaření cca 400g), vanilkový cukr, 20g škrobu,150g malin a lesní směsi

Jahelník s broskvemi (bezlepkové)

Proso je obilnina vhodná pro osoby s nesnášenlivostí lepku. Má vysoký obsah bílkovin a nízký škrobu. Velmi snadno se tráví, proto je vhodná i pro osoby se zažívacími obtížemi. Má vysoký obsah křemíku, který naše tělo využívá k obnově vlasů, nehtů, pokožky, zubů i očí.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: